Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5
Te anomalie pogodowe nas nie rozpieszczają, a rośliny sobie poradzą. Cieszmy się deszczem - podobno w Hiszpanii mają bardzo dużą susze.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu roślinki cieszą się tym deszczem bo na moich piaseczkach nigdy go nie za dużo.
Rozkwitają powojniki

i w towarzystwie róży
bardzo licha jest w tym roku ale jeden pęd pokazuje na co ją stać

nie jestem pewna czy to jest ten bo dostałam maleńką sadzonkę

to też jest kwiatek Rose de Rescht i ma takich dość sporo

po obcięciu usychającej gałązki szybko nadrobiła czas i zaczyna kwitnienie

miała trochę pusto koło siebie więc dosadziłam jej szałwię która jest od niej wyższa
jak zwykle chowa kwiaty między liśćmi

niektórzy piszą że to biała róża a ona jest bardzo jasno-różowa choć przy porannym słońcu niektóre kwiatki widać jako białe
one w miarę starzenia się robią się coraz jaśniejsze a że utrzymują się dość długo to w końcu wyglądają jak białe
już taka ładna nie jest bo pojedynczy kwiat utrzymuje bardzo krótko a że prawie ciągle pada to straciła swoją urodę

Rozkwitają powojniki
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

ładnie Ci podziękowały. Cottage Rose mnie zauroczyła, ślicznie się prezentuje.
Pierwszy raz widzę u Ciebie dodatek do róż w postaci fioletowych kwiatuszków, co to jest ?
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ale dalas Majutka po oczach
Tez dosadzilam jednej mme Isaac szalwie tz ostatniej, bo moglam na otwartej przestrzeni dosadzic - na tle maty ciemnych kolorow nie widac - jakos tak mi do niej pasuje. A do pozostalych dalam gipsowki, bo te juz na tle maty musza byc.
Stanwell niezmiernie mnie sie podoba

Stanwell niezmiernie mnie sie podoba

- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Przyszłam nacieszyc oczy zdjęciami pięknych róż, a tu czytam o gradobiciu. Właśnie teraz od południa nadciąga chmura, mam nadzieję, ze tylko deszcz z niej będzie, odpukać! 

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
Coś mi nie wchodzą ostatnie zdjęcia, może post za długi.

Biedna ta różyczka, ciągle coś z nią nie tak. Słabo idzie jej rośnięcie a teraz nawet nie chce się wyświetlać jej zdjęcie a próbowałam chyba z 10 razy. To jest Souvenir d'un Ami - Queen Victoria. Kwiatuszek ma malutki bo sama jest malutka ale mam nadzieję że ładnie się rozrośnie.
Widzę że i Sarah van Fleet też się nie chce pokazać. Dam sobie spokój na dzisiaj, może jutro będzie Picaso lepiej działało.
Biedna ta różyczka, ciągle coś z nią nie tak. Słabo idzie jej rośnięcie a teraz nawet nie chce się wyświetlać jej zdjęcie a próbowałam chyba z 10 razy. To jest Souvenir d'un Ami - Queen Victoria. Kwiatuszek ma malutki bo sama jest malutka ale mam nadzieję że ładnie się rozrośnie.
Widzę że i Sarah van Fleet też się nie chce pokazać. Dam sobie spokój na dzisiaj, może jutro będzie Picaso lepiej działało.
-
Majeczko pewnie chodzi Ci o Wieczornika damskiego, on króluje w maju i czerwcu we wszystkich miejscach ogrodu a wieczorami roztacza cudne zapachy, koniecznie musisz go sobie sprawić, to roślina dwuletnia i raz wprowadzona do ogrodu zostanie w nim na dość długo, chyba że radykalnie ją wyplewisz.majka411 pisze:Majeczko, pięknie Ci kwitną pannice. Cieszę się, że pomimo tylu perypetii pogodowych one
ładnie Ci podziękowały. Cottage Rose mnie zauroczyła, ślicznie się prezentuje.
Pierwszy raz widzę u Ciebie dodatek do róż w postaci fioletowych kwiatuszków, co to jest ?

