Grusza - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chora grusza

Post »

piotrek1111 pisze:Nie chcę ponawiać tematu , mam problem z młodą gruszką konferencją pomoże ktoś? :cry:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252 Obrazek
Nie wygląda mi to na chorobę. Raczej niedobór mikroelementów: magnez, żelazo. Spróbuj dolistne nawożenie, na początek zwykły florowit. Oczywiście podsyp również pod drzewko jakąś azofoskę. Dookoła wypielaj, spulchnij, podsyp nawozu, przykryj ziemią i podlej. :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
satelita71
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2012, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grusza - choroby i szkodniki liści

Post »

Witam

Może ktoś pomoże mi zidentyfikować czy to wina szkodnika czy choroby i co to może być.

Będę wdzięczny za pomoc.

Obrazek
By satelita71 at 2012-05-26
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

lepka maź- z wyglądu jak woda to spadź miodówek. ŚOR to np. Mospilan( ale słaby jest),Rimon,Movento, Agricole,Envidor - te 3 ostatnie załawią także przędziorki, a ten agricole to jakieś polisacharydy są 0 dni karencji,0 prewencji o dwóch pozostałych muszę doczytać.
kolekcjoner smaków
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Jak szkodnik opanował to pryskać, młode drzewko jest słabe i samo nie broni się. Jak chemii nie lubię to przy młodym sam chwycę za opryskiwacz :wink:
Nie musi być chemicznie, słusznie wspomniany wyżej ten Agricole. Takie nietrujące środki najprościej bo to wygodne w użyciu, nie trzeba specjalnych środków ostrożności, mozna je kupić w ręcznym rozpylaczu; w sam raz do ogródka.
Agricole to polisacharydy, chyba z glonów (typu agar na galaretki :lol: ) o ile kojarzę; takie środki działają na zasadzie zaklejania, dobre na drobne szkodniki w stylu mszycy, przędziorków. Ekologiczny, można polecić zwłaszcza do takich drobnych zabiegów, ale działa krótkotrwale. Oczywiście żaden problem powtórzyć, a w użyciu wygodne. Twierdzą że hamuje też rozwój grzybów.
Równie dobrze można zastosować mydło z czosnkiem. I takie mydło i Agricole są po sklepach w serii Target, gotowe do użycia - wygoda gdy o drobiazgi chodzi.
:wit
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p

Post »

Rossynant a to na zdjeciach wyżej to co to? wydaje mi się że nie zaraza ogniowa tylko niedobór jakiś minerałów ale pewny nie jestem...
kolekcjoner smaków
Rossynant

Post »

Zaraza ogniowa opanowałaby wszystkie liście (co może się za chwilę okazać... ale nie sądzę); podejrzewam że normalnie przyschło w upał bo tylko końcówki pędów uszkodzone. Na chorobach i szkodnikach nie znam się, tyle co się przeczyta czy samemu widzi, zatem wolę się nie wypowiadać :wink:
Natomiast młode drzewko z założenia cierpi na niedobory - dopóki się porządnie nie zakorzeni - a najprędzej na niedobory wody :lol: Pędy bujnie wyrosły po czym drzewo nie mogło wody nastarczyć w upalny dzień i zwiędły - najbardziej oczywiste wyjaśnienie, bo niższe liście wyglądają zdrowo, ale są nieco łódkowate co też sugeruje braki wody.
Oczywiście inne przyczyny są możliwe: mogły mszyce uszkodzić czy przędziorki, czy jakieś grzyby, drzewko może być zawirusowane, pień mógł ucierpieć od mrozu, zresztą korzenie też - ale wszystko to w efekcie powoduje gorszą dostawę wody...
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p

Post »

Aceramic i Dimilin jeszcze mi sie przypomniały - ŚOR na miodówkę
kolekcjoner smaków
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Ja bym obserwował. Grusza jest nie duza, wiec lustracja bedzie łatwa, a pryskać to szkoda kasy na preparat, bo te szkodniki dość trudno sie pozbyc i trzeba wielokrotnie pryskać. Dobrze , ze zgniotles te miseczniki. Pozbądź sie tez mrowek, które sobie wedruja po gruszy i zbierają lepka rosę z tych pluskwiaków. Mrówek pozbedziesz sie dostepnym preparatem na mrówki ( jest taka posypka), chyba mrówkofon :roll:
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

No wlasnie ten sposób tez jest dobry, ale pamietaj, zeby odstraszac mrowki, bo one przenoszą te czerwce, czy miseczniki na inne dzrewa . :|
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10

Post »

Hej

Przejrzałem pare stron wątku, ale dalej nei mam pewności

Czy to zaraz ogniowa ?
Obrazek

Z góry dziękuje w imieniu teścia.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Rossynant

Post »

Zaraza ogniowa: drzewko stoi z nagła suche całe i to stoi wraz z liśćmi - całkiem jakby zwęglonymi, czarne ale wiszą.
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p

Post »

Hmmmmmmm

Objawy występują jedynie na liściach jak na zdjęciu.
Fotki z googla itp raczej nie pokrywają się z rzeczywistością.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Rossynant

Post »

Zaraza ogniowa:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p

Post »

Przyjrzę się dziś jeszcze raz, ale to raczej nie to :|
Awatar użytkownika
Halski
200p
200p
Od: 26 maja 2012, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co może być tej gruszy?
Jakoś nie jestem na 100% przekonany co to może być:

Obrazek

Obrazek

To samo drzewo, ale w tym przypadku wydaje mi się, że mogą to być "pozostałości" po miodówce:

Obrazek

Obrazek
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”