U Oliwki - 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Oliwki - 2012

Post »

Oliwko gdzie Ci za niebiesko ;:202 ...a wszędzie mówią, że mało jest kwiatów w tym kolorze.
Mnie się bardzo podoba, bo lubię taki gąszcz, bo nie dość, że ładnie, to jeszcze chwasty nie rosną.
Peonie z nazwą, czy bez, zawsze wywołują u mnie przyjemne doznania...kiedyś też takie będę miała ;:224
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to mamy podobnie niebiesko.
Dzięki za info.
Ale mnie potrzebna chociaż taka jedna wielka róża, żeby wypełnić ogród bielą, której u mnie praktycznie prawie nie ma.
Ciekawi mnie ten zapach, bo wszędzie piszą w ofertach, że mocno pachnie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Niebiesko-zielono jest nie do podrobienia ;:108 Bodzichow nazbieralas juz troche :twisted:
A co do miskantow, to moj akurat dwu latek, tak ze o starosci nie ma mowy.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

;:oj świetnie to wygląda , przespacerowałam się po twoim ogrodzie, ma dusze a to lubię i tego nie zawsze mają inne. :wink: Tak tam twoje trawy?
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Po pierwsze: nigdy nie jest za niebiesko! :lol: Po drugie: widać też inne kolory, więc jest w szystko w porządku :D A po piate przez dziesiąte jest cudny busz! A to kotki lubią najbardziej ;:108
I jakie śliczne bodziszki! Rzeczywiście ten Cendall Clark jest cudowny! I ten ciemnolistny ;:167
A piwonia, to prawdopodobnie Peonia lactiflora "Felix Crousse". Widziałam taką u Eweliny i "zidentyfikowałam" ją, jako tę samą co u mnie, więc zapisałam nazwę :D
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Niebieski to piękny kolor, wyciszający i idealnie oddający charakter angielskich ogrodów, poza tym wspaniale komponuje się z pozostałymi kolorami...
Oliwko - pozostaje mi wierzyć na słowo, że zima mocno spustoszyła Twój ogród, na zdjęciach kompletnie tego nie widać. Ilość bylin oszałamiająca, przepiękny busz, który wygląda jakby powstał od niechcenia a wszystko wydaje się do siebie pasować. Zdecydowanie będę musiała poszukać książki Pana Radziula.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wielki błękit ;:oj
Bodziszki cudne. Każdy.
Przykro czytać, że tyle miałaś strat :cry:
Co jest na3 fotce z 3. 06? Taka wielka kępa z purpurową żurawką u stóp.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie i poprzednia zima była bardzo ostra :( Chyba nawet więcej roślin straciłam. Flammentanz przemarzła również, znów zakwitnie na wysokości pół metra, a już prosiłam M o zrobienie łuku, po którym miała się piąć :;230 Dobrze, że się nie rwał do tej roboty.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oliwko, :lol: jak mi się rozsiały niezapominajki, to dopiero było morze niebieskiego. :;230
Teraz już je powyrywałam, bo jak przekwitają, to nie wyglądają już tak wdzięcznie, a do tego trzeba odsłonić inne roślinki. ;:173 Piękne zestawienie kwitnących piwonii. ;:138
Mam w ogrodzie już też trochę piwonii, ale jeszcze w pąkach. Lekarska już przekwitła.
A do domu, do wazonu sobie kupiłam :;230 Jakoś szkoda mi zrywać je z ogrodu. ;:131
:wit
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Walentyno, jak pięknie na tej twojej niebieskiej rabacie ;:167
Bodziszków dorobiłam się kilku(nastu?) w jeden sezon. Moje zimowe zamówienia składały sie głownie z bodziszków i piwonii :;230
Ale racja, bodziszki sa dobre na wszystko :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Oliwko, jak pięknie i kolorowo. Gdzie Ci za niebiesko jest - tam jest niebiańsko. :wink:
Do kocimiętki nie złażą Ci się koty? One ją uwielbiają.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Witam deszczowo :D
Nareszcie! Pada od kilku dni i to tak, że nasiąknie, a nie spłynie.

Małgosiu - dziękuję ;:180 , ale do boskości to chyba jednak daleko :wink: Pochwalę się jednak, że znajomy Anglik, prosto z Anglii uznał mój ogród za "romantyczny" i w stylu angielskim :heja Znaczy się , jestem na dobrej drodze!

Grażynko - co do zapachu, to zdecydowanie mocniej i ładniej dla mnie pachnie Madame Hardy, a też jest wielka, niezawodna, no i ładniejsza. U mnie ma jednak gorszy pokrój i atakuje ją bruzdownica. Nie wiem, czy to reguła, czy przypadek.

