Mój kawałek ziemi w ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój kawałek ziemi w ROD

Post »

Oj chciałbym mieć tak wypieszczony ogród, a z tą trójką... oj z jedną czasem ciężko... :wink:

Mariolu ! - specjalnie dla Ciebie pojechałem wczoraj na działkę, zmokłem z 4 razy ale proszę :;230 :;230 :;230:

Obrazek

Obrazek

Jak na Kaszubsko-północne warunku to bardzo wcześnie zaczęły. Tym bardziej, że to ich pierwszy rok. Ale się cieszę! ;:138 :tan :heja ;:172

A jeszcze coś pokażę - Obok mojej narzędziowni co roku rośnie takie coś, nie wiem czy to jakiś bluszcz, winobluszcz czy coś podobnego. Nie jest zimozielone, co wiosnę odbija, pięcioklapowe. Co roku rosło jak chciało i na ogół było za ciężkie by się utrzymać i była taka skotłowana kępa na dole. W tym roku przypomniałem sobie i postanowiłem trochę pomóc. CO prawda z miesiąc za późno, ale zawsze. Jest strasznie "kruche", gdy próbowałem rozplątywać to bardzo łamało się w dłoniach.
Ktoś podpowie co to jest dokładnie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pysznie wygladają te truskaweczki. Ja właśnie wróciłam z ogrodu i objedliśmy się z Olusiem truskawkami :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To pnącze to nie jest przypadkiem Chmiel?
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Remi no postarałeś się.szkoda,że ja swoje zjadłam.Mogłam zrobić fotkę ;:223
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Ja dziś byłam u mojej mamy i objadłam wszystkie dojrzałe truskaweczki z grządki. Nic nikomu nie zostawiłam :oops: tak dobre,że nie mogłam się powstrzymać. Na szczęście dobry urodzaj będzie, więc za kilka dni reszta także dojrzeje. W przyszłym roku sama chyba muszę sobie posadzić
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Truskaweczki apetyczne a pnącze to na pewno chmiel. Nie ma jesienią szyszeczek? To jest roślina dwupienna.
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Remi to faktycznie chmiel. Więc może będziesz robić piwo? Chmiel ma bardzo wszechstronne działanie, ma właściwości uspokajająco - usypiające. Można z niego zrobić poduszkę pomagającą spać ( dla tych co cierpią na bezsenność ). Takie działanie ma nie tylko napar z szyszek ale również sam zapach. Chmiel wydziela olejki eteryczne, które właśnie tak działają. Ponadto ... uwaga! Obniża popęd płciowy i był podawany w średniowieczu mnichom w klasztorach. Tak więc doceń co masz na swojej działce. :wit
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Remi truskaweczki śliczne ;:138 Gratuluję ;:215
Co do drugiej foty też stawiam na chmiel zwyczajny. Czy pamiętasz jakie to ma owoce ? Takie może ?
Obrazek
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

rany ale truskawki ;:152 mniam mniam ;:152
a to na pewno jest chmiel......brrrrr na balkon nam się to wspinało i nawet latem wlazło do łazienki no i jak ktos jest alergikiem - moja mama - to podczas usuwania tego może dostać wysypkę ;:202
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

ale truskawy wielkie ;:oj
Chodzę po FO zaglądam do Waszych ogrodów i zaczynam łapać doła, wszędzie pięknie kolorowo a u mnie nadal nic. Wczoraj jak pojechałam na działkę to wydaje mi się że wygląda coraz gorzej, jeszcze ten brak słońca.....
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit

Iwonko - tak te pierwsze truskawy są najsmaczniejsze, człowiek dłuuuugo na nie czeka :)

Bożko - całkiem możliwe, chociaż.. ale o tym jeszcze daklej

Gosia - jeszcze będą to zrobisz zdjęcia :)

Alu - warto posadzić, chociaż truskawki nie wszędzie lubią rosnąć, akurat u mnie nie ma problemu, ale sąsiadka na działce obok przez chyba 4 sezony próbowała za każdym razem w innym miejscu działki i dopiero teraz jej ładnie zakwitły

Lusiu - no właśnie ta dwupienność chmielu wiele by wyjaśniała, a to dlatego, że nie widziałem u siebie szyszek chmielowych, być może nie zwróciłem uwagi. Ale jest jedno "ale".. obejrzałem w Google kilka fotek chmielu i zawsze gdzie są szyszki liście są trójklapowe, u mnie zaś pięcioklapowe.. Czy to możliwe, że "męskie" mają liście pięcio- a "żeńskie" trójklapowe (albo odwrotnie) ?

--edit
Juz doczytałem, że chmiel zwyczajny ma liście "Naprzeciwległe, długoogonkowe, o 3 do 5 klapach na pędach głównych i bocznych. Tam, gdzie ukazują się kwiaty, liście są dużo mniejsze, najczęściej bezklapowe. Nasada sercowata, brzegi gruboząbkowane. Powierzchnia górna szorstka."

Kleo - nie tylko doceniam, ale i coraz bardziej poznaje co mam :) I mnóstwo się uczę dzięki Waszym podpowiedziom, za co WSZYSTKIM BARDZO BARDZO DZIĘKUJĘ ;:180 ;:180 ;:180 ;:196

Mariolu - no właśnie nie odnotowałem szyszek, więcej w odpowiedzi do Lusi

Marto - na szczęście nie odnotowałem alergii, chociaż mnie potrafią różne rzeczy uczulać (po "ugryzieniu" komara od razu bąbel wielkości 2 zł).

Dorotko - oj z truskawek jestem bardzo zadowolony i sam nie wierzę, że aż tak ładne wyszły! Ale cała reszta w tej chwili też u mnie zielona, przekwitło wszystko wiosenne, a reszta dopiero szykuje sie do kwitnięcia.

Zaś w niedzielę wybrałem się na spacer do Ogrodów oliwskich i Palmiarni, poniżej kilka zdjęć, natomiast jeśli ktoś chciałby obejrzeć więcej (około 150, w wyższej rozdzielczości i jakosci) to zapraszam tutaj:

http://minus.com/mIuhuUbF4/1f

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ufff.. jak się podobają to więcej na pod linkiem nad zdjęciami
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

ale cuda ;:oj idę oglądać resztę może mi się humor poprawi

już przejrzałam wszystkie. Po tym zdjęciu mało z krzesła nie spadłam tak mi się w głowie zakręciło ;:oj genialne ;:138
Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dziękuję Dorotko :oops:

A na powyższym zdjęciu to taka zabawa (bez obróbki cyfrowej - samym aparatem) to tzw. zoomowanie, czyli zmiana ogniskowej już po otwarciu migawki w aparacie, sprowadza się to to zwolnienia migawki i równoczesnego, bardzo szybkiego (1/60 sekundy) przekręcenia obiektywu. Wykonalne tylko gdy aparat wyposażony jest w obiektyw o zmiennym zakresie ogniskowych (tzw. zoom), im większy zakres tym lepszy efekt (w moim wypadku to był ekwiwalent 50 do 200 mm), który możemy "kręcić" ręcznie.

Ps. Mam nadzieję, że humorek choć troszkę lepszy? :D
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Remi ;:180 super foty ;:138
davussum
500p