Tosia, Jula, Agata dla mnie one wszystkie są cudne choć niektóre sprawiają kłopoty.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Maju ależ się różyczki rozszalały. Cudownie....fajny ten wieczornik damski....trzeba go namnożyć.
Szałwia to też ładna towarzyszka....ech...super.
...ale się zapatrzyłam.

Szałwia to też ładna towarzyszka....ech...super.

- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Wieczornik damski-pamiętam
u mojej teściowej w ogrodzie jak mieszkała w leśniczówce było tego mnóstwo.Ale nigdy nie zainteresowałam się nazwą a i ona pewnie nie wiedziała co ma.Ot,rosło sobie w ogrodzie i się rozsiewało

-
Elizabetko mój wieczornik mnoży się bez opamiętania bo nawet na kompoście mi rośnie a i z kompostem trafia na rabaty, ale jestem zadowolona bo to ładny uzupełniacz przed różami a starać się o niego nie trzeba wcale.
Olu pewnie nie wiedziała jak się zwie, kiedyś dawno temu jak pierwszy raz kupiłam jego nasionka to wyczytałam że rośnie bez problemów na piaskach więc go przygarnęłam na bardzo długie lata.

Olu pewnie nie wiedziała jak się zwie, kiedyś dawno temu jak pierwszy raz kupiłam jego nasionka to wyczytałam że rośnie bez problemów na piaskach więc go przygarnęłam na bardzo długie lata.

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Majka, wspóczuje fatalnje aury i strat...ale rośinki zniosły to nadzwyczaj dobrze i dają sobie radę, to najważniejsze
Cudownie u Ciebie kwitną już róże..a to dopiero początek czerwca
Tyle odmian już z kwiatami, ja wciąż wyczekuję na większość, miło mi, że mogę podziwiać takie ślicznoty u Ciebie 

Cudownie u Ciebie kwitną już róże..a to dopiero początek czerwca

- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
Maju, wpadłam do Ciebie z wizytą i to co zobaczyłam........
Biedne pobite gradem roślinki, ja nie wiem co mamy za rok, te anomalia pogodowe dobijają nasze ogrody.
I tak Majeczko róże szybko Ci się regenerują, Flamentanz już tańczy czerwienią, inne też piękne.
Wieczornika też mam, uwielbiam jego zapach.
U mnie róże bardzo powoli podnoszą się po tym majowym katakliźmie, na razie nie ma co pokazywać.

Biedne pobite gradem roślinki, ja nie wiem co mamy za rok, te anomalia pogodowe dobijają nasze ogrody.
I tak Majeczko róże szybko Ci się regenerują, Flamentanz już tańczy czerwienią, inne też piękne.
Wieczornika też mam, uwielbiam jego zapach.
U mnie róże bardzo powoli podnoszą się po tym majowym katakliźmie, na razie nie ma co pokazywać.
-
To co kwitnie to dopiero tylko cząstka tego co rośnie, niektóre wcale nie zakwitną a inne może coś tam jak zmężnieją. Posiadanie tylu róż daje taką możliwość że ciągle jakaś kwitnie i jest co wąchać a ogrodowe zapachy uwielbiam. 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Majko, przeglądałam Twój wątek trafiłam na gradobicie i muszę Ci na pisać , że trzy lata temu w czerwcu ok. 20 w Małopolsce była 20 minutowa burza gradowa. Tak strzaskało wszystkie rośliny, że wiele straciłam na zawsze , bo wycięte lilie nie odrodziły się już nigdy . dyptam i wiele innych. Na polu gdzie posadzone były jarzyny wszystko nie tylko wybite, ale spłynęło. Śnieg leżał do następnego dnia. Wiem jaki to żal i bardzo Ci współczuję, ale cóż ogród się odradza i albo sam albo z naszą pomocą trwa dalej.