Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p
Od: 3 sie 2010, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

Monia boskie są te twoje piwonie!!! Moje kolejny rok się nie udały. Przesadziłam, nawoziłam i nawet miały pączki, ale na końcu uschły :(
Bardzo podoba mi się ta twoja nowa rabata żurawkowa.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maddy77 pisze::wit Moniko piękny kawałek ziemi, domek zresztą też ;:138 Widać ile pracy włożyliście w jego budowę i pielęgnację by wszystko zdrowo i pięknie rosło. Na pewno będę tu częsty gościem :heja
Witaj, Maddy :wit
Dziękuję za wizytę i pozostawienie wpisu. Zapraszam znowu :wit

-- Pn 04 cze 2012 17:14 --
jolcia1212 pisze::wit Moniczko

Jezu jakie piwonie! Normalnie czuję ich zapach. U mnie po piwoniach wspomnienie, było tak gorąco że szybko opadły.
U mnie jest opóźnienie w ogrodzie, więc piwonie dopiero zaczynają kwitnienie. Jeszcze jest sporo odmian, które otwierają kwiaty lub nadal są w pąkach. Szkoda, że teraz pada, bo może się okazać, że nie nacieszę się nimi :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Monia, piękne masz te piwonie, u mnie ani jednej, więc podziwiam u Ciebie ;:63
Nowa rabatka wyglada już całkiem okazale ;:333 jak dojdą Annabelle, będzie jeszcze fajniej ;:196
Dzięki, Kasiu ;:196
Koniecznie powinnaś gdzieś wrzucić chociaż jeden krzak piwonii np. Festiva Maxima lub Ewelina - jest cudna. U mnie Ewelina dopiero zakwitnie, może jutro, jeśli wyjdzie słońce.

-- Pn 04 cze 2012 17:31 --
justi177 pisze:Przecudowne! Szczegolńie te anemonowe, cudne, ależ to raj dla moich oczu :D
Dzięki, Justyś ;:196

