Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
U mnie tu nie ma upraw, szczególnie ziemniaków.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
W ubiegłym roku w moim regionie zz nie występowała wcale. Ludzie z pod gołego nieba cieszyli się pomidorkami bez oprysków.
- BRZOSKWINKA
A ile tam masz deszczów? Np w Pleszewie (wielkopolska) prawie nie pada. Ludziska maja tyle szklarni, ze to podobno chmury rozpraszają i maja bardzo mało opadów. A jak tak to ZZ nie będzie.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Miejmy nadzieje, że nie 

- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Witam, mam dylemat a mianowicie, przy sadzeniu pomidorów pod każdy krzaczek sypnęłam odrobinę azofoski, dzisiaj natomiast dowiedziałam się od sąsiada, że zamiast azofoski powinnam podsypać saletrę amonową, ponieważ pomidor potrzebuje więcej potasu jak azotu? Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Potas jest najważniejszy podczas owocowania, teraz to głównie azot i fosfor...
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie tunel był całkowicie zamknięty tylko dwie noce - koło 17 maja jak były przymrozki. Od momentu posadzenia końcem kwietnia do tej pory tunel otwarty z obu stron na noc. Kilka dni temu boki zostały całkowicie zdjęte (zostały ściany i dach tworzące połowę walca). Tak jest od kilku lat.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Fajny sąsiad saletra amonowa to sam azot, nie potas.Chyba,że na myśli miałaś saletrę potasową.Xavierka pisze: zamiast azofoski powinnam podsypać saletrę amonową, ponieważ pomidor potrzebuje więcej potasu jak azotu?Co o tym sądzicie?
Jeszcze za wcześnie na duże dawki potasu.Największe zapotrzebowanie występuje gdy pomidory wybarwiają się.
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
Przepraszam, ze wczoraj nie zrobiłam zdjęcia, ale znajomi przyszli i się "zagadałam" Romaszko ja mam San Marzano i San Marzano Lampadino. Te pierwsze są niskie a te drugie wysokie. Lampadino juz kwitną, a siane były w tym samym czasie. Dzisiaj wieczorem zrobię zdjęcia, jak nie będzie padać. Chociaż wolałabym żeby padało...
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Krystyna a no widzisz, moje chyba z tych niskich, to co to znaczy, że nie trzeba im obrywać wilków? No bo jak niskie czyli karłowate to znaczy i samokończące się, czy jak to jest?
Może mi ktoś podpowiedzieć? Ktoś już miał odmianę S. Marzano3?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Odmiana średnio późna, pochodzenia włoskiego. Pomidory mają charakterystyczny podłużny kształt i głęboką czerwoną barwę. Są odmianą pomidorów gruntowych. Owoce zawierają dużą ilość suchej masy.
Roślina bujna, wysoka i bardzo plenna. Pomidory mają formę podłużną i są obfite w jędrny miąższ. Wskazany do produkcji przecierów i sosów.
Tak jest opisana ta odmiana na stronie sklepu franchi-sementi
Roślina bujna, wysoka i bardzo plenna. Pomidory mają formę podłużną i są obfite w jędrny miąższ. Wskazany do produkcji przecierów i sosów.
Tak jest opisana ta odmiana na stronie sklepu franchi-sementi

- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
Mój znajomy ogrodnik, od ktorego mam te pomidory powiedział mi, ze są wysokie...i jedne i drugie. Tylko na razie jest widoczna różnica w wysokości. Zobaczymy w praktyce.romaszka pisze:Krystyna a no widzisz, moje chyba z tych niskich, to co to znaczy, że nie trzeba im obrywać wilków? No bo jak niskie czyli karłowate to znaczy i samokończące się, czy jak to jest?
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Dziewczyny, ja siałam z nasion z Plantico, na opakowaniu z tyłu napisane jest "San Marzano 3" a na przodzie "Pomidor gruntowy wysoki Typ San Marzano"
Krzaczki są blisko połowę niższe niż np. Black Krim i Bycze Rogi, są krępe, mają krótkie międzywęźla a liście są nieco jaśniejsze niż u pozostałych odmian. Czekam, że śmigną do góry, ale się nie kwapią za bardzo...

Krzaczki są blisko połowę niższe niż np. Black Krim i Bycze Rogi, są krępe, mają krótkie międzywęźla a liście są nieco jaśniejsze niż u pozostałych odmian. Czekam, że śmigną do góry, ale się nie kwapią za bardzo...
Pozdrawiam, Dorota
- BRZOSKWINKA
Szansa, a robisz coś by Ci nie zacinały deszcze do srodka? Masz wsch-zach czy pn-pd?
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
Cantati one tak mają te z Plantico , na początku są krępe i niskie a potem szybko idą w górę .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .