Pomidory ? uprawa pod osłonami sezon 2012r.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? uprawa pod osłonami sezon 2012r.

Post »

Nikt linczować nie będzie za propozycję wyłamywania liści , wręcz przeciwnie :heja ;:138 Tu trzeba część liści usunąć, od dołu na początek najstarsze. Najlepiej nie więcej niż 2 liście na raz. Najłatwiej je wyłamać, zwykle zaginając do góry, a nie jak by się chciało - w dół Kiedy się je przygina przy samej łodydze do góry najczęściej łatwo pękają. Czasem nie chcą, to już musisz pokombinować jak najlepiej :wink:
Sprawdź także, czy nie za dużo wilków wyłazi. Jeśli są na odmianach malinowych to usuwaj, jeśli na koktajlowych usuń część, tam gdzie największe zagęszczenie.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Przy takim zagęszczeniu to ja bym wszystko na 1 pęd prowadziła.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

O jejku, Alembik przed Tobą godziny podrywania wilków i liści :D ja co parę dni to robię, chwilę schodzi czasu na zastanowienie się co urwać i zredukować, a czego nie :) i sterta liści na kompost. Ja część swoich wykorzystałam na gnojówkę - oczywiście zdrowych, jak ktoś ma zarażone to chyba nie powinien tak kombinować, nie wiem jakie właściwości ma gnojówka z liści ale pewnie podobne do pokrzyw :) zobaczymy :)
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Sylwano85, o preparatach roślinnych można poczytać tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=253
Znalazłem info, że wywar z liści pomidora ma zastosowanie do zwalczania gąsienic bielinka kapustnika, mszyc i przędziorków.
Trzeba by przetestować, może na mszycach.
Jak masz już taki 'specyfik' gotowy to poszukaj mszyc i podziel się z nami opinią jak im smakowało :D
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

jerry, do tej pory stosowałam z pokrzyw, z mniszka lekarskiego i skrzypu, dorzuciłam te liście z pomidorów, zobaczymy. Jak na razie mszyc pełno :) trzy razy pryskałam i nadal są, może gdzieniegdzie jest ich mniej, ale są wszędzie :) może po tych deszczach zejdą, dziś kolejny oprysk - zobaczymy. Pomidory całe są bez mszyc czy robali :) za to koperek, marchew, i wiele kwiatów zaatakowana, nie wspomnę o drzewkach owocowych, które były pryskane dwa razy chemią na mszyce i nadal są :D stężenie dawałam ciutkę większe niż na opakowaniu podawali :D
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie czarne mszyce buszowały na czarnym bzie, to na bób dostało się już niewiele.
Na śliwie i różach miałem trochę zielonych ale te potraktowałem Pirimorem, rozgoniłem jeszcze mrówki, które się nimi opiekowały i jak na razie mam spokój. Może dlatego że zimno?
Pozdrawiam
Jerry
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak trzymać,jeszcze moment a mrówek będzie tyle co pszczół.

Pozdrawiam Emet :uszy
heek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 sty 2012, o 14:10

Post »

Po 140 dniach od wysiania nasion.

Obrazek
_____Pozdrawiam ____
Awatar użytkownika
rdest79
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 lut 2011, o 08:27

Post »

czy może ktoś mi podpodwiedzieć czego im brakuje - posadzone w tunelu 2 tygodnie temu, podlane ROSAHUMUSEM
Obrazek
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

rdest79 moim zdaniem to są spalone od słonca.
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11

Post »

A do tego jeszcze wyglądają jakby były przetrzymane w doniczkach i zagłodzone.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

rdest, one ruszą :) za tydzień, dwa :) poobrywaj te najbardziej popalone listki i daj im dojść do siebie :) gdyby bardzo prażyło słońce nakryj białą włókniną.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Mnie zaciekawiło zdjęcie heek - nigdy nie widziałam aż tak łysych pomidorów.
U mnie ( w gruncie ) zawsze zostawiam sporo liści a może powinnam jednak bardziej ogołocić ?
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie trochę mało tych liści, ale Heek nie pokazał całych krzaków.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że jest on sporo do przodu od naszych tradycyjnych nasadzeń.
Jego 140 dni od wysiewu to u mnie wypadnie gdzieś ok. początku sierpnia, ale też mam zwykle wiecej liści :D
Natomiast pomidorki ładne, kolega jak widać "uciekł" nadchodzącym zarazom - może to jakaś metoda?
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Mi się nie chce hostować po kolei zdjęć pomidorów. Ale tak mniej więcej opiszę co się dzieje.

Cornabel - na razie zawodzi. Ma niewiele owocu a za to gąszcz liści. Być może powinienem wysiać go jeszcze wcześniej niż pod koniec lutego, ale raczej myślę, że w ziemi było za dużo nawozu dla tej odmiany i w rezultacie zahamował wzrost. Było tak, jakbym go posadził później i to był błąd. Podobnie ze wszystkimi pomidorami generatywnymi (36 i 37 Kozuli, też mi się zdaje, że były generatywne) Teraz jest gąszcz liści i niewiele owocu.

Ładnie za to rosną olbrzymy. Carbon, big zebra, 36 wielkoowocowy, coustralee i ispolin. Tylko liście nieco zwijają się z nadmiaru azotu.

Najbardziej wyrównanie rosną u mnie odmiany kalman i sakiewka. Rosną wysoko, liście się nie skręcają a owoce są ładnie ukształtowane

Zielona zebra rośnie trochę dziwnie, bo stworzyła u mnie (w jednym przypadku) Duże i ciężkie grona i ogólnie ku mojemu zdumieniu zawiązała najwcześniej (nie wiem jak ja poznam, kiedy dojrzeje :D)

Ogólnie sporo kwiatów jest staśmionych. Teraz nieco żałuję, że je zostawiałem (chociaż pierwsze zrywałem) Chorób na razie brak, wszystko idzie dobrze, tylko pomidory trochę przeazotowane a może raczej niedożywione przy wsadzaniu (nóżki cienkie a łodygi grube)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”