Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Witam wszystkich miłych Gości!
Dziękuję drewutnio! Miło, że zajrzałaś.
Izo od wielu lat masz pełne posłonki? ;:oj Z tych pojedynczych mam sporo siewek. Może pielisz zbyt dokładnie :wink:
Aniu to są dwa różne pierwiosnki i pewnie stąd różnica. U Ciebie wszystko jakieś większe niż u mnie. Ciekawe dlaczego?!
Agness czuj się już posiadaczką białego irysa. Na wymianę astrów też jestem chętna. Powiedz tylko kiedy.
Elżbieto białą inkarwillę miałam już raz, ale nie przeżyła zimy. Natomiast różowa z powodzeniem rośnie i zimuje u mnie od wielu lat i nigdy jej nie wykopuję.
Justyno bardzo się cieszę i życzę sukcesów w sianiu.
Grażynko ja nie odmawiam cymbalarii urody. Absolutnie. Tylko ta jej ekspansywność mnie wkurza. Co do liliowców to masz rację - cieszą oczy i cudnie pachną. W maju tyle roślin pachnie. Ich zapachy przenikają się i uzupełniają. Cudowny czas. Kalmia dopiero jedną zimę u mnie przeżyła. Zobaczymy co będzie dalej. Różyczka z dnia na dzień coraz ładniejsza choć wygląda jak lizak wbity w ziemię.
Ewuniu w dużym ogrodzie i to przy domu zawsze jest szansa znaleźć odpowiednie miejsce dla jakiejś rośliny. Mazusa dostałam od Ciebie ;:196 i jest cudny, ale sporo mniejszy od cymbalarii. U mnie dziś trochę pomoczyło na szczęście. Przydałoby się jednak więcej deszczu.
Krysiu to wczesne liliowce - stare jak świat. U nas na działkach wszyscy je mają. Gdybyś chciała mieć takiego to tylko powiedz słowo. Jest czym dzielić. Te "lepsze", nowe odmiany u mnie też w większości same liście. Pędy kwiatowe są na nielicznych. Dziękuję - Twoje życzenie spełniło się ;:196 . Padało.
Jacku z autopsji wiem, że zdarzają się siewki posłonków. Te, które Ci wysłałam to właśnie siewki. Pewnie masz rację odnośnie pełnych kwiatów. Pożyjemy zobaczymy. Mam nadzieję, że nie będę zmuszona rozbierać swego skalniaka. A z tymi chciejstwami i możliwościami chyba wszyscy tak mamy ;:224 Omijam teraz wszystkie ogrodnicze ( łącznie z marketami), bo wkrótce znów targi i chciałabym coś na nich kupić.
Ewuniu Cynamonowa- dziękuję! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że wróciłaś na Forum i mnie znalazłaś.
Witaj konwalio! Te kwiaty to gloksynie. Jest mnóstwo odmian. Łatwo się rozmnażają z liści. Niestety w przeciwieństwie do fiołków potrzebują zimowego spoczynku.

W końcu trochę popadało i podlało :tan
Zakwitł kolejny powojnik - JP II. Tangucki ma już pączki i wkrótce zrobi się żółto na siatce. Orliki już kończą swój pokaz - czas na piwonie, potem róże, lilie i liliowce. Zapomniałabym o moich ulubieńcach - goździkach. One też już lada dzień zachwycą barwą i zapachem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już się przyzwyczaiłam, że na mojej białej rabacie od czasu do czasu zakwita coś na niebiesko. Jednak ten różowy mak zaskoczył mnie. Kupiłam go w zeszłym roku wiosną, do tej pory czekałam na piękne białe kwiaty i co?! Zakwitł na różowo. Do tego ten róż jest taki...majtkowy :(
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu ten różowy maczek ślicznie wygląda na białej rabatce, podkreśla biel pozostałych kwiatów i nadaje rabacie takiego ,,pazura,, :D
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

