Witajcie
Iwonko - tak te pierwsze truskawy są najsmaczniejsze, człowiek dłuuuugo na nie czeka
Bożko - całkiem możliwe, chociaż.. ale o tym jeszcze daklej
Gosia - jeszcze będą to zrobisz zdjęcia
Alu - warto posadzić, chociaż truskawki nie wszędzie lubią rosnąć, akurat u mnie nie ma problemu, ale sąsiadka na działce obok przez chyba 4 sezony próbowała za każdym razem w innym miejscu działki i dopiero teraz jej ładnie zakwitły
Lusiu - no właśnie ta dwupienność chmielu wiele by wyjaśniała, a to dlatego, że nie widziałem u siebie szyszek chmielowych, być może nie zwróciłem uwagi. Ale jest jedno "ale".. obejrzałem w Google kilka fotek chmielu i zawsze gdzie są szyszki liście są trójklapowe, u mnie zaś pięcioklapowe.. Czy to możliwe, że "męskie" mają liście pięcio- a "żeńskie" trójklapowe (albo odwrotnie) ?
--edit
Juz doczytałem, że chmiel zwyczajny ma liście "Naprzeciwległe, długoogonkowe, o 3 do 5 klapach na pędach głównych i bocznych. Tam, gdzie ukazują się kwiaty, liście są dużo mniejsze, najczęściej bezklapowe. Nasada sercowata, brzegi gruboząbkowane. Powierzchnia górna szorstka."
Kleo - nie tylko doceniam, ale i coraz bardziej poznaje co mam

I mnóstwo się uczę dzięki Waszym podpowiedziom, za co
WSZYSTKIM BARDZO BARDZO DZIĘKUJĘ
Mariolu - no właśnie nie odnotowałem szyszek, więcej w odpowiedzi do Lusi
Marto - na szczęście nie odnotowałem alergii, chociaż mnie potrafią różne rzeczy uczulać (po "ugryzieniu" komara od razu bąbel wielkości 2 zł).
Dorotko - oj z truskawek jestem bardzo zadowolony i sam nie wierzę, że aż tak ładne wyszły! Ale cała reszta w tej chwili też u mnie zielona, przekwitło wszystko wiosenne, a reszta dopiero szykuje sie do kwitnięcia.
Zaś w niedzielę wybrałem się na spacer do Ogrodów oliwskich i Palmiarni, poniżej kilka zdjęć, natomiast jeśli ktoś chciałby obejrzeć więcej (około 150, w wyższej rozdzielczości i jakosci) to zapraszam tutaj:
http://minus.com/mIuhuUbF4/1f
Ufff.. jak się podobają to więcej na pod linkiem nad zdjęciami