Ogródek Gosi cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 7

Post »

Margo2 pisze:Violu, dzięki za info. Zatem za 2-3 lata trzeba będzie dzielić. Tylko, czy będę pamiętała?
To taki szmat czasu :roll:
Gosiu, ja to rozwiązuję tak: kalendarzu (dziennym lub tygodniowym) pod jakąś datą coś tam wpisuję: np. za 3 lata rozsadzić złocień ;). Zerwanych kartek nie wyrzucam i w następnym roku przepisuję: za 2 lata rozsadzić... itd. Wtedy nie umknie :)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiek, to jak to bylo z tym obcinaniem pedow u rozyc, zeby przedluzyc kwitnienie? Mozesz mi jakies info zapodac, co-jak-dlaczego.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Viola, ja nie mam czasu pisać, a co dopiero przepisywać :;230
Ja w telefonie zapisuję sobie wszytkie ważne daty do zapamiętania, żeby mi budzik dał znać, że mam cos zrobić, ale aż tak chyba nie będę drobiazgowa. :D
Zresztą co będzie jak mi za rok przyjdzie telefon zmienić? Wszystko przepadnie.

Jula, obejrzałam kiedyś program angielski o uprawie róż i była tam rada, żeby jak się chce przedłużyć czas kwitnienia, obciąć wyrastające młode pędy. Tak jak byśmy obcinali porazone przez bruzdownicę pędy. W ten sposób powodujemy wytworzenie kolejnych pędów, które powinny zakwitnąć. Czyli po 2,3 od zakwitnięcia pierwszych kwiatów mamy nowe kwiaty. Oczywiście nie ścinamy wszystkich młodych pędów, bo to by było bez sensu. Robimy tak z kilkoma.
Fakt, że pozbawiamy się burzy kwiatów w tym samym terminie, ale dzięki temu mamy je dłużej.
Tak samo można zrobić z floksami i innymi roślinami,

Kolejne czosnki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosik Dzięki, cos takiegu kolatalo mi sie po glowie ale chcialam sie upewnic. Eden-y zaczely mi wypuszczac dlugie pedy, juz takie bezkwiatowe i wlasnie sie zastanawiam czy ich nie chlasnac.
Bo mogly by sie jeszcze rozkrzewic bardziej .. no i te badyle mnie draznia :twisted:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosia, fajny motyw z tym ciachaniem różyczek ;:63 Anglicy wiedzą co i jak z różami więc chyba można im wierzyć na słowo :uszy
Mma ochotę tak ciachnąć parę mizernotek, dla wzmocnienia...jutro wyruszam do akcji z sekatorem :twisted: Obym się tylko nie zagalopowała... ;:224
Warszawska Nike ma piękne aksamite kwiaty i ten kolorek.. ;:170 U mnie też chyba ja mam, ale po tylu pomyłkach odmianowych już pewna nie jestem... ;:218 Jakby co, wpadnę do Ciebie na porównanie kwiatuszków ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Gosiu, jak zwykle pięknie w Twoim ogrodzie :D
Widzę, że hortensja ogrodowa rośnie w donicy, to chyba dobre rozwiązanie, bo moje po zimie prawie wcale się nie garna do rośnięcia. Myślę, że je straciłam. :wink:
Gosiu czy sama praktykowałaś z tym sposobem uszczypania młodych pędów, żeby przedłużyć okres kwitnienia ?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gosiu,fajna ta donica drewniana,to kupna czy robiona?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Małgosiu, podobają mi się wszystkie irysy, ale bródkowe i niskie u mnie nie kwitną :roll: Dobrze, że chociaż inne chcą :lol:
Na imieniny dostałam hortensję ogrodową i też posadziłam w donicy. To chyba najlepszy sposób na kolejne kwitnienie :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie ciachanie pędów zapewnia bruzdownica :wink: Nie zniszczyła mi wszystkiego, ale na pewno oberwałam trochę pąków.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Piękna Warszawska Nike :D. Podobno bardzo obficie kwitnie ;:224
Dostałam od koleżanki sadzonkę hortensji ogrodowej, tez ją chyba zapakuję w donicę :)
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

