Len trwały
- _Natalia_
- 50p
- Od: 28 lip 2010, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Len trwały
Zastanawiam się, czy len utrzymałby się w trawie. Część trawnika utrzymuję na sposób łąkowy, tzn. koszę dopiero w terminie sianokosów. Chciałabym tam dosadzić len, ale nie wiem, czy trawa go nie zagłuszy. Ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam
- Natalia
- Natalia
Moim zdaniem len jest świetny na trawnik łąkowy. Ona ma i tak brzydki dół, więc trawa go zakryje, w czasie deszczu nie będzie się tak pokładał wśród trawy. A czy go trawa nie zagłuszy? Raczej nie, ale natura i tak zrobi swoje, bo to zależy od stanowiska i rodzaju gleby. Niemniej jednak spróbowałabym, on się bardzo ładnie rozsiewa i koszenie późnym latem nie zaszkodzi._Natalia_ pisze:Zastanawiam się, czy len utrzymałby się w trawie. Część trawnika utrzymuję na sposób łąkowy, tzn. koszę dopiero w terminie sianokosów. Chciałabym tam dosadzić len, ale nie wiem, czy trawa go nie zagłuszy. Ktoś ma jakiś pomysł?
No ale mi go własnie wymroziło! (tego poprzedniego lnaiwciach pisze:Pewnie, że się rozpędzi! Tyle że w przyszłym roku!

Więc się martwię, czy te nowe przetrwają?...
- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy jest sens wysiać go do doniczki właśnie teraz, aby zakwitł w tym sezonie?
ktoś pisał, że nie lubi przesadzania.....
ktoś pisał, że nie lubi przesadzania.....
Pozdrawiam- Marzena
Można wysiać i teraz, ale jak sadzonki będą kilku cm, trzeba posadzić osobno do doniczek...jak zrobi się cieplej z doniczek wysadzić do ogrodu. Myślę że len wysiany teraz zakwitnie w tym roku ale skromnie...na jesieni trzeba troszkę skrócić pędy niech się rozkrzewią.
Przypadkiem odnowiłam krzaczki lnu...nasiona były w mieszance bylin...tak wyglądały w drugim roku po posadzeniu. Patrzyłam podczas odwilży, z pod śniegu wyglądają zielone krzaczki...widocznie przetrwał do tej pory bez uszczerbku.

Przypadkiem odnowiłam krzaczki lnu...nasiona były w mieszance bylin...tak wyglądały w drugim roku po posadzeniu. Patrzyłam podczas odwilży, z pod śniegu wyglądają zielone krzaczki...widocznie przetrwał do tej pory bez uszczerbku.

- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Len z lepnicą ze zdjęcia powyżej wygląda prześlicznie. Chyba zgapię zestawienie, bo len już mam, a nasionka lepnicy już kupiłam. Zakupiłam także len czerwony i ciekawa jestem czy faktycznie będzie takiego koloru.
Zawsze myślałam że to ostrogowiec
lepnica ma całkiem inne torebki nasienne
Teraz sama już nie wiem co to jest 

- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
A ja właśnie miałam się pytać co to za cudo różowe z lnem?
we wtorek wysiałam len wprost do ziemi...
we wtorek wysiałam len wprost do ziemi...
Pozdrawiam- Marzena
- roza333
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Też będę siała len ciekawe czy będzie ładnie kwitł
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Aniu czy to była mieszanka nasion "na skalniak"? U mnie właśnie w takiej był m.in. len i lepnica baldaszkowata
Pięknie wygląda to zestawienie
Chyba też "zgapię" od Ciebie 

Len trwały jest przecudowny a w tym zestawieniu to efekt rewelacyjny,chociaż za ściąganie grozi dwója to i tak zaryzykuję i ściągnę do swojego ogrodu ,mam oba kwiaty ale w innych miejscach