Kosiarka spalinowa jaka?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
lord_black
50p
50p
Od: 3 wrz 2011, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kosiarka spalinowa na ok 600m2 w cenie ok 1000 PLN, jaka?

Post »

Przypuszczam, że vesenia chodziło o ten model:

Kosiarka-spalinowa-FAWORYT-CJ-53-BS-675-6-KM

Na alllegro ktoś je chyba sprzedawał po 1350zł, ale z wysyłką(nie widzę coś tej aukcji).

Moim zdaniem pojemnik materiałowy jest ok, ale pod warunkiem, że górę ma wykonaną z plastiku...cały z materiału to porażka, nie ma jak tego przenieść jak jest pełny, bo się wygina itp :D

Te silniki różnią się mocą i momentem przede wszystkim. Poza tym seria 6xx jest dużo trwalsza i mniej awaryjna przy słabej jakości paliwie. Jeśli możesz dołożyć to nie wahaj się i bierz coś z B&S serii 6xx.
Iceman0
50p
50p
Od: 15 maja 2012, o 10:46

Post »

Więc jeśli polecacie silnik 675 BS to na niego się zdecyduję. Wobec tego do wyboru zostały takie modele:

1. GRASS GW530S B&S 675RS (6KM, 60l kosz parciany, łożyska i napęd) 1.578zł
2. AGROMA AG506SB (6KM, 60l kosz parciany, łożyska i napęd) 1.600zł
3. HORTUS LTX Easy Start (6KM, 50l kosz parciany, łożyska i napęd) 1.450zł
4. NAC S530VHY-X górnozaworowy (silnik T675 NAC POWER, 75l kosz parciany, łożyska i napęd) 1.300zł
5. FAWORYT CJ53 BS675 (6KM, 60l kosz materiałowy, łożyska i napęd) 1.348zł
6. STIGA Collector 53 SB 625XVS (? KM, 55l plastikowy, łożyska i napęd) 1.439zł

W zasadzie głównie chodzi mi o dostępność części (noże, koła, linki etc) oraz ew. serwis, bo funkcjonalnie będą one zapewne podobne.
vesenia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2012, o 16:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten NAC to silnik B&S widział chyba na zdjęciu tylko :D Agroma ma bardzo słabe wykonanie... W przypadku Stigi będzie najłatwiej o części zamienne ;)
lord_black
50p
50p

Post »

Iceman0 pisze:Więc jeśli polecacie silnik 675 BS to na niego się zdecyduję. Wobec tego do wyboru zostały takie modele:

1. GRASS GW530S B&S 675RS (6KM, 60l kosz parciany, łożyska i napęd) 1.578zł
2. AGROMA AG506SB (6KM, 60l kosz parciany, łożyska i napęd) 1.600zł
3. HORTUS LTX Easy Start (6KM, 50l kosz parciany, łożyska i napęd) 1.450zł
4. NAC S530VHY-X górnozaworowy (silnik T675 NAC POWER, 75l kosz parciany, łożyska i napęd) 1.300zł
5. FAWORYT CJ53 BS675 (6KM, 60l kosz materiałowy, łożyska i napęd) 1.348zł
6. STIGA Collector 53 SB 625XVS (? KM, 55l plastikowy, łożyska i napęd) 1.439zł

W zasadzie głównie chodzi mi o dostępność części (noże, koła, linki etc) oraz ew. serwis, bo funkcjonalnie będą one zapewne podobne.
A nie chciałeś przekraczać 1000zł :D

za 1500zł to już kupisz kosiarkę z B&S 750(6,5km), który jest serią bardziej profesjonalną ;) Tylko, że chyba nie ma sensu takiego silnika do 6 arów...

Z tych rozważanych przez Ciebie kosiarek wybrałbym Faworyta albo Stige.
Silnik 625 ma jakoś 5-5,5km.
Co do Stigi to można ją kupić taniej niż znalazłeś:
[*][/color]
Tu jest niby wyższy model taniej niż to 1439zł
usunęłam linki do allegro- dlaczego? patrz regulamin forum/KaRo
Tylko, że kosiarka na zdjęciu nie ma silnika serii 6xx tylko jakiś 5xx, a w opisie jest niby 625...
Iceman0
50p
50p

Post »

Rozumiem, że tylko w serii 675 jest to rozwiązanie Ready Start bez tego "pompowania przyciskiem" ? Jest to takie pomocne czy nie zwracać na tę funkcjonalność specjalnej uwagi jako czynnik decydujący ?
Dzięki za linki ale na taki zakup preferowałbym sklep stacjonarny gdzie w przypadku ew. problemu można z kimś pogadać "face to face."
Możecie polecić jakiś sklep na śląsku w okolicach Katowic gdzie nabędę Stige lub Faworyta ?

