Żeby tych pączusiów tylko nic złego nie spotkało
Dziękuję wam dziewczyny 
Bardzo mnie cieszy wasza reakcja. Macie większe doświadczenie i skoro piszecie, że jest dobrze to ja się jestem szczęśliwa. Każda z nas drży, jak widzi, że dzieje się coś złego.
magg Witaj
Pytasz o Lousie Odier. To jej dopiero drugi sezon. Już w pierwszym urosła mi ponad 2 metry. Teraz zagięłam te pędy i róża ładnie się zagęszcza. Nie przejmuj się na razie. Moje z ostatnich nasadzeń też nie specjalnie rosną a niektóre stanęły w miejscu. Myślę, że są jeszcze zbyt słabo ukorzenione i a pogoda róż nie rozpieszcza. Strasznie suchą jesień i wiosnę mamy
Jak postępowałaś(z nawozem i co ) że tyle pączków ?
Czy przycinałaś wiosną Louise O. czy nic nie robiłaś?
Które najlepiej przetrwały zimę ?
Aguś Niektóre, krótsze pędy LO delikatnie przycięłam, ale tych najdłuższych było mi żal, więc je przygięłam. Jeden nawet udało mi się fajnie zawinąć.
Najbardziej cięłam róże o sztywnym i wzniesionym pokroju, jak np. Comte de Cambord w celu zagęszczenia. Zaraz pokażę gdzieś foto.
Sadząc różę dodaję kompostu i obornika, ale tak niżej by róża z czasem do niego dotarła. Zauważyłam też poprawę w kwitnieniu, nie tylko róż, po zmianie nawozu na Magiczną Siłę Substrala. Popatrz na te lawendy - dwie kępki na rogu w cieniu. Pierwsza z lewej jest większa, niż ta za nią troszkę po prawej.
http://i640.photobucket.com/albums/uu12 ... zor1-2.jpg
Po podlaniu Magiczną Siłą ta po prawej rozrosła się i kwitła bardziej obficie niż nie nawożona koleżanka. Mam kiepskie zdjęcie, ale tu troszkę widać różnicę.
http://i640.photobucket.com/albums/uu123/Agna81/law.jpg
Sporo róż posadziłam na wiosnę, więc jeszcze nie zimowały, ale z tych zeszło rocznych super przezimowały: Lousie Odier, Crocus Rose, Comte de Cambord, Mrs John Laig, Heritage, Sebastian Kneipp, Jacque Cartier, Bonika, Hercules, Alchymist, Winchester Cathedral i Charles Austin . Trzeba wziąć poprawkę na to, że mieszkam w klimacie nadmorskim w strefie 7a
Carissima Dziękuję, ale moje młodziutkie raczej też malucie ;) Musimy niestety razem poczekać.
To jedna z mniejszych - Ambridge Rose