Chrapkowe doniczki cz. II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chrapkowe doniczki cz. II

Post »

justus dziękuję :)

Postaram się nadgonić i dorzucę kolejne fotki-na razie roślinki, które już widzieliście, ale wiosna zrobiła swoje i sporo sie u nich pozmieniało. Na nowości też przyjdzie pora, ale wszystko po kolei bo jest tego trochę :) Między wszystkimi codziennymi obowiązkami postaram się pobiegać trochę z aparatem :)
A to moja Trzykrotka. Zajumana szczepka miała zaledwie trzy listki i miałam spore wątpliwości co do tego czy się ukorzeni :) Nie wierzyłam, że tak prędko rośnie-w ciągu nie długiego czasu rozrosła się niesamowicie-już jedna doniczka powędrowała do znajomej a ta została u mnie-ma wielkie i super srebrzyste liście :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to sypialniana komódka a na niej Fikus sprężysty, Rhipsalis, Zielistka, Anturium, które chyba wreszcie zaczyna rosnąć i Zamioculcas, który, ku mojej uciesze, wypuszcza kolejne przyrosty :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Srebrzysta trzykrotka bardzo ładna, kurczę też czaje się na postawienie kwiatków na komodę, miałabym wtedy więcej miejsca, niestety stoi tam wieża M i nie wiem czy on to przeżyje :;230
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzykrotka śliczna Chrapeczko ,ale Ty masz jeszcze piękne bluszczyki ,które utkwiły mi w pamięci nie mówiąc o dzbanecznikach...
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz dobrą pamięć Aniu APe ;:138 I dziękuję za miłe słowo :) Dzbaneczniki bardzo się rozrosły-zaczęły juz zakręcać bo przerosły sufit. Muszę je wreszcie ciachnąć i spróbować ukorzenić.
A bluszczyki? W domciu mamy 6 doniczek z bluszczami-dwie z nich to pospolity zielony bluszcz, dwa biało zielone, No i Hedera Erecta-chyba jest to bluszcz ogrodowy-co prawda bardzo zmarniał przez zimę i myśleliśmy, że już po nim, ale zaczął odbijać-twardziel :) I ostatni- taki cieniutki-"strzałkowaty" jak go nazywam, bo nie znam poprawnej nazwy-dołączył do nas przez świętami Wielkanocnymi-kupiłam go jako Wielkanocną ozdobę-wraz z kurczakiem kosztował mnie całe 1.99 :;230 Był bardzo malutki ale moja radość ogromna. Specjalnie dla Ciebie postaram się jutro cyknąć im małe co nieco ;:108

Aniu Stokrotkaniu a gdyby tak wieżyczce jakiś kabelek ciachnąć no i wynieść, no bo "przecież nie działa" i kwiatki na jej miejsce ulokować? :;230
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37

Post »

Piękna ta Trzykrotka, to zresztą bardzo wdzięczna i łatwa w uprawie rośliny.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, ta trzykrotka czy raczej zebrina jest faktycznie niesamowita. Ja musiałam ja sporo przyciąć, bo nie byłoby widać spod niej skrętnika. Urosła chyba ze 30 cm w ciągu 3 miesięcy. :shock: Dłuższe pędy chcę ukorzenić i zrobić sobie drugą doniczkę w przedpokoju.
Stokrotkaniu, mój mi od razu zapowiedział, ze nie ma takiej opcji, żebym jakiegokolwiek kwiatka postawiła na kolumnie, bo to woda i w ogóle, a kolumna stoi tuż przy oknie i byłoby świetne miejsce, a tak to kiszka ;:222
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zebrina???
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pasiastka czyli zebrina :)
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko racja :)

Aniu APe chciałam zrobić specjalnie dla Ciebie obiecaną sesję bluszczom ale okazało się, że jeden z nich ma przędziora, tak więc szybko wylądował w "szpitalu". Jak tylko przeschnie to pstryknę małe co nieco.
Tymczasem, korzystając z faktu, że dzieci pięknie się bawią i obiad juz przygotowany, postanowiłam pokazać moje czupiradło, czyli Sit spiralny. Jego urocze, niesforne loki okazały się niełatwe do sfotografowania. Może jednak przy tylu ujęciach udało się ooddać charakterek tej niesfornej czupryny :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

Chrapka pisze: I ponowię prośbę o identyfikację prezentowanej już kiedyś roślinki:

Obrazek
Roślinka nazywa się cyanotis somaliensis.
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17

Post »

Chrapeczko -cóż za czuprynka :shock: piękna ona u kogoś w wątku już taką widziałam (nie wiem czy nie u Marylki)
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anik dziękuję Ci bardzo. Kiedyś już, dwukrotnie nawet, prosiłam o identyfikację, jednak nikt nie pomógł. Cieszę się, że wreszcie poznałam nazwę mojego kwiatka :)

APe też gdzieś widziałam ale kompletnie nie pamiętam gdzie :oops:
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Sit jest przepiękny, właśnie miałam go sobie kupić, bo miały być w biedronce, niestety u mnie ich nie było. :cry:

Edit: Kabelka nie będę cieła, bo sama nieraz korzystam z wieży.. Coś by trzeba wymyślić..
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie się wydaje, że jakiś czas temu sit pokazywała Filigranowa, ale chyba ktoś jeszcze potem też. Tyle tych roślin, że się ciut myli. :lol:
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

RAcja Jagódko. Miliony roślin i łatwo się pogubić co jest czyje :)

Jeśli chodzi o Sit to wyczytałam, że z powodzeniem może przebywać w ogrodzie i bez problemu tam zimuje. I teraz mam dylemat-w domu czy ogrodzie?
Jeśli o ogród chodzi to u nas szał.... właściwie u mego M. Postanowiliśmy częściowo chociaż uprzątnąć pobudowlany bałagan i powstał kawałek ogródka...gazonowego. Dookoła domu stoi mnóstwo gazonów a w nich sadzonki kwiatów... własnej produkcji mego M. Szanowny Pan Małż zaszalał i w tym roku mój salon i przedpokój wyglądał jak sklep ogrodniczy na wiosnę. Początkowo było kilka nasionek... skończyło się koszmarnie-podczas pikowania okazało się, że cała podłoga naszego wielkiego salonu i regał w przedpokoju zastawiony jest doniczkami. I wszystko to musiało byc w domu aż do "Zimnej Zośki". M wychodował "miliony" turków, astrów, cynii, nasturcji, nagietków itp. Wstępna umowa była taka, że M wysieje i będzie podlewał a ja miałam posadzić do ziemi i potem pielić. Nie wiedziałam jednak wówczas, że mówimy o takich ilościach... Łącznie kilkaset sztuk ;:14 Część została już posadzona do ziemi ale jeszcze nie wszystkie... No i czekam aż zakwitną. Mam nadzieję, że wynagrodzą mi wysiłek włożony w samo sadzenie na razie. O pieleniu boję się myśleć. Jak tylko zrobię fotki to nieomieszkam zaprezentować szaleństwo mego M ;:14
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”