tu.ja pisze: Aniu to są dwa różne pierwiosnki i pewnie stąd różnica. U Ciebie wszystko jakieś większe niż u mnie. Ciekawe dlaczego?![
Iza,ja wiem,że to dwa różne pierwiosnki,mam je u siebie.
Primula bessiana mam z tego samego źródła co ty,czyli od Sylwany.
Pierwiosnki japońskie u mnie mają taką samą wysokość jak bessa. :D
Wygląda na to,że u mnie chyba lepsza ziemia,stąd różnica w wysokości.
Fajnie nam podlało rośliny przez ostatnie dni. :heja :heja
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie kwitnące kępy liliowców u mnie dopiero pokazują się pojedyncze kwiaty ;:131 fajny rodzynek zakwitł Ci na białej rabacie , zawsze jakaś odmiana :lol:
Nie wiem jak u Ciebie Iza ale u mnie od jakiegoś czasu nie pada a leje pod nogami gąbka a najgorsza ta zimnica , jest się zmuszonym do siedzenia w domu :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja kupiłam dwa lata temu 5 maków orientalnych, każdy o innym kolorze.
Wyszło tak, że wszystkie były jednakowe w kolorze wyblakłej pomarańczy.
Myślałam, że może w tym się poprawią a wyszły tylko dwa w tym samym kolorze i zrobiły się półpełne.
Tak więc nie mam się za bardzo czym pochwalić. :?
Tylko moje stare są niezawodne.
Drapanko dla piesia. :D
Grażyna.
kogro-linki
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Izuniu, możesz być pewna że zbyt dokładnie nie pielę... :) :) a posłonki już są parę lat. Pojedyńcze miałam z siewu a pełnego rozmnażałam przez sadzonki :wit A ja czekam na super maczka - postrzępionego! Już kwitł w zeszłym roku ale teraz to będzie coś!!!
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, śliczne masz te irysy!! Wiesz, jaka to odmiana?
Udanej niedzieli ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Kiedyś miałam chorobę gloksyniową ale mi przeszło :;230 jedyny egzemplarz pozostał u mojej mamy.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Posłonek u mnie się sieje, ale niezbyt ochoczo. Jesienią przesadzałam starą kępę i chyba on tego nie lubi, bo większość padła. Zostało kilka gałązek.
Czy rośnie u Ciebie Corydalis luteus? Moja nie przeżyła zimy, bo jej nie widzę. :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Izuniu, piękne irysy. Czy syberyjski to ten z zakupionych u p. Pajdy? Moje, nabyte u tego pana, jakieś cherlawe. Nie wiem kiedy doczekam się ich kwitnienia.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Ja też bardzo się tęskniłam, ale już jestem ;:196

Twoje iryski - pastelowe cudeńka!!!! u nas niestety tylko fioletowe i to w nadmiarze się rozrosły :roll:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jak miło! Tylu Gości... ;:4
Agness dziękuję, ale rok czekania i taka "niespodzianka"... :roll: Czeka go przeprowadzka choć maki tego nie lubią.
Aniu u Ciebie jest też cieplej i to też ma wpływ na rośliny. Baaardzo mnie ucieszyło to podlewanie :tan
Elu niestety u mnie nie pada aż tak wiele jakbym chciała. A zimno też jest okrutnie. Chociaż dzisiaj było już przyzwoicie.
Grażynko - z makami też mam pod górkę. Albo nie chcą rosnąć, albo mają innym kolor :( Kupiłam w tej wiosny jeszcze jednego, ale chyba padł na dobre. Półpełne?! To muszą być ładne bez względu na kolor. Kajtek uwielbia drapanko - dzięki ;:196
Iza rozmnażasz przez sadzonki?! Gratuluję! Pierwsze posłonki też mam z siewu. I to własnego :heja Wyszedł mi mix. Niby jeden krzaczek a kwitnie w 3 kolorach. Tego pełnego kupiłam. Mak kupiony tej wiosny też miał być strzępiasty :( Oczywiście odmiany nie pamiętam. Koniecznie pokaż go jak zakwitnie. Jestem ciekawa tej piękności i chętnie przygarnę nasiona.
Dzięki Monia! Ten irys to najprawdopodobniej odmiana Cambridge. Służę sadzonką jeśli chcesz.
Elżbieto choroba gloksyniowa brzmi poważnie. Mam nadzieję, że mnie nie dopadnie :lol: 5 odmian to chyba jeszcze nie choroba :?:
Masz rację Ewo - posłonki nie przepadają za przesadzaniem. Mój po przeprowadzce na skalniak też wygląda mizernie, ale i warunki ma tam trudne. Siewki są, ale pojedyncze. Dałaś mi tę kokorycz w zeszłym roku? Coś mi rośnie, ale nie kwitło i wiem co.
Halinko ten irys rośnie u mnie od lat. Nawet nie pamiętam skąd go mam. Te od Pajdy kupione w zeszłym roku nie zakwitły mi jeszcze. Muszę sprawdzić czy w ogóle żyją. Mogę podesłać Ci sadzonkę po kwitnieniu tego błękitnego.
Cynamonku irysów nie mam zbyt wiele, bo 2 lata temu sporo rozdałam. Niektórych całkiem się pozbyłam niechcący, bo wszystkie liście mają takie same :roll: Te wysokie mnie ciut wkurzają pokładaniem się. Planuję przestawić się na niskie. Dobrze, że wróciłaś ;:196

Obrazek - na leśnej

Obrazek - na skalniaku

Obrazek

Obrazek - jarzmianka - ucieszyło mnie, że przeżyła swoją pierwszą zimę u mnie

Obrazek - kielichowiec od ZbigniewG - dzięki Zbyszku ;:196

Kilka drobiazgów:
Obrazek - goździcznik ( chyba?!)

Obrazek

Obrazek - posłonek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Podzieliłam kokorycz właśnie w zeszłym roku :( Może niezapominajki ją zadusiły.
Żałuję, że nie kupiłam dotąd jarzmianki, bardzo ładnie wygląda. Miałam jednak (i mam nadal) mnóstwo takich zachceń i po prostu niemożliwe, żeby wszystkie spełnić :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Jarzmianka piękna, nie znałam jej dotąd :oops: , rzeczywiście te najwyższe irysy i u nas się pokładają, ścinam wtedy do wazonu, ale chyba tego nie lubią, bo są bardzo nietrwałe.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ładny ten zakątek z pergolą i powojnikiem przy altance.
Świetne ujęcie. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”