JUz kwiaty u hortensji Gosiu?
Oj szybko... zimowałaś ja w pomieszczeniu pewnie :D
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Gosiu,roślinka od Ciebie to bardzo sprytna bestia./Ta z niebieskimi kwiatuszkami/nie mogę upolować żeby zrobić jej zdjęcie.Widziałam ją jak pięknie zakwitła pierwszymi kwiatkami ale chciałam żeby pokazała więcej a one na drugi dzień już przekwitły.Teraz poluję na następne bo ma jeszcze pąki i może ją cyknę.Pięknie się rozrosła. ;:196 Twój ogród coraz piękniejszy.Ja niestety część rabat mam wyłączonych z " produkcji ",muszę poczekać do jesieni na nowe nasadzenia.Wczoraj wysłałam już drugie zamówienie do Rosarium.Jedną dostawę już miałam.Część posadzę jesienią /te z Ciechanowa/ a reszta dopiero wiosną.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jula, Edenki to podobno lekko pnące różyce. Ona biedna próbuje to chyba udowodnić. Tylko zapomina, że to nie ten klimat :D
Ja w zeszłym roku też miałam takie długaśne pędy. Tylko, że w zeszłym roku w ogóle nie kwitła. W tym roku już są pąki. Chyba to dobry pomysł w tych chlaśnięciem. One chyba już na tych długich pędach nie zakwitną. A może jak ją lekko cichniesz to pobudzisz boczne pędy do kwitnięcia?

Kasiu, tylko nie przesadź z tym ciachaniem. Napisałam, że to co któryś pęd trzeba obciąć, żeby częśc zakwitła wcześniej, część później. Trzymaj rękę na wodzy :D
Kwiat Warszawskiej Nike zgadza się z tym na zdjęciu. Jak na razie jedyną pomyłką u mnie był Jackmanii, który okazał się JPII.

Maju, Twoja hortensja nie ma w ogóle liści? U moich znajomych nie ma kwiatów, ale w sumie ładnie przezimowała. Jestem bardzo ciekawa, czy da sobie radę w donicy przez zimę. Muszę ją porządnie opatulić.
Jeśli chodzi o uszczykiwanie, to może sama z siebie tego nie praktykowałam, ale robi to co roku za mnie bruzdownica.
Faktycznie nowe pędy wypuszczone po obcięciu uszkodzonej łodyżki zakwitają później, zatem u mnie sie to sprawdza.

Małgosiu, donica była kupiona wieki temu. Jest już zniszczona przez warunki atmosferyczne, ale mnie się to podoba. Wygląda tak rustykalnie. Myślę, że pasuje do hortensji.

Monia, ciekawe dlaczego u Ciebie nie kwitną inne irysy. W sumie one lubią piasczystą glebę, a u Ciebie chyba taka jest. A może już za duzo jest zakwaszenia terenu? Zauważyłam, że irysy posadzone przy azalii nie zakwitły. Wszystkie inne tak.
Jestem bardzo ciekawa, czy uda mi się przezimowac tę hortensję. W ogóle mam problem z zimowaniem roslin w donicach. Nie wiem co robie źle.

Ewa, mnie pozbawiła pierwszych kwiatów na Clair. Jakoś uwzięła się na tę różę. Róża już wypuściła dużo nowych pędów,. ale jak na razie nie zawiązała kwiatów. Jeszcze sobie poczekam.

Agatko, wiem, że Ty się robisz maniaczką powojnikową :D
Przy naszych zimach to chyba najlepsze rozwiązanie z tą hortensją.

Krysiu, to jest mój nowy nabytek. Kupiłam ją w niedzielę na kiermaszu. Teraz będe się głowiła jak ją przechować.

Alu, u mnie ta roslinka jak na razie nie zakwitła, albo nie zauważyłam :roll: Porządnie dostała w zimę. Teraz musi się zregenerować. Najbardziej mi szkoda, że różyczka nie przetrwała.
Dziękuję za miłe słowa ;:196 Mogłabys mnie odwiedzić i pozwiedzac na żywo :D
Nie boisz się sadzić jesienią. Ja chyba jednak wolę wiosenne sadzenie, bo wiem, że roslina się ukorzeniła. Zimą różnie bywa.

U mnie powoli zaczyna kwitnąc Comte de Chambord. Żałuję, że posadziłam ją za bardzo w głębi. Muszę się przeciskać, żeby ją powąchać.
Obrazek

Szkoda, że irysy tak krótko kwitną
Obrazek

Obrazek

Kolejny kwiatek Grussan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kupiłam sadzonkę szałwi omączonej, ale chyba wysiało mi się kilka do gruntu z zeszłorocznych roślin. Bardzo dobrze, bo bardzo mi się one podobają
Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje Edeny nie przemarzly tej zimy ani milimetra - fakt ze je chlasnelam, bo chce zeby sie rozrosly ale jakbym tego nie zrobila, to w tym roku moze i do 2 metrow by dobily.
Jutro pojde i chlasne te pedy bezkwiatowe, duzo tego nie bedzie, moze 3 - reszta ma paki. Dzisiaj chcialam chlasnac Isaac-zki, bo Aszek pisala, ze swoja musiala przyciac teraz i na dobre jej to wyszlo ... no ale nie mam co wyciac, bo wszystkie pedy sa z pakami.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie mam szałwii omączonej, choć myślałam, że wysieję. Nie wzeszła :evil: Wysieję w przyszłym roku, nic straconego.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”