Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie
Re: Gnojówka z pokrzyw dobra na wszystko?????Pomocy!reanimacja o
Xavierka dzięki za linka, super info
Pozdrawiam Agata
Re: Jakie ma zastosowanie gnojówka z pokrzyw?
Jak często można stosować do podlewania warzyw? 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2012, o 14:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
no dobrze a taka zalana wodą do opryskiwania po 24h na mszyce
to czy dziala tez np na przedziorki ???
czy to sie zalewa zimną wodą czy gorącą ??
to czy dziala tez np na przedziorki ???
czy to sie zalewa zimną wodą czy gorącą ??
zimną na pewno wodą
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A co chesz zupę z tego robić?sikorek007 pisze:czy to sie zalewa zimną wodą czy gorącą ??

Odpowie mi ktoś o co chodzi z tym że nie powinno się dawać do wiadra metalowego?
Ktoś tu też pytał że się boi by nie wyszła mu za mocna - nie da się zrobić za mocnej bo i tak rozcieńcza się to z wodą.
Ja wlewam taką ilość butelki 1,5l na dno konewki i resztę zalewam wodą. Nigdy nie przesadziłem

I podlewam co piąte podlewanie tak mniej więcej. 4 * wodą i piąty raz z miksturą.
Witam.
Kiedy można zacząć podlewać gnojówką posadzone tydzień temu posadzone ogórki i pomidory ?Jak często należy takie nawożenie powtarzać?Z tego co wyczytałem w tym wątku do młodych roślin należy stosować rozcieńczenie 1: 20.
Kiedy można zacząć podlewać gnojówką posadzone tydzień temu posadzone ogórki i pomidory ?Jak często należy takie nawożenie powtarzać?Z tego co wyczytałem w tym wątku do młodych roślin należy stosować rozcieńczenie 1: 20.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Tak. Tylko chyba z miarką tego nie robicie :P 
Z autopsji powiem że tak, ale może bardziej wskazana była by inna?
Wiadomo że jak dziecko ze szkoły przyniesie 4 to rodzic się cieszy, ale jak przyniesie 5 to jest jeszcze lepiej ;)
Ja ze swoich zbiorów bardzo często zbieram 4, ale bardziej byłbym zadowolony z piątek ;)
Co do tego kiedy można zacząć to jak roślina się ukorzeni. Myślę że przy dobrym podlewaniu po posadzeniu rośliny za tydzień lub dwa bez problemu.
Co z tym metalowym wiaderkiem????

Tak czynie ja, więc odpowiedź masz posta wyżej. Ale, czy osoby z większym doświadczeniem mogę się wypowiedzieć czy to jest wskazana ilość?Marek-BB pisze:Ja wlewam taką ilość butelki 1,5l na dno konewki i resztę zalewam wodą. Nigdy nie przesadziłem![]()
I podlewam co piąte podlewanie tak mniej więcej. 4 * wodą i piąty raz z miksturą.
Z autopsji powiem że tak, ale może bardziej wskazana była by inna?
Wiadomo że jak dziecko ze szkoły przyniesie 4 to rodzic się cieszy, ale jak przyniesie 5 to jest jeszcze lepiej ;)
Ja ze swoich zbiorów bardzo często zbieram 4, ale bardziej byłbym zadowolony z piątek ;)
Co do tego kiedy można zacząć to jak roślina się ukorzeni. Myślę że przy dobrym podlewaniu po posadzeniu rośliny za tydzień lub dwa bez problemu.
Co z tym metalowym wiaderkiem????
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Marku - nie używamy pojemników metalowych, gdyż metal może wejść w niekorzystną reakcję z roztworem.
Szczegółów tej reakcji nie znam. Może ktoś biegły w chemii się wypowie.
Pozdrawiam
Adam
Szczegółów tej reakcji nie znam. Może ktoś biegły w chemii się wypowie.
Pozdrawiam
Adam
Wczoraj nazbierałam wór pokrzyw;), dodałam skrzypu wszechobecnego na mojej działce
, liście mniszka, zalałam, przykryłam folią, ale mało szczelnie i czekam. Nie mam pojęcia w jakich proporcjach, po prostu ubiłam trochę w plastikowych wiadrach i zalałam taka ilością wody, żeby pokrzywy były przykryte. Wiadra stoją na dworze, w słońcu (jak już pisałam przykryte folią). Napiszcie proszę, czy moga tak w słońcu stać, czy lepiej je gdzieś przenieść?

- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Podobnie jak kompostownik lepiej w cieniu. W słońcu Ci się zagotuje albo wyparuje 
PS. Jest tu faktycznie jakiś chemik? Ja robię i wiadrach metalowych i plastikowych w zależności co mam pod ręką i nie zauważyłem różnicy.
Czy możliwe, że potem warzywa są "mniej zdrowe" lub z jakimiś elementami szkodliwymi dla organizmu?

PS. Jest tu faktycznie jakiś chemik? Ja robię i wiadrach metalowych i plastikowych w zależności co mam pod ręką i nie zauważyłem różnicy.
Czy możliwe, że potem warzywa są "mniej zdrowe" lub z jakimiś elementami szkodliwymi dla organizmu?
Dzięki;) No tak 

- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
U mnie poszło całe wiadro już. Wczoraj ostatnia porcja. Nastawiłem nową z suszonych. Za dwa tygodnie kolejne zasilanie 
Dziś byłem zaglądnąć - ale capi na całej dziłce

Dziś byłem zaglądnąć - ale capi na całej dziłce

Hmmm... jak taki smród to może wypędzi nornice?:D Bo prowadzę z nimi od 2 miesięcy walkę, póki co... bezskuteczną:(
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Chyba prędzej sąsiadów 

Metalowe wiadra pokryte są cynkiem który może się roztwarzać w kwaśnym środowisku. Gnojówka chyba jest kwaśna (nigdy nie sprawdzałem, ale bardzo bym się zdziwił gdyby było inaczej). Teoretycznie więc gnojówka z metalowego wiaderka może zawierać szkodliwe związki cynku(II), inna sprawa że mało a do warzyw przejdzie jeszcze mnie. Problem trochę wydumany, ale dla świętego spokoju używaj plastikowych (te mają toksyczne plastyfikatory, aktywatory i resztki monomeruMarek-BB pisze: PS. Jest tu faktycznie jakiś chemik? Ja robię i wiadrach metalowych i plastikowych w zależności co mam pod ręką i nie zauważyłem różnicy.

--
Pozdrawiam
mm
Pozdrawiam
mm