Cytryna z pestki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
szakal10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 maja 2010, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

cytryna w domu

Post »

witam zasadziłem sobie cytrynę już mi wykiełkowała tylko nadchodzi zima i będzie mało promieni słonecznych czy mogę naświetlać ją lampą biurową .
i przy jakiej wysokości mam ją przesadzić do większej doniczki bo na razie mam ja w odciętym dnie od pepsi . :D

Od: 5 maja 2011, o 20:46

Re: cytryna w domu

Post »

Najlepiej przesadź od razu, niech korzenie rosną. Doniczka pi razy oko dwukrotnie szersza niż butelka i wysoka, nie z tych modnych dziś niskich. Przepuszczalna gleba, próchniczna. Raczej nie te torfy ze sklepu, ale ziemia liściowa czy kompost, z dodatkiem piasku. Umiarkowane podlewanie, nie powinna woda stać w podstawce, woda miękka - duża zawartość wapnia szkodzi.

Wystarczy jeśli będzie na słonecznym oknie - południe, zachód. Wymaga dużej temperatury, ponad 20'C, ale w kuchni cierpi.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=40

:wit
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie cytrynka z pestki stała na parapecie w oknie od południa, ziemia z kompostu, w temperaturze pokojowej, po ośmiu latach stała na podłodze i jak sięgła sufitu "poszła" do znajomej do dużego salonu. Piękne drzewko, tylko nie doczekałem się nigdy nawet jednego owocu... :(

ps. nigdy jej nie doświetlałem, w zimie wystarczało jej światło zwykłe z lampy na suficie. :)
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Co do temperatury to zimą powinna być niższa, 10 - 15 stopni C. Niektórzy zimują cytryny w garażach, piwnicach. Ja trzymam w nieogrzewanym pokoju (teraz ok.16-17 C). Przy takiej temperaturze może poczekać z przesadzeniem najwcześniej do lutego. Jeżeli to była pepsi 2 litrowa to doniczka jest nawet spora. Moje 2 cytrynki rosną na razie (od września) w pudełku po jogobelli :D .
Co do światła - postaw na parapecie - powinno wystarczyć.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37

Post »

Na cytrynce z pestki owoców bez szczepienia nie będzie :( czekałem ponad 10 lat. Za to można przez cięcie ładne drzewko uformować, a listki też dość intensywnie pachną, nawet do zaparzania je używałem ;) Jeśli się coś z rośliną dzieje, trzeba ją dokładnie oglądnąć,może zdjęcie zrobić pokazać.
Pozdrawiam
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Moja cytrynka z pestki zakwitła po 3 latach i nawet zawiązała owoc, ale opadł, a kwiatek pachniał upajająco .
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p

Post »

po 3 latach już kwitła? O to wyjątkowa jakaś! A kloce Twoja cytrynka ma? Nie wiem czy to zasada ale cytryny te kupne na przykład kolców nie mają, natomiast te z pestek często, moja też miała, a o owocowaniu to wyczytałem, że dzika musi być zaszczepiona gałązką z owocującej rośliny i wtedy zacznie normalnie owocować :)
Pozdrawiam
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Też pomyślałam, że wyjątkowa, bo miałam jeszcze 12 letnią i nie kwitła, a kolce miały obie.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p

Post »

A czy ta cytrynka 3 letnia co miała kwiat, w kolejnych sezonach znów kwitła? bo jeśli tak, to można by ja używać do szczepienia nieowocujących :) choć szczepienie to wyższa szkoła jazdy, nie zawsze się udaje
Pozdrawiam
szarotka66
1000p
1000p

Post »

No niestety nie wiem czy kwitła, bo syn zaniósł do szkoły, a minęło już kilka lat i nawet nie wiem czy przetrwała.
Nadwyżki z domu i ogrodu
kakadd
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 maja 2012, o 16:56

Cytryna z pestki

Post »

Czy kiedys komu w taki sposób wyrosła cytryna?
Jeżeli tak to miała owoce?
Jak ją pielęgnowaliscie itp. Dzięki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Re: Cytryna wyrośnięta z pestki.

Post »

Hodowałam dawno temu. Cytrynę i grejfruta z pestki. Grejfrut padł wystawiony zbyt wcześnie na zewnątrz, miał bodaj ze 6 lat i blisko 2m wysokości. Hodowane z pestek nie owocują, w każdym razie nigdy o tym nie słyszałam. Teraz mam mandarynkę skierniewicką. Malutka jeszcze, ale kwitnie i owocuje.
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p
Od: 3 sty 2012, o 13:27

Post »

dobrze nie widzę ale wygląda na ok 10 lat cytryna z pestki zaowocuje po jakichś 15-25 latach lepiej kupić ukorzenić lub zaszczepić zdolną do owocowania
nawoź nawozem do cytrusów jak możesz jak będziesz przesadzać to zajrzyj do mojego wątku o cytrusach i egzotyce i poszukaj proporcji ziemi przydałby się też cytrynie fryzjer :wink: jak masz możliwość wywal roślinę na dwór na pierwsze 2 dni do cienia lub półcienia a potem w słońce zraszaj liście jak możesz rano i wieczorem nigdy w pełnym słońcu :wink: Jak coś to pisz :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kakadd
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

roslinka ma około 5-6lat dokładnie nie pamiętam. W okresie letnim jest przez cały czas na dworze, rano cien bo jest to od zachodu natomiast słońce dochodzi tam od około godziny 15 do konca dnia. Dzięki za podsunięcie wątku cytrusowy:)
kakadd
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A jeszcze co do obcinania, moze mi ktos podpowiedziec w którym miejscu ją "ciachnąc"?? I czy mogę ją przycinac jeśli wczoraj przesadzałem do większej donicy??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”