Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
hibcio

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Bardzo ciekawe rośliny masz w swoim ogrodzie, wiele nowych rzeczy tu pewnie poznam :)
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki tobie w końcu wiem jaką mam delosperme :)
Masz piękny okaz. ;:333
nela13
100p
100p
Od: 19 maja 2012, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

śliczne :) U mnie piwonie jeszcze nie zakwitły :(, czekam, i czekam i doczekać się nie mogę. Śliczne pączki są :) więcej już pewnie niedługo zakwitną :D i będą takie piękna jak u ciebie D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia68 miło mi gościć Cię na ścieżkach mojej działeczki.
Dziwne jest dla mnie Moniko to,że tak żelazna bylina jak Zawilec wielkokwiatowy padł po zimie.
Uważałam go do tej pory za wyjątkowo wytrzymały na wszystkie trudności.

maniusika Delospermy kupione zdaje sie, że u Adriana razem z Fuksjami były maleństwami ale one szybko sie rozrastają. Ostatnio mi ta żółta przeszkadzała więc odcięłam i położyłam na brzeg stawu - dziś patrzę a ona ma kwiaty .... nie do zdarcia a Ty piszesz,że już 3 razy padły.
Obie mamy "mokre warunki" na rabatach więc dla nich stanowisko na podwyższeniu.
Kamienie uwielbiam i nie tylko na działce, stwarzają naturalny widok i pasują prawie wszędzie.

marpa Maryniu Epimedium mam od ub roku więc to ich drugie kwitnienie. U mnie wszystko ciut później - taki klimat.
Tobie też Delospermy sprawiły zawód ?
A u mnie mogłyby uchodzic za podłoże pod inne ... :;230 gdybym im pozwoliła, szczegółnie ta o żółtych kwiatach czyli odmiana Nubigenum ale przycinam do odpowiednich kształtów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewiczka52 Ewciu dzieci to nasz największy skarb.
Wiele jesteśmy w stanie im poświęcić i dużo dać z siebie ale czasami też oczekujemy wzajemności bo to normalne.
Co do działki to pamietaj - marzenia się spełniają i to szczególnie na naszym Forum ;:168
Cieszy mnie,że masz Żyworódkę u siebie w domu, własnie z tych maleńkich sadzonek rozmnaża sie ją. To są tzw rozmnóżki.
Pisałam o niej i o właściwościach leczniczych kilka razy w swym wątku "Apteka ...."

ewamaj66 Ewciu a ja to Epimedium mam tak z ciekawości i rośnie w 2 miejscach. Raczej kolekcji z tego gatunku nie planuję.
Ostatnimi czasy zakochałam się w.. bodziszkach i tych chcę mieć dużo.Wyjątkowo dobrze radzą sobie u mnie i są świetnym uzupełnieniem zarówno przy bylinach jak i krzewach.
Muszę określić nazwy odmianowe tych co mam i ruszyć po kolejne.

hibcio miło mi gośćic u siebie początkującego Forumowicza.
Mam nadzieję,że zostaniesz z nami na dłużej i podzielisz się wiedzą oraz fotkami ze swego ogrodu.
Pozdrawiam i zapraszam