Co do 1000 PLN to tak to jest, jak się pozna wszystkie atuty, które kosiarka powinna posiadać człowiek szybko weryfikuje cenę, gdyż zakładana nie wystarczy :)
cezary50
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2012, o 11:58

Post »

Posiadam kosiarkę Performance Power z silnikiem B&S 500 z napędem.Kupiłem ją na działkę 1500m, która nie była użytkowana od paru lat.Pierwsze koszenie zarośniętego terenu i zaskoczenie, kosiarka znakomicie sobie poradziła, pomaga w koszeniu grzebień z przodu pełniący jednocześnie funkcje zderzaka.Z innych zalet to duże koła z tyłu, łatwo się manewruje przy włączonym napędzie, regulacja obrotów manetką.Bezproblemowe uruchamianie silnika.Bardzo dobrze napełnia kosz, wręcz go upycha.Funkcji mielenia jeszcze nie testowałem, nowa trawa dopiero posiana.Za te pieniądze(897) warta rozważenia.
Iceman0
50p
50p

Post »

A jak wygląda czyszczenie kosza? Jest on tam plastikowy czy parciany ? - nie pamiętam jaki był ...
Iceman0
50p
50p

Post »

Jest materiałowy - już sprawdziłem na stronie Castoramy. Ponawiam pytanie do Cezary50 (ew. do innych posiadaczy materiałowego kosza) jak wygląda czyszczenie tego kosza. Czytałem, że jest problem z utrzymaniem czystości szmacianego kosza. Czy aby nie jest to opinia przesadzona? Taki materiałowy można spróbować np. wyprać/wypłukać jeśli jest możliwe jego zdjęcie np. z plastikowej konstrukcji. Niestety większość kosiarek oferowana jest z koszem materiałowym :(

Jeszcze pytanie techniczne. Czy praca silnika górno i dolnozaworowego jest tak różna i ma istotny wpływ na komfort pracy? Chodzi o emisję spalin, hałas i sposób obchodzenia się z nim.
vesenia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2012, o 16:25

Post »

Iceman0
50p
50p

Post »

Sprzedawcy z którymi rozmawiałem mówią, że lepsze kosze parciane niż plastikowe. Oto jakich argumentów wysłuchałem:
- plastikowe wypadają gdy kosiarka najeżdża na przeszkody a parciane nie,
- materiałowe równie dobrze się myje jak plastikowe,
- z materiałowych łatwiej trawę się wytrzepuje.
Na moje pytanie o mycie karcherem plastiku i materiału odpowiedź była : "materiał też można myć karcherem". Osobiście jakoś nie widzę mycia pod ciśnieniem materiału :?

Powiem szczerze, że te argumenty jakoś mnie nie przekonały i wydaje mi się, że tłumaczenie wynika z faktu, iż zdecydowana większość kosiarek posiada kosze materiałowe a że sprzedawca chce sprzedać to argumentuje właśnie w taki sposób jak wyżej. A może jednak coś w tym jest, że nowsze i lepsze kosiarki posiadają kosze materiałowe ?
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

Nie dawno kupiłem kosiarkę z koszem z materiału. Po kilku koszeniach kosz nie stwarza problemu. Nie widzie jak do tej pory potrzeby mycia kosza wystarczy wytrzepać i po sprawie.
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kosiarka ma parę lat, kosz materiałowy i nigdy nie zamieniłbym go na plastikowy. Co jakiś czas myję go z myjki i to wszystko.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
cezary50
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2012, o 11:58

Post »

W mojej góra i dół plastikowe, boki i tył parciane.Czyszczenie nie sprawia problemu.Jeden ruch ręką i wysypane, chyba, że dobije na maxa to trochę trzeba sobie pomóc.Po skończonej pracy płukanie wodą z węża(niekonieczne) i wieszam jak pranie do wyschnięcia.Zapomniałem dodać, ze ta kosiarka ma tylny błotnik(fartuch gumowy). Przy wyrzucie tylnym bez kosza nie sypie nam trawą po butach.Koła na łożyskach. No i kosz można złożyć na płasko i zajmuje mniej miejsca.
Iceman0
50p
50p

Post »

Z racji braku znajomości takiego sprzętu, mnogości firm, osprzętu oraz konfiguracji i jednocześnie problemu z wyborem postanowiłem najpierw spróbować czegoś słabszego, poręcznego i takiego z którym łatwo będzie mi się obchodzić samemu. Zdecydowałem się na takiego faworyta CJ40BS450P z silnikiem B&S450 bez napędu, z koszem częściowo materiałowym, kołami na łożyskach za 649zł. Świadom mniejszej powierzchni koszenia, firmowego acz słabego i pewnie potencjalnie bardziej awaryjnego silnika jadę po odbiór sprzętu w dniu dzisiejszym mając jednocześnie nadzieję, że nie będzie to totalny szajs :)
Jeśli pogoda pozwoli, odpalę i coś pokoszę to podzielę się spostrzeżeniami, bo póki co ulewy... :?
cezary50 pisze:W mojej góra i dół plastikowe, boki i tył parciane.
Miałem kupić tego Power Performace o którym pisałeś wcześniej, lecz niezwykle elastyczną obsługę w jednym z wiodących marketów budowlanych w naszym kraju przerósł problem braku pudła do kosiarki i ogół procedur, które należy wykonać podczas obsługi (zaznaczam normalnego) klienta. Dziwne zbiegi okoliczności wziąłem za omen i odstąpiłem od zakupu :wink:
lord_black
50p
50p

Post »

Będzie dobrze ;) Mocy trochę mało, ale nie ma napędu to nie będziesz odczuwał jej braku. Myślę, że minimum 5lat nie musisz spoglądać w stronę kosiarek :D
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”