Jule - moje miskanty też stare nie były. To nie starość chyba, tylko paskudna zima, przynajmniej w przypadku większości kęp. Liczę, że po tych deszczach trochę odżyją.
Bodzichy to mój fioł ;:333

Beatko - dziękuję ;:167 trawy mają się generalnie dobrze. To znaczy żyją, sporo nawet dobrze :wink: Śmiałki od Ciebie bardzo mnie cieszą, choć znów musiałam im zmienić miejsce. Kilka miskantów oberwało po zimie, ale odrastają powoli. Kilka śmiga jak szalone. Kupiłam u Smala wiosną parę ostnic i czekam na efekty. Twoja Miss America jest boska!

Izo - dzięki za nazwę piwonii, przede wszystkim. Co do niebieskości, to uwielbiam ten kolor w ogrodzie i od dawna zbieram rośliny w różnych jego odcieniach. Chyba kolekcja jest niezła, skoro widać głównie właśnie niebieski :lol:
Kashmir White wyrasta na mojego faworyta ;:167 Kwiaty ma naprawdę duże, może na zdjęciach tego nie widać, ale w porównaniu z innymi bodzichami jest różnica. No i są urocze. Liczę, że po deszczach busz zyska na buszowatości :D

Joasiu - książki pana Radziula polecam zawsze i wszystkim. Nawiasem mówiąc, niedawno wyszła kolejna. Traktuję je trochę jak podręczniki :wink:
Może tego nie widać, ale naprawdę zima plus majowe przymrozki plus susza zrobiły swoje. Wiele roślin po prostu nie zakwitnie, choć miały pąki :( Pozostaje mi czekać na przyszły rok...

Klaryso - chodzi pewnie o kępę baptysji błękitnej. To bylina, raczej bezproblemowa. Wyrasta wielka i rozłożysta, choć trzeba czekać kilka sezonów, zanim zakwitnie. Ale kwiaty ma błękitne i oryginalne, więc uważam, że wart.
Fajnie to ujęłaś: wielki błękit :;230

Ewo - u mnie nie zakwitnie wcale. Teraz koło niej chodzę: podlewam i podsypuję nawozem, żeby jak najszybciej śmignęła do góry. Na razie nieźle jej idzie.
Poprzednia zima nie zrobiła chyba żadnych spustoszeń ;:218

Krysiu - to mi przypomniało, że na mnie też czekają niezapominajki do wyrwania. Biała piwonia pięknie się zgrała z tą ciemnoróżową. Obok zaraz jest jeszcze trzecia, Ursyn Niemcewicz. Dodam na pewno fotki, bo ten Ursyn jest Cudny ;:167
Niestety, mnie sporo wcale nie zakwitnie, bo chyba im pąki po prostu przemarzły ;:222

Doroto - tak trzymać! Tempo zwiększania ilości moich bodziszków nie jest aż tak wielkie. Liczę w tym temacie na pana Podstolca, bo on wystawia co sezon jakieś nowości. Tego pięknego Cendall Clark mam właśnie od niego. Nie wiem, czy już tego czasem nie pisałam, ale zachwycają mnie pełnokwiatowe, których jest całkiem sporo, tyle że głównie na zachodzie.

Beato - do tej akurat nie. Mój kot tarza się w niskiej białej i niskiej lilowej. To chyba są kocimiętki fassena. Natomiast tych wysokich nie rusza. Oczywiście te 2 jego ulubione są z lekka zmaltretowane, ale jakoś mało mnie to rusza. Niech sobie zwierzak ma uciechę :wink:

To może zbliżenie tej kocimiętki:

Obrazek
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Kocimiętkę "przygarniam" sobie na pocieszenie, bo trochę mi smutno, że zostałam pominięta na liście "buziaków" :roll:
Niby malutka jestem, ale dość szeroka... ;:170
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tóż samo Ci mówimy od kilku sezonów - wcale nie musiałaś czekać na Anglika :-) A czy jakis znajomy Niemiec nie porównał czasem Twojego ogrodu ze stylem Karla Foerstera? ;-)
Ja chyba już wiem, czemu mój kocur nie tarza sięw kocimiętce...jeśli ona ma zapach kocich hormonów, a mój kot jest wysterylizowany, no to jakim niby cudem miałby na to się kusić ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

heliofitka pisze:Kocimiętkę "przygarniam" sobie na pocieszenie, bo trochę mi smutno, że zostałam pominięta na liście "buziaków" :roll:
Niby malutka jestem, ale dość szeroka... ;:170
Iwonko, wybacz proszę! ;:196
Lista była długa i pewnie dlatego Cię ominęłam :oops: ;:174
Co do chwastów, to jednak rosną. Aż tak dobrze to nie jest :twisted: Fakt faktem jednak, ze niedawno plewiłam :lol:

Agnieszko - Niemców znajomych nie mam :lol: Ale za to sobie biorę do serca słowa KF, że " jeśli jesteś zadowolony ze swojego ogrodu, to znaczy, że na niego nie zasługujesz". Dlatego zawsze muszę trochę ponarzekać :;230
Kiedyś maiłam walerianę i to dopiero był koci amok ;:oj
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”