zeberka4 witaj Saro ;:196 - dawno nie gościłam Cię u siebie.
Dziękuje w imieniu Delospermy, a Ty jaką masz odmianę ?
nela13 Witaj :wit
Kolejna nowa Forumowiczka u mnie - na zdjęciu to kwiaty Piwonii majowej a te czerwcowe jak nasze babcie mówiły zakwitające na Boże Ciało też są w pąkach.nabrzmiewają i z dnia na dzień sa coraz większe ale na ich kwiaty jeszcze trzeba czekać.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Bardzo się cieszę, że dzięki Tobie delospermy z powrotem zagościły na moim skalniaku :tan Są po prostu świetne :!: Czekam teraz na ich kwiaty. Jedną też przywiołem z tropików ale te mogą rosnąć tylko w doniczkach i trudno jest mi je utrzymać zimą. Ale co roku przywożę, bo tam robią z niej trawniki.
Piękna Twoja ożanka :!: Moje dwie dopiero liżą rany po zimie.
Kamasji nie zaszkodziłem nawozem, bo takowego nie dostała. Posadziłem w ziemię kompostową w doniczkach. Może miała za ciasno więc ją powyjmuję z tych doniczek. Najwyżej zjedzą ją nornice - wola Boża :roll:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Krysiu nawet nie wiedziałam, że masz delospermy ;:oj Niestety moje mnie opuściły. A białej nigdy nie miałam.
Służę za to bodziszkami. Mam kilka różnych. Może coś wybierzesz dla siebie.
Dzięki za widoki ogólne! Działka prezentuje się super!
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Krysiu :wit Jak mogłam pomyśleć ,że Ty tej roślinki nie znasz -to chyba mi wstyd ;:124 .na razie jestem jej właściwościami zachwycona . Zacznę ją rozmnażać i wykorzystywać do celów leczniczych. Poczytam w Twoim wątku dokładniej :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ale ci delosperma obrodzila kwiatkami. Ciekawa jestem jak tam moja... ;:63
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JacekP bardzo się cieszę jak przy wysyłce uda mi się trafić w gust.
szczerze mówić dla mnie Ty masz już wszystko a jednak udało mi się dac coś czego nie masz i dodatkowo podoba się...
Masz rację pisząc ....wola Boża ... bo faktycznie z siłami natury nie jesteśmy w stanie konkurować.

tu.ja no widzisz - czasami i Ciebie zadziwię czymś co u mnie rosnie ... :;230 Ty dobrze wiesz,że ja za maluszkami nie przepadam bo bez lupy prawie ich nie widać ale są takie rozkoszne i jak tu nie ulec im.
Izuniu na Twoim skalniaku muszą być obie odmiany więc już je masz ale zawiozę dopiero 25 lipca bo tego dnia będę w Elblągu. Nie ma sensu ich wysyłać. Po przekwitnieniu oderwę po kawałeczku i do doniczek. Wszystko co piszesz tak sadzę dla Ciebie i czeka - chryzantemy też ...
Bodziszków mam kilka i mus je określić - lada dzień wstawię fotki ale z oferty chętnie skorzystam.
Potrzebny mi też Dębik ośmiopłatkowy bo gdzieś mi zginął ... :;230

Ewiczka52 Ewciu nic nie szkodzi.

zeberka4 Saro Delospermy każdego roku tak obficie kwitną - czyli inaczej być nie może i twoje też pokryją sie kwiatami.

Z maluszków mam jeszcze trochę więc dziś pokażę Pięciornik trójząbkowy
- kwitnie białymi gwiazdkowymi kwiatami.

Obrazek

Mydlnica bazyliowata siana w ub roku
- z całej torebki nasion ostały sie tylko 2 sztuki a miało ich byc na pokrycie całego murku.

Obrazek

Rogownica kutnerowa rośnie całym rzędem w miejscu odpoczynku pod dachem z trzciny
- trudno zrobic zdjęcie całości.

Obrazek

Do maluszków zaliczaja sie także posłonki choc w tym roku ich kwiaty sa na dość wysokich pędach.
POSŁONKI - Helianthemum Amabile Plenum
- ich czerwone kwiaty widać na tle innych skalniaków z daleka.
Nawet tym razem nie mam pretensji do maków które tam zakwitły - tępię je ze skalniaka bo nijak tam nie pasują a one i tak wiosna wychodzą - ale uparta bylina.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lubię zaglądać do środka kwiatów a maki mają co pokazać ...

