Ogród-moja obsesja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród-moja obsesja

Post »

Zwariowałam na widok tego buraka - wygląda jak jakiś drogocenny egzotyk! :lol: Dużo nowości, a przecież tylko na chwilę spuściłam Cię z oka :lol:
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:oj Burak? No niesamowity! Jestem w szoku...
Bardzo podoba mi się pierwiosnek Viala (nigdy nie wcześniej nie widziałam), a truskawką się poczęstowałam - smaczna :wink: .
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Wszystkim dziękuję za podziw dla buraka cukrowego. ;:196 Tak właściwie to ta roślinka nazywa się Jatropha i jest bardzo łatwa w uprawie, bo ma wymagania jak kaktus. Na zimę zrzuca liście i jest sam burak. Ma też jeszcze inną zaletę, bo z nasion można robić paliwo do samochodu jak z rzepaku. I głodni nie protestują jak przy rzepaku, bo olej nie nadaje się do spożycia. Jako krakowski centuś / z pochodzenia/ kupiłam ją do celów produkcji paliwka do mojego Diesla.

Marysiu Rzuć oszczepem i gdzie spadnie ,tam skalniak. :;230 Ile w końcu będziemy czekać na realizację?

Kasiu Pogoda jest zwariowana, to nie strefa umiarkowana tylko jakiś koszmar. Albo gorąco jak w piekle, albo zimno i wiatr , jak na Syberii. ;:223 Rojniki , jak im gorąco i sucho to kwitną bardzo ładnie. ;:108

Anabanana, nie wariuj, tylko namów kogoś, żeby Ci kupił w prezencie, bardzo często są w Castoramie.Chyba nie są drogie, nie wiem , bo dostałam w prezencie. :tan Egzotyczny to on jest , bo pochodzi z obszarów subtropikalnych. ;:3

Asiu, Pierwiosnek też kupiony w Castoramie, mam do niej tylko 5 minut. Truskawki jeszcze będą. ;:63
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

wow ;:oj kwitnący burak cukrowy w domu?... człowiek jednak całe życie się uczy ;:7

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Witaj Marysiu, miałam w końcu chwilę i przeszłam cały wątek :wit
Piękne masz roślinki , kilka sobie upatrzyłam i będę ich poszukiwać. Mam żółtą delospermę i czekam aż marniutkie trawki zamienią sie w normalną roślinkę, takie nie wiadomo co mi przysłali z all. Będę czekać na rozkwit twojej różowej bo ona jest jednak rarytasem:D
Burak cukrowy wygląda niesamowicie , czy jego się wysiewa :?: Skąd takiego można nabyć i co się z nim dzieje po sezonie letnim :?: :?:
Pozdrawiam i będę zaglądać bo bardzo mi się u ciebie podoba ;:138
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Witaj Jolu zza miedzy.

:wit Emko Dzięki za pochwały. ;:180 Tak to jest , jak się kupuje w ciemno na allegro. Delospermę kupiłam taką dużą w szkółce ogrodniczej. Dosyć drogo, ale nie było wyboru, bo była ostatnia. Próbuję ją rozmnożyć, podobno bardzo łatwo się ukorzenia. Jak będzie więcej, to wystawię do sprzedaży.

Wstawiam to, co już napisałam na temat rzekomego buraka.

W wątku Udomowione pupilki
Jatropha następny prezent od M, na Dzień Kobiet,
Obrazek
W marcu wyglądała tak, tylko bez tego listka.

W wątku Ogród, moja obsesja
delosperma pisze:Tak właściwie to ta roślinka nazywa się Jatropha i jest bardzo łatwa w uprawie, bo ma wymagania jak kaktus. Na zimę zrzuca liście i jest sam burak. Ma też jeszcze inną zaletę, bo z nasion można robić paliwo do samochodu jak z rzepaku. I głodni nie protestują jak przy rzepaku, bo olej nie nadaje się do spożycia.
delosperma pisze:bardzo często są w Castoramie.Chyba nie są drogie, nie wiem , bo dostałam w prezencie. :tan Egzotyczny to on jest , bo pochodzi z obszarów subtropikalnych. ;:3
Byłam w Castoramie kilka dni temu , stały na półce. Nie sprawdzałam ceny.
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

o mamo ;:oj czemu ja nie mam blisko castoramy ;:145
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p

Post »

O dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ;:196 Nie skojarzyłam że to ta sama roslinka , bardzo fajna jest , a kwiat rewelacyjny :D

Co do rozmnażania delospermy , myślę że jest jak sukulent, wystarczy położyć kawałek na ziemi i dalej sama wie co robić. Moje liche coś było wiotkie i listków nie posiadało, wsadziłam w doniczkę z otworami w dnie i postawiłam na kamieniach, pięknie odżyła, muszę poszukać fotki, a jak znajdę to wkleję do mojego wątku.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasik Nie martw się :( , myślę że ona będzie w ciągłej sprzedaży, to może przy okazji sobie kupisz. Ludzie przechodzą obok niej obojętnie, bo niewielu interesują nowinki. Jak pokazywałam znajomym w stanie bezlistnym , to mówili, co to za burak lub kalarepa. ;:24 A teraz wszystkich zachwyca.

Emko nie ma za co .
A delosperma to faktycznie sukulent, ale ma specyficzne wymagania co do wody. W lecie potrzebuje jej więcej, bo ma cienkie listki i szybko transpiruje. Dlatego chyba Twoja była taka wiotka. W zimie natomiast nie znosi zalewania. Czekam na fotkę, będę sprawdzać. :;230
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p

Post »

Juz dodałam :)
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstawać śpiochy!!!!!! w piękny , choć bardzo zimny poranek u mnie 1 stopień. Na rozruszanie umysłów będzie zagadka. Co to jest?

Obrazek
Dodam, że rośnie na sąsiadującej z moją działce i nazywa się szałwia muszkatołowa.

Wszyscy się obudzili? Do stołu podano.

Obrazek

Dla każdego po 1 szt. żeby dla wszystkich wystarczyło. Słabo obrodziły.
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Marysiu najpierw zapraszasz :heja a potem wyliczasz ;:223 oj nie żałuj mi smakołyku ;:145 przecież wstałam skoro świt. :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spodziewam się wielu gości :;230 A poza tym nie odpowiedziałaś na pytanie ;:222
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

;:145 ;:145 ;:145 Zabieram zabawki i idę do domu bo deszcz pada :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, nie odchodź ;:168 . Polecę do sąsiada, on ma dużo jagody kamczackiej , może pozwoli mi nazrywać. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”