Rzodkiewka biała. ( (Raphanus sativus)
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Biała rzodkiewka.
Masz rację - sprawdziłam w systematyce - są z tej samej rodziny - kapustowatych.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Kasia 82 napisała:
Ja tą rzodkiewkę wysiałem również na wiosnę,i wyrosła bardzo piękna i smaczna.Rzodkiewka jest rośliną krótkiego dnia więc wiosna zdecydowanie jej odpowiadajanhel41 ta którą wysiałam może nazywa się tak samo ale ma inny termin wysiewu,
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
janhel41 jakiej grubości jest rzodkiew dojrzała - nadająca się do zjedzenia, 5cm średnicy czy można liczyć na grubsze?
Pozdrawiam
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
U mnie niestety białe noce, więc mimo tego, że zimno, to idzie w liściejanhel41 pisze:Rzodkiewka jest rośliną krótkiego dnia więc wiosna zdecydowanie jej odpowiada

A może spróbować regulować długość dnia czarną agro...?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Rybko, przykrywałabyś je codziennie? Czytałam, że inaczej nie ma sensu.
kasia82 napisała
j
bardzo gruba była by stara ,twarda i nie smaczna.Ona wygląda jak sopel lodu jak sama nazwa wskazuje,a więc należy ją konsumować gdy jest młoda.
j
Bez przesady grubość do 3 cm to zupełnie wystarcza,to nie burak ,anhel41 jakiej grubości jest rzodkiew dojrzała - nadająca się do zjedzenia, 5cm średnicy czy można liczyć na grubsze?

- kasia82
- 500p

Pozdrawiam
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Ja też sopel lodu kojarze taki po 5 cm średnicy na górnej części korzenia. Na to wychodzi że te sklepowe jak wszystko prawie są faszerowane chemią - sztucznymi nawozami itd.
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z moich doswiadczeń wynika ,że rzodkiew Agata (z tych białych) jest najlepsza. Nie parcieje i można ją siać przez cały okres wegetacyjny. Jest smaczna i chrupiąca. A że rośnie dość duża to łatwo i szybko robi sie z niej surówki. Ale to moje zdanie, ktoś może mieć inne 

pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- Agulka11
Marku niekoniecznie te sklepowe są aż tak pędzone
Kilka postów wyżej pisałam, że ja sieję rzodkiew białą, która wygląda jak rzodkiewka Sopel lodu, ale jest wieksza i ostrzejsza. Warto więc czasem w sklepie sprawdzić czy kupujemy rzodkiew czy rzodkiewkę 

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
No chyba że tak. A odpisał ktoś w sprawie zasadniczej różnicy jaka jest pomiędzy rzodkiewką a rzodkwią. Raczej wielkość nie ma znaczenia. Wzmianka była tylko o chrzanie... Co do Agaty to muszę spróbować. Ja mam Albenę z tych białych bo rozumie że mówisz o kulkach nie soplach. Nie wiem jaka jest ale sieje się ją latem. Ktoś próbował?
- Agulka11
Agata - to rzodkiew i jest w formie podlużnej.
Albena to zapewne rzodkiewka - nie miałam jej. Miałam za to Tondo Bianco - kulista, biała rzodkiewka, niby na zbiór wiosenny i jesienny, ale siałam w lecie i była pyszna - nie parciała, łagodna, duża - polecam.
Jak wypróbujesz Albenę, to daj znać, jak smakuje i czy parcieje - tak naprawdę mało jest dostępnych odmian do zbioru typowo letniego, więc czekam na info
Albena to zapewne rzodkiewka - nie miałam jej. Miałam za to Tondo Bianco - kulista, biała rzodkiewka, niby na zbiór wiosenny i jesienny, ale siałam w lecie i była pyszna - nie parciała, łagodna, duża - polecam.
Jak wypróbujesz Albenę, to daj znać, jak smakuje i czy parcieje - tak naprawdę mało jest dostępnych odmian do zbioru typowo letniego, więc czekam na info

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
To się da zrobićnutka1234 pisze:Rybko, przykrywałabyś je codziennie? Czytałam, że inaczej nie ma sensu.

Gdzie o tym czytałaś?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kasia82
- 500p
moja rzodkiew Sopel Lodu wybiła w pędy kwiatostanowe
co robić w tym wypadku? ściąć kwiatostany i wyrwać korzeń czy niech rosną dalej? Czy coś z niej jeszcze będzie?

Pozdrawiam
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Raczej już nic, będzie twarda jak kamień. Sopli lodu nie miałem ale w przypadku zwykłych rzodkiewek tak jest. Też na początku zwlekałem czekając aż urośnie większa, ale po prostu miałem za mało nawiezioną grządkę i większe i tak by nie urosły. Taką twardą można ewentualnie zetrzeć do twarogu, albo kompost moim zdaniem innego wyjścia nie ma