Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Aguś...już teraz jest +22 C , a co będzie w południe ? Chmury zbierały się wczoraj ciężkie , deszczowe i ...zerwał się okropny wiatr i ...po deszczu . Ani kropla nie spadła , za to wiał ciepły wiatr , niczym monsunowy .
Tarasowce , w olbrzymich donicach , co i rusz się przewracały .
A w taką uroczystość , to i duchota źle wpływa na samopoczucie ...bo i emocje jej towarzyszą .
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196 ;:167 .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Jagodko-więc nie tylko u mnie ani kropli z nieba....
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Susza wszędzie, u mnie to samo.
Powojniki dziś reanimowałam, usychają mi w oczach ;:145
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Niestety u nie również nie spadła ani kropelka .Rano i wieczorem podlewam solidnie ,bo inaczej cała praca poszłaby na marne .Przydał by sie deszcz, bo owady atakują róże i co rusz muszę ścinać pędy .Pnąca startuje 2 raz praktycznie od zera :twisted:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapasy wody dawno się już skończyły ...w ruch poszła woda z oczka , ale tylko dla części roślin , zwłaszcza bylin . Pozostałe , jak krzewy , drzewka , tudzież trawnik niestety , ale muszą się zadowolić wodą zimną z węża ogrodowego . Do szklarenki moi chłopcy noszą wodę z odległej tamy , ale i tam zaczyna się kończyć zapas ;:174 .
A deszczu , jak nie było , tak nie ma ... i pewnie nie będzie , dopiero koło Bożego Ciała , bo zawsze wtedy lubi popadać i na tzw Oktawy .
Mszyc i maleńkich ssących 'glist ' białych wszędzie pełno ...oglądam roślinki - nie tylko róże - nawet w zwiniętych liściach wiśni ozdobnych są te obrzydlistwa ..., które rozgniatam ...bleee ;:130 .
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobry wieczór, Jagódko :wit
Wszyscy chyba walczymy z plagą szkodników, jak nie mszyce to bruzdownice, albo inne paskudztwa... Ja już robię chyba trzeci oprysk przeciw mszycom, a jak dziś popatrzyłam na moją śliwę ozdobną, całą oblepioną czarnym paskudztwem, to naprawdę ręce załamałam... Jutro muszę wytoczyć działa :(
Deszczu nie ma, ciśnienie w kranach coraz słabsze... ech :roll:
Mimo wszystko, udanego weekendu, Jagódko! ;:196
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iguś z utęsknieniem czekam na twoje fotki z mojego ulubionego raju ;:108
U mnie tez sucho ,ze pylicy mozna dostac ,ale pocieszyłas mnie z tym Bozym Cialem faktycznie zawsze leje ...jest szansa :tan
Kochana jak zdrówko ,bo moje wraca do normy po Komunii ,przygotowaniach i wszystkich stresach towarzyszących :uszy Mam nadzieję ,ze duchota Ci nie doskwiera zbytnio ;:185
Chłopcy kochani noszą wodę ;:167 Moi tylko rozwijaja wąż ;:224 Chyba będę kopała studnię ;:oj
Buziaki!!

ps.moje mszyce właśnie otrute ;:108
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór Aguniu... ;:196 . Ja , po ostatnim wytoczeniu dział p/mszycom , kiedy to spaliłam drzewka owocowe , róże i złotokap - to boję się nawet robić opryski . Dobrze chociaż ,że po roku się opamiętały te w/wspomniane rośliny i zakwitły . Pewnie masz czarną mszycę , a to paskudztwo gorsze , niż jej pobratymcy zieloni ;:14 .
Ja w zasadzie nie stosuję żadnej chemii w ogrodzie , bo jestem zwolenniczką eko , to M mnie namówił , bo liście się w owocowych zwijały . Straciłam wtedy cztery drzewka ; jabłonie i wiśnię .
Tobie również ...miłego weekendu , zasłużonego odpoczynku i ...owocnego działania w opryskach ;:196 :wit

