Kacha107 jeśli sadziłaś do gotowego podłoża to jakieś nawozy tam już są, myśle że nie ma sensu nawozić wcześniej niż jak będą już 2-3 pary listków.
Adenium (róża pustyni) cz.4
- Robert40
- 100p

- Od: 24 kwie 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium (róża pustyni) cz.4
eikoden - ciekawy ten podwójny , jeśli będzie rosnąć to fajna sztuka z niego może być 
Kacha107 jeśli sadziłaś do gotowego podłoża to jakieś nawozy tam już są, myśle że nie ma sensu nawozić wcześniej niż jak będą już 2-3 pary listków.
Pozdrawiam Robert
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Z moich 400 nasion wysianych 2 dni temu już dzisiaj jeden zaczyna wyglądać z ziemi 
a ponad 100 roślinek z marca pięknie rośnie i się rozgałęzia
a ponad 100 roślinek z marca pięknie rośnie i się rozgałęzia
Witam Was chciałam pokazać moje okazy. Nie mam cierpliowości do hodowania od ziarenka więc przechodzę na łatwiznę.
Pierwsze Adenium ma 3 lata, niestety od dłuższego czasu walczę o jego przetrwanie.

Uploaded with ImageShack.us
Drugie Adenium ma 2 lata i zakupiłam je miesiąc temu na targach ogrodnictwa. Mam nadzieję, że temu się nic nie stanie.

Pozdrawiam Wszystkich i życzę pięknych Adeniów
Pierwsze Adenium ma 3 lata, niestety od dłuższego czasu walczę o jego przetrwanie.

Drugie Adenium ma 2 lata i zakupiłam je miesiąc temu na targach ogrodnictwa. Mam nadzieję, że temu się nic nie stanie.

Pozdrawiam Wszystkich i życzę pięknych Adeniów
- przemo1413

- Kontakt:
To pierwsze to albo mi się zdaje albo bardzo wychudzone jest 
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Przemo, może Ty wiesz, co zrobić z takim wychudzonym, bo u mnie to połowa rocznych taka
Przesadzane, podlewane, przesuszane, nawożone... Nic to nie daje. Mam już ochotę wyrzucić do śmieci 
- przemo1413

- Kontakt:
Ja Cię zaraz wyrzucę na śmieci
ani mi się waż
są takie z powodu słabego systemu korzeniowego lub jego braku . Już to przerabiałem w tamtym roku . Ja bym ich na miesiąc albo jakieś 3 tygodnie zostawił w spokoju no może ewentualnie od czasy do czasu zraszać ale tak delikatnie . Wtedy powinny wytworzyć korzenie i potem po podlaniu na drugi dzień powinny mieć ładnie nabrzmiałe brzuszki . Więc zrób tak jak Ci mówię powinno pomóc . No chyba że korzenie gniją od nadmiaru wody to już inna bajka . Ale zrób tak jak Ci radzę i powinno być dobrze .
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
No dobrze, posłucham Cię i zrobię, jak piszesz. System korzeniowy faktycznie dość marny. Wiem, bo niedawno przesadzałam do świeżego substratu. Ale jak to nie pomoże, to już tylko kosz
A w ogóle to jestem pełna podziwu dla Twoich poczynań. Rok temu pytałeś się mnie, jakie podłoże do adenium mieszać, a dziś jesteś plantatorem pełną gębą
A w ogóle to jestem pełna podziwu dla Twoich poczynań. Rok temu pytałeś się mnie, jakie podłoże do adenium mieszać, a dziś jesteś plantatorem pełną gębą
- przemo1413

- Kontakt:
No trochę zgłębiłem ten temat i po wielu próbach i wielu naprawde wielu zmarnowanych nasionach z wysiewem doszedłem do perfekcji i nawet wymyśliłem swoją własną mieszankę ziemi w której Adenie na razie ładnie rosną i nie narzekają . Więc wychodzi na to że na wszystko trzeba mieć swój własny sposób i trochę praktyki 
- eikoden

- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Ta dziwna siewka adenium już padła, po oględzinach wygląda na to, że ziarenko się rozczepiło od połowy, wnętrza były puste... niestety nie udało mi się zrobić wyraźnego zdjęcia..... 
-
margolcia
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 6 maja 2012, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Eikoden szkoda twojej siewki, bo gdyby przetrwała to byłby naprawdę ciekawy okaz
Jedna z moich siewek też ma trochę dziwny otworek (jest najładniejsza z 4) i aż się boję, że padnie

Jedna z moich siewek też ma trochę dziwny otworek (jest najładniejsza z 4) i aż się boję, że padnie

Pozdrawiam Kasia
-
margolcia
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 6 maja 2012, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam nadzieję, że moja siewka będzie kiedyś jak twoje drzewko

Pozdrawiam Kasia
Ba, nawet piękniejsza;)
- Robert40
- 100p

- Od: 24 kwie 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miesiąc temu obcinałem wybujałe 2,5 letnie Adenium. Obciętą część przeciełem jeszcze w połowie, bo była zbyt długa.Aby przygotować do ukorzenienia przez dobę suszyłem miejsca cięć na obu kawałkach. Następnie koncówki zwilżyłem wodą i zanurzyłem w ukorzeniaczu do roślin zielnych. Oba kawałki wsadziłem pózniej do lekko wilgotnego wermikulitu , codziennie spryskując wodą destylowaną i delikatnie podlewając gdy podłoże wysychało. Obecnie rośliny zaczynają już wypuszczać korzenie,więc pewnie niedługo się przyjmą , a ten kawałek który nie miał stożka wzrostu wypuszcza boczny odrost, więc ma szanse na wytworzenie pełnej rośliny. Wydaje mi się że ukorzeniacz jest bardzo pomocny przy tego typu sadzonkowaniu- przyspiesza czas i zwiększa szanse na wytworzenie korzeni, więc polecam go do prób gdy będziecie ciąć swoje Adenium.
na razie zdjęcie jednej z sadzonek sprzed 2 tygodni,gdzie już widać jak zaczyna tworzyć się tkanka z której pózniej wyrosną korzonki , najświeższe zdjęcia zamieszczę wkrótce.

na razie zdjęcie jednej z sadzonek sprzed 2 tygodni,gdzie już widać jak zaczyna tworzyć się tkanka z której pózniej wyrosną korzonki , najświeższe zdjęcia zamieszczę wkrótce.

Pozdrawiam Robert
- Marantha
- 100p

- Od: 14 mar 2012, o 22:41
U mnie też taki kikut od marca stoi. Na razie ani liści zbyt wielu nie zgubił, ani korzeni nie wytworzył. Cierpliwie czekam co z nim będzie.
Z kolei miałam okazję sprawdzić trwałość nasionek adenium, gdyż moja znajoma zapomniała je wysiać i po dwóch latach oddała je mnie. Myślałam, że nic z nich nie będzie, a tutaj zaskoczenie, spora część wykiełkowała. Zajęło im to co prawda więcej czasu niż normalnie i siewki też są słabsze niż zazwyczaj ale mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą
Z kolei miałam okazję sprawdzić trwałość nasionek adenium, gdyż moja znajoma zapomniała je wysiać i po dwóch latach oddała je mnie. Myślałam, że nic z nich nie będzie, a tutaj zaskoczenie, spora część wykiełkowała. Zajęło im to co prawda więcej czasu niż normalnie i siewki też są słabsze niż zazwyczaj ale mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą