Ratowanie storczyków,reanimacja cz1.
Re: Chore Storczyki i brak już pomysłu jak je uratować
Tylko właśnie w tym problem, że ten pęd jest zielony i na końcu ma jakby pąk, który w sumie jakby chciał się rozwinąć, a nie mógł.
I z tego co mi ciotka mówiła, to nie wolno go obcinać dopóki on sam nie uschnie.
Także już sama nie wiem co zrobić.
I z tego co mi ciotka mówiła, to nie wolno go obcinać dopóki on sam nie uschnie.
Także już sama nie wiem co zrobić.
Lepiej gdybyś wkleiła fotkę tego pędu, byłoby mi łatwiej ocenić czy tam jest pąk czy może keiki. Jeżeli keiki to zdecydowanie bym pędu nie obcinała, ale jeżeli tylko pączek, to tylko jest utrapieniem dla tego marnego storczyka.
Pęd, który żyje i jest zielony, bardzo obciąża chorowitego storczyka. Niektórzy nawet gdy reanimują takie bidulki i zamiast korzeni wyrasta mu najpierw pęd, to go po prostu od razu obcinają, zanim bidulek nie wypuści najpierw mocnych, zdrowych korzeni.
Ja bym przesadziła go tak jak ci mówiłam, tym bardziej gdy teraz rośnie mu listek, to jest bardzo dobry moment na przesadzenie go. Tylko wygotuj najpierw keramzyt, ostudź i przesadź storczyka.
Pęd, który żyje i jest zielony, bardzo obciąża chorowitego storczyka. Niektórzy nawet gdy reanimują takie bidulki i zamiast korzeni wyrasta mu najpierw pęd, to go po prostu od razu obcinają, zanim bidulek nie wypuści najpierw mocnych, zdrowych korzeni.
Ja bym przesadziła go tak jak ci mówiłam, tym bardziej gdy teraz rośnie mu listek, to jest bardzo dobry moment na przesadzenie go. Tylko wygotuj najpierw keramzyt, ostudź i przesadź storczyka.
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie zawsze trzeba odcinać pęd - najlepiej jak roślina sama zadecyduje co z nim zrobić. Myślę,że storczyk jak najbardziej będzie żyć tylko musi wyprodukować korzonki, liście są w porządku a zasychający, najstarszy liść to normalny proces a nie żadna fytoftoroza. Przy storczykach trzeba się uzbroić w cierpliwość i nie warto ciągle wyciągać ich z podłoża tym bardziej,że widać jakieś, choćby niewielkie oznaki życia. Takie ruszanie to dodatkowy stres i na pewno znów na jakiś czas zahamuje wzrost storczyka. Tak jak u ludzi tak i u roślin każdy ma swój czas dochodzenia do zdrowia i nie można się sugerować postępami innych. Jeśli stosujesz właściwe zasady opieki nad Phalaenopsisami a co jakiś czas są one przypominanie to po jakimś czasie i ten drugi pokaże na co go stać.
Żółty liść odpadł. Również uważam, że roślina sama podejmie decyzję, czy ta łodyga ma być, czy może przeszkadza.
Póki, co zauważyłam, że wypuszcza kolejne listki, korzeni nadal nie widzę.
I na razie podjęłam decyzję zostawienia go w spokoju, zobaczymy co się będzie działo za 2 tygodnie.
Natomiast drugi Storczyk wypuszcza bardzo dużą ilość korzeni:)
Także moje metody, póki co przynoszą efekty:)
Póki, co zauważyłam, że wypuszcza kolejne listki, korzeni nadal nie widzę.
I na razie podjęłam decyzję zostawienia go w spokoju, zobaczymy co się będzie działo za 2 tygodnie.
Natomiast drugi Storczyk wypuszcza bardzo dużą ilość korzeni:)
Także moje metody, póki co przynoszą efekty:)
Pomożcie co mam robic??????
Pomóżcie wzięłam od teściowej storczyka. Widać, że był zalany i stracił wszystkie korzenie ale, po oczyszczeniu widzę, że coś wychodzi. Co mam zrobić żeby go uratować ? Wstawiam zdjęcie jak wygląda. Wstawiłam do wysokiego dzbanka, dałam keramzyt i dałam wody, ale ile żeby mi to nie zgniło ?

Pomożcie nie chce go stracic

Pomożcie nie chce go stracic

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 76&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- krokusik164
- 200p
- Od: 18 paź 2012, o 22:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomożcie co mam robic??????
ja bym go na Twoim miejscu natychmiast z wody wyjęła! przecież to przez nią zaczął gnić! w mojej galerii jest na przedostatniej stronie też reanimacja storczyka zilustrowana. keramzyt jest raczej dodatkiem do podłoża dla storczyków. wg mnie trzeba dziada wsadzić w doniczkę dla storczyków wypełnioną ich podłożem. można go czymś podeprzeć i nie moczyć przez jakiś czas. niech dojdzie do siebie.
jeśli ktoś ma inny pomysł to pewnie zaraz też go podrzuci.
trzymam kciuki!
jeśli ktoś ma inny pomysł to pewnie zaraz też go podrzuci.

Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
on jest w dzbanku gdzie jest woda ale ona jej nie dotyka wogole. czy tak moze byc??
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 76&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Josephine_83
- 200p
- Od: 23 wrz 2012, o 09:20
Hej, wyjęłabym go z tego wazonu wsadziła do świeżego podłoża dla storczyków, tak jak pisze krokusik
nie podlewałabym go jakiś czas na pewno z półtora tygodnia. Możesz mu zorganizować szklarenkę, żeby miał wilgotne powietrze. Trzymam kciuki!

Josephine_83 ;)
Największe szczęście na świecie, leży na końskim grzbiecie
Storczyki Takie Takie Ogródkowe plany Josephine
Największe szczęście na świecie, leży na końskim grzbiecie
Storczyki Takie Takie Ogródkowe plany Josephine
- krokusik164
- 200p
- Od: 18 paź 2012, o 22:33
bardzo fajnie! tylko musisz też pilnować żeby na bulwie nie zaczęły pokazywać się jakieś dalsze plamy świadczące o postępie gnicia, albo biały nalot pleśni. gdy pojawią się chociaż odrobinkę większe korzonki pakuj śmiało w podłoże do storczyków wymieszane z keramzytem! storczyki wbrew dziwnym i nieuzasadnionym opiniom bardzo chcą żyć i ciężko im krzywdę zrobić :P
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i jakie są dalsze losy storczyka ? Czy odżył ?
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
Jak na razie nic sie nie dzieje to chyba dobry znak jak tylko cos sie pojawi to na pewno napisze 

- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Alu od siebie dodam tylko tyle, byś albo zrobiła dziurki w pokrywce albo na czymś ją podparłą, by był przewiew, bo ja w mojej zamkniętej, a nieszczelnej szklarni miałam wilgotność podchodzącą do 78%.. gdyby się rozhuśtała, to pewnie rosłaby dalej, a przy uchylonych dwóch drzwiczkach mam 65.
Powodzenia
Powodzenia

Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
- Valkoinen
- 10p - Początkujący
- Od: 15 wrz 2012, o 11:41
Ratowanie storczyka
Witam, dwa miesiące temu zakupiłam storczyka w centrum ogrodniczym. Od razu po zakupie został przesadzony do świeżej ziemi. Kąpany był regularnie, na pewno nie został przelany. Po jakimś czasie zgubił kwiatki, ale uznałam to za normalną reakcję po przeniesieniu. Problem zaczął się dwa tygodnie temu. Storczyk zgubił dwa dolne liście, które najpierw zżółkły. Kilka dni temu zgubił pozostałe.
Ktoś wie co może być tego przyczyną? Przesuszenie? Da się tego biedaka odratować?
http://img59.imageshack.us/img59/8119/dscn2215uk.jpg
Ktoś wie co może być tego przyczyną? Przesuszenie? Da się tego biedaka odratować?
http://img59.imageshack.us/img59/8119/dscn2215uk.jpg
Pozdrawiam, Sara
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ratowanie storczyka
Niestety, ale ten storczyk padł i nie jest do uratowania. Co mogło byc przyczyną? Mysle, że za duzo ciepła, za ma lo wody. Może stał nad kaloryferem. jeśli liście były zółte, a wczesniej pomarszczone świadczy to o utracie dużej ilości wody.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras