Skalniaczek rojnikowy
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skalniaczek rojnikowy
Zrób mu zdjęcie i wrzuć, bo to ciekawie brzmi 

Pięknie się prezentują
ostatnio myszkuję w sklepach ogrodniczych za rojnikami...marzy mi się kolorowe poletko wymieszane rożnymi gatunkami. Miałam na starym skalniaku, taką samą rozetkę.
To nieistniejący skalniak, najładniejszy był bordowy rojnik...zostały mi tylko dwie rozetki. Mrówki zrobiły sobie dom i zniszczyły większość roślin.

To nieistniejący skalniak, najładniejszy był bordowy rojnik...zostały mi tylko dwie rozetki. Mrówki zrobiły sobie dom i zniszczyły większość roślin.

Widziałam, wszystkie są piękne...podam Ci link na pw...takie coś mi się marzy 

- mateo
Wygląda na rojnik pospolity. Widziałem go zarówno w czasie kwitnienia jak i owocowania i nie zauważyłem żeby strzelał nasionami, ale jeszcze go poobserwuję. Niestety u mnie na razie one są za małe żeby zakwitły w tym roku. Może za rok

Jego rozetki brew pozorom potrafią się rozrosnąć do całkiem sporych rozmiarów, widziałem kiedyś spore dzikie skupisko takich rojników, rozsiały się prawdopodobnie z pobliskiego cmentarza. Kwiaty są bladożółte i trochę inne niż u większości rojników, bardziej stulone i mają mniej płatków.
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na Mój gust to nie jest rojnik tylko rojniczek pospolity Jovibarba Sobofilera.W pobliżu jest stanowisko dziko rosnących.
- mateo
Właśnie o niego mi chodziło - Jovibarba sobolifera = Sempervivum soboliferum = Jovibarba globifera.
Pospolity na pewno jest
w każdym sklepie ogrodniczym w jakim byłam wszędzie były takie same sadzonki...dziękuję za rozpoznanie, teraz wiem jak się rozetki nazywają 

- mateo
Zakwitł pierwszy rojnik

i rozchodnik:

Postępy na rojnikowisku:

i rozchodnik:

Postępy na rojnikowisku:

- mateo
Można - te pędy, które kwitły.Anna11 pisze:Rozchodnik' Cristatum ' wyrósł strasznie wysoki...jak przekwitnie czy można go przyciąć![]()
Wiem, jeszcze parę lat temu u mnie też tak to wyglądało_fox_ pisze:Mateo Ty to porozsadzaj póki czas bo za chwilę będzie to tak wyglądać

Jak myślicie, co się najlepiej nadaje do zapełnienia miejsca między kępami? Drobne kamyki, żwir, keramzyt, piasek, piasek z ziemią?
- semper
Wydaje Mi się ,ze najlepiej wyglądają drobne kamyki.
- mateo
Jurku, będę musiał jak najszybciej zrobić mniej więcej tak jak piszesz, bo przez tą pogodę jaka jest w ostatnich dniach zaczynają mi gnić niektóre rojniki
Jednak piasek wymieszany z torfem, chociaż jest przepuszczalny to zbyt dobrze trzyma wodę.
Zrobię w tej ziemi zagłębienia pomiędzy posadzonymi roślinami i wysypię je żwirem albo keramzytem, żeby to ściągało i odprowadzało nadmiar wody.
Sprawdzi się to rozwiązanie?
Bo już mi od kilku dni parę rojników zgniło, w tym jeden czerwony pajęczynowaty którego miałem tylko w 2 egzemplarzach, na szczęście z wieloma młodymi, które oby się zachowały...

Zrobię w tej ziemi zagłębienia pomiędzy posadzonymi roślinami i wysypię je żwirem albo keramzytem, żeby to ściągało i odprowadzało nadmiar wody.
Sprawdzi się to rozwiązanie?
Bo już mi od kilku dni parę rojników zgniło, w tym jeden czerwony pajęczynowaty którego miałem tylko w 2 egzemplarzach, na szczęście z wieloma młodymi, które oby się zachowały...
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fox mam pytanko do CIEBIE_fox_ pisze:Anno ja tam wolę te tradycyjnie wznoszące się wulkany przed zakwitnięciem

Mam takiego podobnego rojnika ale bardziej to Mi chodzi o to że po bokach wypuszcza nowe sadzonki (nie wiem jak to się dokładnie nazywa)

Tzn.urwać tą sadzonkę i wsadzić do ziemi i już ? Czy jakoś to inaczej trzeba zrobić?

Oj bo tak się zastanawiam,a wolę zapytać żebym nie zrobiła jaiegoś głupiego błędu bo szkoda by mi było

- semper
Reniusiu..Wystarczy je oderwać i wsadzić do ziemi.