Nowy ogród Jacka 2011/12
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2011/12
Uwielbiam te niebieskości. Przetacznik goryczkowy Veronica gestianoides nabyłam w tym roku, ale jakoś marnie u mnie rośnie. Przy tej długotrwałej suszy aż boję się go dokarmiać nawozem. Na jakim stanowisku rośnie Twój?
Pozdrawiam Hala
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, cudne te niebieskości!! 

- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Jacku,dostałam od ciebie przetacznika goryczkowego,białego,czy na ostatnim zdjęciu jest taki sam?
Chodzi mi o nazwę odmianową,nazwałabym dokładniej mojego.
Mam jeszcze jednego przetacznika do identyfikacji,właśnie teraz kwitnie,padła mi bateria i zdjęcia zrobię może jutro.
Jest podobny do tych twoich na pierwszych dwóch zdjęciach.
Chodzi mi o nazwę odmianową,nazwałabym dokładniej mojego.

Mam jeszcze jednego przetacznika do identyfikacji,właśnie teraz kwitnie,padła mi bateria i zdjęcia zrobię może jutro.
Jest podobny do tych twoich na pierwszych dwóch zdjęciach.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Przecudne Twoje przetaczniki
To lubię w roślinach, skromność i cudna błękitna tonacja.
U mnie są cztery rodzaje, poproszę Cię o identyfikację, gdy zakwitną
Roślinki od Ciebie fantastycznie się rozrosły po zimie, strasznie jestem ciekawa ich kwitnienia
Przecudne Twoje przetaczniki

To lubię w roślinach, skromność i cudna błękitna tonacja.
U mnie są cztery rodzaje, poproszę Cię o identyfikację, gdy zakwitną

Roślinki od Ciebie fantastycznie się rozrosły po zimie, strasznie jestem ciekawa ich kwitnienia

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku przetaczniki prześliczne, bardzo lubię te drobniutkie delikatne kwiatuszki 

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Jacku, czy mogłabym prosić Cię o identyfikację kwiatuszków u mnie na 6str. Chodzi o te malutkie białe i żółte, ale najbardziej zależy mi na żółtych. Zajrzyj, proszę
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Też mi się podobają przetaczniki i już ma kilka kolorów . co prawda malutkie kepki ale myślę ż się rozrosną ..
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
A ja widziałam na własne oczy te piękne przetaczniki .
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I znowu same rarytasy......
Chyba masz Jacku jakiś ogród botaniczny założony.

Chyba masz Jacku jakiś ogród botaniczny założony.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Dziękuję za informacje o posłonku, bardzo dla mnie pomyślne! 
Sama jestem ciekawa, jakie będa kolory i w ogóle, jak bedzie wyglądał. Jeszcze nie widziałam posłonka w naturze, tylko na zdjęciach
Efektowna kolekcja przetaczników

Sama jestem ciekawa, jakie będa kolory i w ogóle, jak bedzie wyglądał. Jeszcze nie widziałam posłonka w naturze, tylko na zdjęciach

Efektowna kolekcja przetaczników

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Halinko, nigdy nie dokarmiałem przetaczników goryczkowatych. Rosły u mnie na różnych stanowiskach (słonecznych, półcienistych, wilgotnych, suchych, gliniastych) i zawsze ładnie. Chętnie współpracują i nie wymagają zbyt wiele troski. Gdyby Ci wypadły, przypomnij mi - zaradzimy
Moniko, wielkie dzięki
Czysto niebieskich kwiatów nie ma zbyt dużo więc tym bardziej cieszą oczy. Taką drobnicą nadrabiam brak np. rododendronów, które podziwiam u Ciebie
Aniu tak, to ten sam. O ile go dobrze zidentyfikowałem i nie ma bardzo podobnych, to tak się nazywa. Gwarancji 100% nie dam, bo sam szukałem nazwy. Wklej swojego - może mi się uda rozpoznać.
Pelagio, przetaczniki mają w sobie dokładnie to, co napisałaś - skromność i proste, a jakże piękne nasycone barwy
Nawet zwykłe polne zawsze cieszą moje oczy.
Czy szałwia muszkatołowa dobrze przezimowała? U mnie większość siewek wypadło. Dobrze, że miałem w zapasie.
Agness, właśnie mi przypomniałaś, że nie pokazałem różowych przetaczników
: odroślowego i armeńskiego 'Rosea'. Pierwszemu to chyba nawet fotki nie cyknąłem. W każdym razie obok niebieskości przetaczniki mogą być też białe i różowe
Sosenko, już mnie prosiłaś - pamiętam. Nie wszystko na raz; poczekaj, wpadnę.
Janko, kolorów u przetaczników nie jest zbyt wiele ale gatunków i odmian trochę jest. Cieszę się, że polubiłaś je
Geniu, widziałaś i nawet coś tam dostałaś
Grażynko, jestem zbieracz i trochę już tych roślin uzbierałem ale to kropla w morzu w porównaniu z ogrodem botanicznym
Dzięki Iza Ty też masz swój udział w tej kolekcji
Posłonkami możesz zadziwić forum, jeśli Ci się udadzą, bo też rzadko je widuję, a wiem, że są i pełne.