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Posłonek w pięknym kolorze masz Krysiu ;:138 zauważyłam ,że te niepozorne kwiatuszki ostatnio brylują na forum ... 8-)
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Lubię kępki drobnych kwiatków między kamieniami, twoja rabatka bardzo mi się podoba.
Rogownica właśnie u mnie przekwitła, czy ona powtarza kwitnienie?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu faktycznie ostatnio na naszym Forum sa modne i rozmowy na ich temat przewijają sie w wielu wątkach.
Do mnie trafiły tak z ciekawości bo kupowałam kilka fuksji w ub roku i dołozyłam sobie te 2 maleństwa bo często biorę po 2 sztuki jednakowej odmiany zamiast po 1. Przynajmniej od razu widać efekt .

megi1402 ja aż tak dużo kamieni między skalniakami nie kładę bo potem sa problemy z pieleniem i każdy kamień trzeba podnosić... :;230
Jednak w niektórych miejscach są mile widziane.
Rogownica kutnerowa lubi być przycinana szczególnie po kwitnieniu - jest okazja skrócić pędy i pozbyć się suchych badylków ... to spowoduje jej zagęszczenie ale kwitnienia nie powtórzy.

Kwitnie mi od jakiegoś czasu Inkarwilla - kłącza wykopałam późna jesienią z obawy o zbyt wilgotne podłoże i już 2 kłacza zaczynały gnić ale reszta dobrze przezimowała razem z kłączami dalii.
Tyle,że u nich szybko rusza wegetacja. Rosną teraz w dużej donicy zadołowanej na podwyższonej rabacie więc tą zimę już spedzą na działce.
Obrazek

Obrazek

Zawciąg nadmorski bije rekordy w długosci kwitnienia - jak dla mnie to jedna z ładniejszych trawek.
Muszę zdobyć odmianę o białych kwiatuszkach - a może ktoś ma na zamianę ?
Obrazek

Irysy bródkowe też pokazały kwiatuszki - ma ich niewiele bo u mnie mokro ale to pamiątka z ogrodu mamusi.
Kilka innych musze dodać do towarzystwa aby było im raźniej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jesienią dostałam od sąsiadki innego Irysa - ponoć to Irys żółty 'Holden's Child'
Mniej wymagający i nawet nadmiar wilgoci nie straszny mu więc idealny dla mnie.
Oby szybko się rozrosły.

Obrazek

Wielosił błękitny rośnie u mnie w kilku miejscach bo to roślina ozdobna ale także lecznicza.
Wspomnę tylko,że wyciąg z wielosiłu działa 8-10 razy silniej uspokajająco niż kozłek (valeriana) ale muszę go dokładnie opisać w wątku ( Apteka ...)
Jeśli ma zapewnione stanowisko wilgotne to kwitnienie trwa troche dłużej.
Po przycięciu powtarza kwitnienie pod koniec sierpnia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiele krzewów powoli szykuje się do kwitnienia ale Tawlina jarzębolistna jest ozdobą rabaty przez cały sezon z racji pieknych liści i ich kolorystyki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiosną tego roku kupiłam krzew w doniczce na etykiecie tylko Żylistek .
Maleństwo ale już pięknie obsypało się kwiatami - teraz deszcze pewnie ich postrącały. Może ktoś wie co to za odmiana ?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Tawlina bardzo ładnie wygląda, ale gdzieś wyczytałam, że jest dosyć ekspansywna. Starczy mi sumaków :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu faktycznie ekspansywność niektórych roslin daje sie nam we znaki ale Tawlina jarzębolistna ... ;:185 ;:185 ;:185
toż bym zauważyła a mam ja kilka lat.
Ledwo uskrobałam na krzaczorek nad wodę i do wysyłki bo była wielka prośba.
Może masz na myśli tą wysoką bo u mnie rośnie karłowa czyli Sorbaria sorbifolia 'Sem' (Tawlina jarzębolistna).
Odmianę SEM r wyselekcjonowano w 2000r.; hodowca J.Nouws, Zundert, Holandia;
Karłowa odmiana Tawliny charakteryzuje się wyprostowanym pokrojem i ładnym sezonowym wybarwieniem a jej docelowa wysokość to 100-120 cm czyli w sam raz. W czasie kwitnienia jest wyższa bo trzeba dodać te przepiękne kwiatostanowe wiechy .
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Krysiu, twój żylistek to chyba żylistek wysmukły.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”