Danuś ;:196 ...bywam u Ciebie dzień , w dzień ...ale nic mi się nie chce ...nawet pisać ...a trzeba by było coś konkretnego ...no , jak , skoro mnie wena opuściła . Zdrówko , ach , w jeden dzień u lekarza , a drugi w ogrodzie i tak na zmianę ...
Faktycznie ziemia sucha , niczym na pustyni , aż się kurzy ...sadziłam spóźnione mieczyki ( 4 sztuki ) i acidanterę ...to wbić kopaczki nawet się nie dało ...cholerna skorupa ;:14 .
Fotki porobiłam ...ale jakoś nie chce mi się ich nawet wkleić ...może jak się uzbiera , co nieco ciekawego ...
O ... :shock: czytam ,że i Ty wytoczyłaś ciężkie działa p/mszycom ...
A ja ...mam studnię ...ale nieużywaną od lat i ...obmurowaną pod schodami , zadekowaną . Może byłby dobry pomysł ...chociaż na podlewanie ogrodu ;:108 ...
Buziaczki ;:196 ;:167
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Jestem z Tobą ;:168 A studnia na dzisiejszy czas to skarb moze trzeba ja odbezpieczyć ;:108 Ja od lat sikam na zielone g....a karatem i nie maja ze mna szans raz tylko zlałam róże rundapem :oops: oj dobrze ze mnie pamięć zawodzi ,bo nie lubie tego wspominać ;:223 Pomyliłam opryskiwacze ;:oj
Buziaki i zdrówka.... dużo !!!!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódka ta plaga robactwa w tym roku dosłownie załamuje......u mnie pojawiła się w różach bruzdownica, której nigdy w życiu w moim ogrodzie nie było....nie dość, ze zima wykończyła wiele krzaczków, to ta paskuda dokańcza dzieła ;:145
Czereśnie mszycą oblepione, już dojrzałe, a my nie zrywamy, zostawiamy szpakom, bo dosłownie obrzydzenie ogarnia....liście całe czarne i poskręcane....orliki bez jednego listka....małe zielone liszki wszystko pożarły.....a róże , żylistki i pęcherznice pełne zielonych małych żuczków....liście jak rzeszoto ;:202 staram sie jak najmniej chemii używać w ogrodzie, ale nie ma rady.....trzeba będzie popryskać, bo pozostaną same badyle....
Co do suszy.....i u mnie popiół......
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Jagódko, myślę że zawita dzisiaj do Ciebie listonosz.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Igolku witaj ;:196
U mnie też robactwa za trzęsienie - jakaś plaga chyba :roll:
Ogólnie mam jakiegoś doła i nic mi się nie chce ;:14
Pokaż jakieś fotki ze Swojego królestwa , na pewno lepiej się poczuję :wink:
Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ....witam ....bardzo serdecznie odwiedzających mój mało atrakcyjny wątek ... bez fotek , ale coś tam wkleję , by nie było ,że nic nie kwitnie ...ogród żyje ...cieszy oczy , jest dla mnie odskocznią od problemów kto ich nie ma ?.

Aguś- AGNESS...masz rację ...jeszcze nigdy nie było tego obrzydliwego robactwa tyle , co w tym roku ;:14 ...bleee.
Na rozchodniku same zielone gąsienice , podobne do kapuścianych , na liściach róż ssące liszki ,w pędach takoż , aż zamierają wierzchołki z pąkami ... a o mszycach różnego koloru i kalibru nie wspomnę . Chyba najwyższy czas zlac to paskudztwo chemią , której mało używałam do tej pory ...jedynie rozgniatałam i zbierałam . Ech ...ekologia przegrywa ...trzeba wytoczyć ciężkie działa .

Lideczko...dziękuję ;:196 , będę wyglądać nasionek ;:108 .

Aguś - agatka123... :wit .
Mamy podobne lenistwo " nicmisięniechce"...
Wojna została wypowiedziana wszelkiemu robactwu ...akyż , fora z mojego dwora !

Dla Ciebie , na życzenie , na poprawienie nastroju , jak i dla Wszystkich odwiedzających parę fotek z mojego ogrodu ;:196 .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Usiądź Gościu zmęczony ...i odpocznij sobie ;:196 ... Tak się prezentują meble ogrodowe , zrobione przez mojego M .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przepraszam , jeżeli przynudzam taką ilością fotek ...ale myślę , że to rekompensata za zbyt długą przerwę ;:180 .
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Sezon różany rozpoczęty ;:138 Co to za piękność? Na szkodniki różane trzeba wyjść z chemią, mam wszystkie te szkodniki, które opisałaś :(
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu...to jest róża szczepiona na pniu , ale nazwy nie miała ...tylko napis czerwona , bukietowa .
Tak , tak , bez chemii ani rusz ... w zyciu nie widziałam tyle paskudztwa , a na wajgelii ...zatrzęsienie i spadź lepka , błyszcząca ...okropne ...bleeee ;:145 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”