Bardzo podoba mi się ta twoja nowa rabata żurawkowa.
Witaj, MaddyMaddy77 pisze:Moniko piękny kawałek ziemi, domek zresztą też
Widać ile pracy włożyliście w jego budowę i pielęgnację by wszystko zdrowo i pięknie rosło. Na pewno będę tu częsty gościem
U mnie jest opóźnienie w ogrodzie, więc piwonie dopiero zaczynają kwitnienie. Jeszcze jest sporo odmian, które otwierają kwiaty lub nadal są w pąkach. Szkoda, że teraz pada, bo może się okazać, że nie nacieszę się nimijolcia1212 pisze:Moniczko
Jezu jakie piwonie! Normalnie czuję ich zapach. U mnie po piwoniach wspomnienie, było tak gorąco że szybko opadły.
Dzięki, Kasiurobaczek_Poznan pisze:Monia, piękne masz te piwonie, u mnie ani jednej, więc podziwiam u Ciebie![]()
Nowa rabatka wyglada już całkiem okazalejak dojdą Annabelle, będzie jeszcze fajniej
Dzięki, Justyśjusti177 pisze:Przecudowne! Szczegolńie te anemonowe, cudne, ależ to raj dla moich oczu
Ja nie nawożę. Dałam tylko obornik na dno dołka przysadzeniu i to wszystko. Wydaje mi sie, ze piwonie nie potrzebują specjalnego nawożenia. Rosną u mnie bardzo dobrze z samym obornikiem. Nawet u tych sadzonych 3-4lata temu nie uzupełniałam nawozu.Safoya pisze:Monia boskie są te twoje piwonie!!! Moje kolejny rok się nie udały. Przesadziłam, nawoziłam i nawet miały pączki, ale na końcu uschły![]()
Bardzo podoba mi się ta twoja nowa rabata żurawkowa.
Wandziu, każda z piwonii, podobnie jak róże, ma swoje imięwanda7 pisze:Moniko, ależ ty kusisz tymi piwoniami. Co obejrzę, to znowu zaczynam chcieć je mieć![]()
Czy one w ogóle mają jakieś odmiany? Jestem w tym temacie całkowicie zielona, a więc nie dziw się, że pytam![]()
Bardzo mi się podoba na przyklad ta biała z różową poświatą na ostatnich zdjęciach? Czy ma jakąś nazwę?
Zapisałam sobie już Ewelinę i powoli zaczynam robić listę tych najpiękniejszych.
A ja mam wrażenie,że to nie tak krótko. Teraz, gdy krzaczki mi się rozrosły, to kwitnienie naprawdę nie jest takie krótkie i świetnie wypełnia czas pustki na rabatach, gdy róze jeszcze nie kwitną. Ja zawsze muszę dłużej czekać na róże w ogrodzie, więc piwonie są naprawdę w tym czasie zbawienneDeirde pisze:Ślicznie wyglądają piwonie u Ciebie, też mam ale najwięcej majówek. Szkoda że kwitną przez tak krótki czas.
Tak, tuż za kulkami bukszpanowymi na zakręcie będą rosły Anabelle. Zanim zakwitną, będą z tyłu widoczne trzmieliny i żurawki. W czasie kwitnienia Anabelli może mniej, ale nie przeszkadza mi to. Taktuję je jako wypełnienie rabaty w części wokół daglezji, żeby nie było pusto wczesną wiosną, gdy hortensje będą jeszcze badylkami.Margo2 pisze:Monia, chyba czegoś nie zrozumiałam.
Chcesz posadzić Anabelki w te puste miejsca na łuku?
Tam już coś rośnie. Bedzie zasłonięte?
Aniu, to bodziszki - sadzę je w róznych miejscach rabat - przy różach i piwoniach, bo są niezwykle urocze. Widziałam, że i Ty kupiłaś bodziszka, choć nieco inną odmianę, niższą niż ta, którą pokazuję na zdjęciach.Annes 77 pisze:Moni wspaniałe masz piwonie,ja nie znam nazw swoich![]()
Biała cudownaMam jedną rabatkę piwoniową i zastanawiam się co posadzić między nimi?
Wyczytałam ,że mogą to być żurawkiTe niebieskie kwiatki są przeurocze,zdradź proszę ich nazwę
Dzięki, AgaAGNESS pisze:Moniś .....no po prostu brak mi słów.......Twoje piwoniowa kolekcja jest nieziemska......bogata i nieprawdopodobnie piękna. To naprawdę wspaniałe kwiaty.....nie mogę sie napatrzeć.....a to połączenie z bodziszkiem.....marzenie ....