-- Pn 04 cze 2012 17:34 --
Safoya pisze:Monia boskie są te twoje piwonie!!! Moje kolejny rok się nie udały. Przesadziłam, nawoziłam i nawet miały pączki, ale na końcu uschły :(
Bardzo podoba mi się ta twoja nowa rabata żurawkowa.
Ja nie nawożę. Dałam tylko obornik na dno dołka przysadzeniu i to wszystko. Wydaje mi sie, ze piwonie nie potrzebują specjalnego nawożenia. Rosną u mnie bardzo dobrze z samym obornikiem. Nawet u tych sadzonych 3-4lata temu nie uzupełniałam nawozu.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko, ależ ty kusisz tymi piwoniami. Co obejrzę, to znowu zaczynam chcieć je mieć :D
Czy one w ogóle mają jakieś odmiany? Jestem w tym temacie całkowicie zielona, a więc nie dziw się, że pytam :D
Bardzo mi się podoba na przyklad ta biała z różową poświatą na ostatnich zdjęciach? Czy ma jakąś nazwę?
Zapisałam sobie już Ewelinę i powoli zaczynam robić listę tych najpiękniejszych.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślicznie wyglądają piwonie u Ciebie, też mam ale najwięcej majówek. Szkoda że kwitną przez tak krótki czas.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, chyba czegoś nie zrozumiałam.
Chcesz posadzić Anabelki w te puste miejsca na łuku?
Tam już coś rośnie. Bedzie zasłonięte?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanda7 pisze:Moniko, ależ ty kusisz tymi piwoniami. Co obejrzę, to znowu zaczynam chcieć je mieć :D
Czy one w ogóle mają jakieś odmiany? Jestem w tym temacie całkowicie zielona, a więc nie dziw się, że pytam :D
Bardzo mi się podoba na przyklad ta biała z różową poświatą na ostatnich zdjęciach? Czy ma jakąś nazwę?
Zapisałam sobie już Ewelinę i powoli zaczynam robić listę tych najpiękniejszych.
Wandziu, każda z piwonii, podobnie jak róże, ma swoje imię ;:108 . Problem polega na tym, że kupowałam swoje piwonie bez opisu imienia i nie wiem w większości co to za jedne ;:218 W zasadzie jakoś mi to nie przeszkadza, bo wszyskie są naprawdę urocze. Część z nich ma imiona, bo kupowane już w późniejszym czasie, z większą świadomością :D Ewelina jest śliczna i warta zakupu. Rozrasta się (przynajmniej u mnie) niezbyt szybko, ale ma przepiękne kwiaty i sztywne łodygi. Zdjęcie zrobię dzisiaj, bo już kwitnie, a zapomniałam ją sfotografować.
Warto też skusić się na białą Festiva Maxima - ma duże, pełne kwiaty i sztywne, niezbyt długie łodygi.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest też u mnie przepiękna odmiana nn- kwiaty lekko kremowe, o pięknym kształcie. Wadą jest jedynie to, że ma bardzo długie łodygi, które kładą się pod ciężarem kwiatów. Mimo wszystko to jedna z moich ulubionych ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni wspaniałe masz piwonie,ja nie znam nazw swoich ;:224
Biała cudowna ;:138 Mam jedną rabatkę piwoniową i zastanawiam się co posadzić między nimi?
Wyczytałam ,że mogą to być żurawki ;:224 Te niebieskie kwiatki są przeurocze,zdradź proszę ich nazwę ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deirde pisze:Ślicznie wyglądają piwonie u Ciebie, też mam ale najwięcej majówek. Szkoda że kwitną przez tak krótki czas.
A ja mam wrażenie,że to nie tak krótko. Teraz, gdy krzaczki mi się rozrosły, to kwitnienie naprawdę nie jest takie krótkie i świetnie wypełnia czas pustki na rabatach, gdy róze jeszcze nie kwitną. Ja zawsze muszę dłużej czekać na róże w ogrodzie, więc piwonie są naprawdę w tym czasie zbawienne :D Mam też sporo odmian, które kwitną w róznym czasie. Majowe już przekwitły, ale sporo jest takich, które dopiero otwierają kwiaty i sporo jeszcze w pełni w pąkach, które dopiero się pokażą za jakiś tydzień.
Kilka dni temu, w deszczu otwarła kwiaty taka ślicznotka - kwitnie u mnie pierwszy raz i prawdę powiedziawszy, nie spodziewałam się, że zechce rosnąć i kwitnąć w tym miejscu, gdzie ją posadziłam - same kamienie pod kłączem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś .....no po prostu brak mi słów.......Twoje piwoniowa kolekcja jest nieziemska......bogata i nieprawdopodobnie piękna. To naprawdę wspaniałe kwiaty.....nie mogę sie napatrzeć.....a to połączenie z bodziszkiem.....marzenie ....
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Monia, chyba czegoś nie zrozumiałam.
Chcesz posadzić Anabelki w te puste miejsca na łuku?
Tam już coś rośnie. Bedzie zasłonięte?
Tak, tuż za kulkami bukszpanowymi na zakręcie będą rosły Anabelle. Zanim zakwitną, będą z tyłu widoczne trzmieliny i żurawki. W czasie kwitnienia Anabelli może mniej, ale nie przeszkadza mi to. Taktuję je jako wypełnienie rabaty w części wokół daglezji, żeby nie było pusto wczesną wiosną, gdy hortensje będą jeszcze badylkami.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes 77 pisze:Moni wspaniałe masz piwonie,ja nie znam nazw swoich ;:224
Biała cudowna ;:138 Mam jedną rabatkę piwoniową i zastanawiam się co posadzić między nimi?
Wyczytałam ,że mogą to być żurawki ;:224 Te niebieskie kwiatki są przeurocze,zdradź proszę ich nazwę ;:224
Aniu, to bodziszki - sadzę je w róznych miejscach rabat - przy różach i piwoniach, bo są niezwykle urocze. Widziałam, że i Ty kupiłaś bodziszka, choć nieco inną odmianę, niższą niż ta, którą pokazuję na zdjęciach.
Ta odmiana ma dłuższe łodygu i bardziej strzępiaste listki. Sam kwiatek jest taki sam.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS pisze:Moniś .....no po prostu brak mi słów.......Twoje piwoniowa kolekcja jest nieziemska......bogata i nieprawdopodobnie piękna. To naprawdę wspaniałe kwiaty.....nie mogę sie napatrzeć.....a to połączenie z bodziszkiem.....marzenie ....
Dzięki, Aga ;:196
Lubię bodziszki :D
Obrazek

Sadzę też przy piwoniach iryski
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynają kwitnienie kolejne powojniki
bylinowy Alba :D
Obrazek

bylinowy Bluish Violett
Obrazek

wiosenny zakup Arabella
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irysy...
Niewiele zakwitło w tym roku, bo większość skosił majowy mróz w nocy.
Kwitnie z kolei taki, którego mam nie wiem skąd i po co, bo to nie moja kolorystyka i będziemy się musieli pożegnać ;:224
Obrazek

Obrazek

Mój ulubiony biały o wyjątkowo długim kwitnieniu i wielkich kwiatach
Obrazek

Pozostałe
Obrazek

Obrazek

i nowy, jesienny zakup - biały syberyjski
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”