Lukrecjowy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lukrecjowy ogród

Post »

Nelciu, o której moge się was spodziewać :tan
U mnie świeci słoneczko i tak już będzie do wieczorka ;:108
Cud !!!!!!!!
;:196
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Reniuś, do południa mam kupę biegania... myślę, że spokojnie między 16 a 17 tą, raczej bliżej 17 tej... zadzwonię Ci jeszcze koło południa jaki jest plan żeby pozbierać dziewczyny po drodze. Mnie się ta pogoda też bardzo podoba ;:138 Oby tak dalej!
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Zaglądnęłam do twojego ogrodu żeby sprawdzić działanie komputera po wywalenia stopek przez ekipę remontową i zauroczył mnie. Podziwiam rozmach ogrodu i Twoją energię przy realizacji projektów. Życzę wam pięknej pogody na spotkanko nie takiej jak u mnie: mokro, mgła bardzo zimno.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kornelko, dziękuję za spotkanie, jesteś super osobą, fajnie, że mogłam cię poznać ;:196
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Wczorajsze popołudnie spędziłam w... ogrodzie. Chyba specjalnie nikogo to nie powinno dziwić, gdyby nie fakt, że nie w swoim ogrodzie, a u Reni! Spotkanie z forumkami: Reniusią, Danusią, Ewką, Agnieszką i Halinką było fantastycznym przeżyciem! W takim towarzystwie czas leci tak szybko, że choć na chwilkę chciałoby się go zatrzymać - dobrze, że aparat Danusi to potrafi. To z czym się spotkałam, to kwintesencja gościnności, dobroci, życzliwości i niesamowitego ciepła, no i jeszcze niesamowitą dawką pozytywnej energii! Jeszcze raz dziękuję Wszystkim uczestnikom tego spotkania za tak niepowtarzalną atmosferę! Potraficie przywrócić wiarę w LUDZI! ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p
Od: 27 mar 2012, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ze zdjęcie kojarzę tylko mm-complex :D super spotkanie ;:4
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

:wit Wpadam na kawusię....wypiję i lecę dalej ;:168
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Dziekujęza przemiłe spotkanie ;:180 Czekam na dobre wiatry żeby powtórzyć to u mnie :uszy
Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Witaj Lukrecjo widzę że spotkanie się wam udało super zapraszam do mnie ;:196
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelciu, gdzie się podziewasz :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Nela słuchy mnie doszły,że ciężko w ogrodzie pracowałaś....pokaz efekty...nie daj się prosić ;:168
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nio :D ja też czekam ;:65 katalpy pokaż !!!

Ps. Do jutra jakoś wytrzymam :roll:
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Dzień dobry! :wit Nie pamiętam czy już pisałam, jeśli nie to napiszę: nie cierpię przeziębień w lecie, gluty do pasa, zimno telepie i człowiek się czuje jakby go walec przejechał. Nic to, było minęło, glutów już nie ma, czuję się lepiej i od razu wzięłam za łopatę i dawaj sadzić! Postanowiłam przeprowadzić małą rewolucję w ogródeczku. Wcześniej były spory niekiepskie z moim kochanym M., że z drzew to mają być tylko iglaki, bo już wystarczy liści z lasu. Marudzeniom nie było końca. Tłumaczyłam, że iglaków na cmentarzu pełno, więc jeszcze będzie sporo czasu aby się nimi cieszyć. Trochę się obraził, ale trudno. Bardzo lubię iglaki, zaskakują pokrojem i kolorami, kompozycje można by tworzyć bez końca. Tyle, że iglaki stosunkowo wolno rosną, a co za tym idzie, ogród prawie 6 letni, choć w zasadzie 5 letni (na jesień w 2007 posadziłam pierwsze "choinki" - wcześniej skupiłam się na zakopywaniu gruzu z remontu) ciągle wygląda jakby był bardzo młody, a na domiar złego, od rana do wieczora mamy w upalne dni istną patelnię! Postanowiłam coś z tym zrobić. Oczywiście buszowanie po FO dało ewidentne rezultaty, od Kleo otrzymałam przepis na "cudowny ogród":
KLEO1 pisze:Dla mnie drzewa liściaste koniecznie muszą się znaleźć w ogrodzie, bo nic latem nie daje takiego chłodu jak liście drzew. Pod drzewami iglastymi w upał jest sucho, a liściaste dają swoisty mikroklimat. Mam swoją teorię na temat pięknego ogrodu. Konieczne są w nim:
- dużo miejsca ( z tym nie jest u mnie najlepiej)
- ramy ogrodu, czyli, coś co oddzieli go od reszty świata i uczyni przytulnym. Uważam, że najlepsze są do tego drzewa i krzewy.
- woda w jakiejkolwiek postaci
- różnorodność zakątków, najlepiej jeśli część jest schowana za krzewami lub żywopłotem
- piękny zadbany trawnik
- rabaty bylinowe
- róże (choć kilka)
- pnącza (też muszą być)
- tajemnicze zacienione zakątki, takie dzikie jak dżungla
- hosty
- bzy
- rośliny zimozielone
No i to wszystko musi w ogrodzie być. Jak to zrobić to już zagadka
.
Ja dodałabym, że aby to wszystko skomponować ładnie to już wyższa szkoła jazdy, w zasadzie sztuka!
Rady oczywiście biorę głęboko do serca - czas na zmiany! Wczoraj, jako najlepsze antidotum na doła kupiłam: dwie katalpy (nie szczepione)klona Acer Flamingo, dwa derenie Cornus alba Spaethii, dwa derenie Cornus alba Gauchaultii, a na dokładkę trzy pęcherznice! Kochani, wysiada mi aparat, muszę go zamienić na lepszy model... ale póki co, kilka fotek...

Catalpa bignonioides

Obrazek Obrazek

Derenie - od lewej Gouchaultii i Spaethii pęcherznice też tam są, ale zlewają się z kolorem kory :wink:

Obrazek Obrazek

Poranny widok podczas śniadania (z kuchennego okna)
Obrazek

Obrazek

a na deser Acer neg. Flamingo (czwarty z kolekcji :wink: )

Obrazek

Wszystko jeszcze młode i małe, oby tylko dobrze rosło! Mam nadzieję, że nie posadziłam ich zbyt blisko... ;:218
Miłego niedzielnego wypoczynku :wit Sugestie zmian bardzo mile widziane, coś się zacięło w mojej głowie i nic wymyślić nie umiem ;:202
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Rewelacyjne rabatki, jest pięknie . Katalpę miałam kiedyś szczepioną, bardzo podoba mi się to drzewko. Niestety pies nie podzielał mojego zdania i któregoś dnia ściął pień przy ziemi :evil:
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit No tak - do Klonów i Catalpy to i ja się przymierzam a jak teraz zobaczyłam twoje to już jestem pewna :lol: ale tak , mam 30 czerwca , wesele -niestety wydatkowe nad program bo to Chrześniak męża i syn jest za Starszego ;:202 - M powiedział albo sukienka albo drzewka ,i bądz tu mądra , tak kombinuję , można by latać nago koło drzewek ;:172
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”