Moniko, wielkie dzięki

Aniu tak, to ten sam. O ile go dobrze zidentyfikowałem i nie ma bardzo podobnych, to tak się nazywa. Gwarancji 100% nie dam, bo sam szukałem nazwy. Wklej swojego - może mi się uda rozpoznać.
Pelagio, przetaczniki mają w sobie dokładnie to, co napisałaś - skromność i proste, a jakże piękne nasycone barwy

Czy szałwia muszkatołowa dobrze przezimowała? U mnie większość siewek wypadło. Dobrze, że miałem w zapasie.
Agness, właśnie mi przypomniałaś, że nie pokazałem różowych przetaczników

Sosenko, już mnie prosiłaś - pamiętam. Nie wszystko na raz; poczekaj, wpadnę.
Janko, kolorów u przetaczników nie jest zbyt wiele ale gatunków i odmian trochę jest. Cieszę się, że polubiłaś je

Geniu, widziałaś i nawet coś tam dostałaś

Grażynko, jestem zbieracz i trochę już tych roślin uzbierałem ale to kropla w morzu w porównaniu z ogrodem botanicznym

Dzięki Iza Ty też masz swój udział w tej kolekcji

Posłonkami możesz zadziwić forum, jeśli Ci się udadzą, bo też rzadko je widuję, a wiem, że są i pełne.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Jacku aleś sypnął niebieskimi kolorami - Przetaczniki wyjątkowo cenię ale zanim uzbieram taką kolekcję jak Ty minie sporo czasu.
LOKI ma rację co do Kroplika piżmowego - jak wiesz mam go od dawna i faktycznie figlarz z niego bo rozłożenie wzorów kolorystycznych na żółtym tle ( chyba) nigdy nie powtarza się.
Pamiętaj o podlewaniu - ostatnio sucho a on lubi mieć wilgotne podłoże wtedy obficiej kwitnie.
Posłonek o pomarańczowych kwiatach piękny a powiększenie kwiatów pozwala na dokładne przyjrzenie się szczegółom - faktycznie ciężko uchwycić takie maluszki w miarę wyrażnie w kadrze.
Moje Posłonki- odmiana Helianthemum Amabile Plenum mają pełne kwiaty w lekko przydymionycm czerwonym kolorze i już robiłam kilka zdjęć ale żadne mi pasuje....
LOKI ma rację co do Kroplika piżmowego - jak wiesz mam go od dawna i faktycznie figlarz z niego bo rozłożenie wzorów kolorystycznych na żółtym tle ( chyba) nigdy nie powtarza się.
Pamiętaj o podlewaniu - ostatnio sucho a on lubi mieć wilgotne podłoże wtedy obficiej kwitnie.
Posłonek o pomarańczowych kwiatach piękny a powiększenie kwiatów pozwala na dokładne przyjrzenie się szczegółom - faktycznie ciężko uchwycić takie maluszki w miarę wyrażnie w kadrze.
Moje Posłonki- odmiana Helianthemum Amabile Plenum mają pełne kwiaty w lekko przydymionycm czerwonym kolorze i już robiłam kilka zdjęć ale żadne mi pasuje....

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, dziękuję za miłe słowa
Mam jeszcze jedną odmianę trójlista, ale nie kwitła... może za rok?

Mam jeszcze jedną odmianę trójlista, ale nie kwitła... może za rok?

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Krysiu, dziękuję
Przetaczników możesz się "dorobić" szybciej niż myślisz. Napisz na pw., które byś chciała
Kroplikom chyba przypadło do gustu stanowisko - mają cały czas wilgotno. Już kilka osób obdarowałem nimi, bo rośnie szybko.
Pełny posłonek widziałem już u Tu.ji. Piękny jest
Kilka razy podchodziłem, by obfocić posłonka. W ub. roku się nie udało ale teraz są w większej masie, to łatwiej złapać ostrość. Różowy mały więc ten sam problem i nie mam zdjęć na razie.
Monia, trzymam kciuki za trójlista
Kiedyś się na nie skuszę, bo nareszcie mam porządną rabatę półcienistą. Czeka gotowa, nieobsadzona jeszcze, bo nie mam czasu.
No właśnie - notoryczny brak czasu
Z pracy do pracy i ogród trochę zaniedbany. Jak Wam pisałem - przesadzałem mnóstwo roślin pod wykopy kanalizacyjne. W ub. tygodniu dowiedziałem się, że prace wstrzymane i wykopów nie będzie. Nie wiadomo cieszyć się czy płakać
No nic - działać trzeba i szybko zagospodarować teren. Miałem plan powiększenia skalniaka po skończeniu kanalizacji ale skoro nie będzie robót, dziś powiększyłem trochę skalniak. Resztę terenu mogę teraz wypielić i na nowo scalić ogród rozerwany na pół. Nawet większych ujęć nie chciało mi się pokazywać, bo drażnił mnie ten brak spójności i ładu.

Kroplikom chyba przypadło do gustu stanowisko - mają cały czas wilgotno. Już kilka osób obdarowałem nimi, bo rośnie szybko.
Pełny posłonek widziałem już u Tu.ji. Piękny jest

Monia, trzymam kciuki za trójlista

No właśnie - notoryczny brak czasu

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Mam jednego ocalałego po zimie posłonka, ale nie wiem co on za jaki.
Jak zakwitnie to pewno się okaże.
Chociaż bardzo zmarniał ale żyje.
Kupiłam 3 i tylko ten jeden się ostał, pewno terminator.

Jak zakwitnie to pewno się okaże.
Chociaż bardzo zmarniał ale żyje.
Kupiłam 3 i tylko ten jeden się ostał, pewno terminator.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki