Problem z trawnikiem

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
krzdr
50p
50p
Od: 25 sty 2012, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problem z trawnikiem

Post »

Ja mam nawóz jaramira compleks (nie wiem czy tak się to pisze ale tak się mówi) niejest on tani ale jak macie małe trawniki takie do 100 m2 to polecam. Koszt około 100 zł za wór starcza spokojnie na rok.
Pozdrawiam Krzysiek.
bogrody
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 paź 2011, o 13:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam was ponownie dalej z trawnikiem jest klopot :( znaczy sie z przodu domu jest dobrze dzisiaj dostal pierwsza dawke nawozu schultz na razie dalem mu pokarmu zeby sie zazielenil za 4 tygodnie planuje sypnac mu na zageszcznie korzeni a potem juz tylko blaukorn :) tak mi polecono... ale nieszczesny trawnik z tylu domu nadal jest kiepski po zimie wyglada fatalnie wczoraj dosialem prawie po calosci barenbrug sport bo taka byla siana w tamtym roku i wieksze placki przykrylem torfem 5,5-6,5 a wiec teraz moze jakies porady co dalej z nim jezeli juz trawa wzjedzie co mu sypnac ? blaukorn hydrokomplex moze cos innego dobrego polecacie ?
bogrody
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam ponownie zdecydowalem sie na wysianie nowego trawnika ... i przekopalem ziemie glebogryzarka wygrabilem wyrownalem dalem azofoski i za 3 dni wysialem trawe efekt po 4 tygodniach ... staram sie walczycz z chwastami prawie wszystko juz wyrwane ale chce zrobic oprysk bo juz nie mam sily do nich dobrze robie ?
bogrody
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dodam ze w hurtowni z nawozami cos takiego mi sprzedali http://www.hurtowniaogrodnicza.com.pl/g ... ec-1l.html
bogrody
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Awatar użytkownika
krzdr
50p
50p

Post »

Wchodzenie na jeszcze niekoszony trawnik jest niewskazane a co dopiero wyrywanie chwastów.
Co do pryskania to bym poczekał jak skosisz trawe to połowa sama padnie (jak chcesz)
Pozdrawiam Krzysiek.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Spokojnie, my sialiśmy trawnik na chwastowisko. W tej chwili, po roku po starych chwastach nie ma śladu - znikają stopniowo po regularnym koszeniu. Mamy tylko problem z nadlatującymi z sąsiednich pól świeżymi nasionami mniszka.Daj trawie urosnąć, zapełnij dosiewką wolne placki i koś, koś, koś. aha, i duuużo podlewaj. Zajrzyj na mój wątek ogrodowy na stronę 1, tam jest zdjęcie trawnika po 5 miesiącach od wysiania go. Do dziś walczymy z koniczyną i mniszkiem, ale mimo to trawnik wygląda ok.
fantomek
100p
100p
Od: 9 cze 2010, o 09:29

Post »

a ja mam problem z przebarwieniami trawnika częściowo jest w jasnym kolorze, a częściowo w ciemniejszym dlaczego?
trawnik posiany 3 tyg. temu wczoraj 1 raz koszony poniżej zdjęcie, i jeszcze drugie pytanie czy placki nieobsiane dosiać czy samo się zagęści? dzięki
http://img651.imageshack.us/img651/6610 ... 194910.jpg
Awatar użytkownika
krzdr
50p
50p

Post »

Ten efekt moro to większość przechodzi jak sami sypią nawóz ja przez dwa lata moro miałem ale się nauczyłem równomiernego rozsypywania i po problemie.
Jak masz wielkie łyse place to dosiej
Pozdrawiam Krzysiek.
fantomek
100p
100p

Post »

aha czyli to nawóz popalił? bo zaraz przed wysiewem dałem nawóz w granulkach do trawy florovit miałem siewnik ale za grubo leciało wydawało mi się wiec zacząłem sypać z ręki szybciej poszło ale chyba taki efekt z tego.
A powróci to do jednolitości? bo drażni mnie
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

fantomek pisze:a ja mam problem z przebarwieniami trawnika częściowo jest w jasnym kolorze, a częściowo w ciemniejszym dlaczego?
trawnik posiany 3 tyg. temu wczoraj 1 raz koszony poniżej zdjęcie, i jeszcze drugie pytanie czy placki nieobsiane dosiać czy samo się zagęści? dzięki
http://img651.imageshack.us/img651/6610 ... 194910.jpg
Prawdopodobnie miejsca ciemniejsze wskazują na nieco większe "zbicie" ziemi.
Zbita ziemia nie przepuszcza wody, wiec i składniki odżywcze pozostają w wyższych partiach,
co ułatwia trawie pobranie w krótszym czasie większej ilości nawozów, zwłaszcza szybko znikającego azotu i nierozchodzącego się w ziemi fosforu.
Zjawisko to można zaobserwować na często uczęszczanych ścieżka i pozostawionych na jakiś czas. W sezonie ciepłym, trawa faktycznie może w tych miejscach wyglądać lepiej natomiast w zimie szybko wymarznie i pozostaną "łyse" place.
Ciemne miejsca powinno się nakłuwać, a powstałe otwory zasypać piaskiem.
Problem szybko ustąpi i uzyskasz jednolite zabarwienie.
Do podawania nawozów lepsze są rozsiewacze nie siewniki wysypowe.
Awatar użytkownika
krzdr
50p
50p

Post »

Zgadzam się rozsiewacz a nie siewnik
W castoramieee są po 29,99 takie małe i nawet działają
Te plamy (moro) znikną po następnym nawiezieniu (ale równym)
Pozdrawiam Krzysiek.
fantomek
100p
100p

Post »

w takim razie czy nawozić? w jakiej ilości na 100m2, kiedy? i jakim siewnikiem w moim przypadku
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”