Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p
Od: 24 maja 2012, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

Pomodorze, Wątpię żeby taki post zginął "w tłumie"
bardziej na PW zginie bo nikt nie będzie miał o niego dostępu. Ja przeczytałam ile dało radę, i ile pozwoliło mi moje dziecię na siedzenie przy komputerze, zanim skapitulowałam i zadałam pytanie...
Po co zadawać pytania na odpowiedzi które już istnieją??? Czasem trzeba, bo się nie da znaleźć.
Ja - mamuśka trzylatka mam tyle czasu co nic. Na szczęście mój robal jest w takim wieku, że pomaga w ogródku.
Mówię - dosyp ziemi... odlej, to spoko, ale jak mam przy kompie usiąść i czytać setki stron, to moje małe dostaje długich ząbków, i prawie że gryzie ze zniecierpliwienia.
Łatwiej jest zapytać... a fachowcy niech będą wyrozumiali, jeśli odpowiadają na te same pytania kilka razy.
Ja sama nie raz, starałam się znaleźć odpowiedź przez google, ale klikając na dany tutejszy wątek wchodziła mi stronka o 50-ciu stronicach.. i wierzcie lub nie - starałam się znaleźć odpowiedź - ale nci z tego :)
Tak - więc myślę forumowicz - że każda rada - na nowo odświeżona - na pewno się przyda :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=5567
W tym wątku (jak odważyć malutką porcję preparatu) moża się dopisywać, co z pewnoscią będzie mile widziane przez forumków. :wit
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Sprawę już przy pomocy Naszej Moderatorki Comci już rozwiazaliśmy. Wkrótce ukaże się zamknięty post w którym znajdą się różne praktyczne porady dla działkowców.
gienia1230 pisze:jak odważyć malutką porcję preparatu
Wcale nie trzeba ważyć by sporządzić precyzyjnie roztwór do oprysku. Bez żadnych łyżeczek płaskich czy czubatych :lol:
Szczegółów wkrótce się dowiesz.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

forumowicz, bardzo dziękuję za link ;:196
Pozdrawiam, Dorota
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

No cóż, akurat mnie nie jest to potrzebne, podrzuciłam tylko link dla zainteresowanych. Tutaj ogólnodostępne są tylko takie preparaty, gotowe do użytku;

Obrazek

i na slimaki , i póki co walczę tylko ze slimakami.
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

To jest broń chemiczna o którą była wojna w Iraku

Pozdrawiam Emet :uszy
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czuszka

W jakiej glebie rosną te ogórki ?. Na zdjęciu widzę mnóstwo jakiś nierozłożonych organicznych rzeczy w tej ziemi nie wyłączając chyba węgla drzewnego.
I powiedz czym nawoziłaś te ogórki, jeśli nawoziłaś w ogóle
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p

Post »

forumowicz pisze:Czuszka

W jakiej glebie rosną te ogórki ?. Na zdjęciu widzę mnóstwo jakiś nierozłożonych organicznych rzeczy w tej ziemi nie wyłączając chyba węgla drzewnego.
I powiedz czym nawoziłaś te ogórki, jeśli nawoziłaś w ogóle
One rosną w ziemi kompostowej przeznaczonej specjalnie pod uprawę warzyw.
Te nie rozłożone jakieś tam patyczki itp są z innego "worka" i są tylko na wierzchu. Moje dziecie tego dosypało ale w ilości śladowej. Węgla na pewno tam nie ma :-D
Ogólnie ziemia jest bez żadnych patykowo liściastych dodatków.
A podlałam przedwczoraj takim czymś, ale mocniej rozcieńczonym niż w zaleceniach. http://www.intermag.pl/pl,0,s330,produk ... gorek.html
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czuszka

Ile masz tych ogórków i czy wszystkie krzaki wyglądają tak samo
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p

Post »

Na 80l ziemi 5 krzaczków.
No i właśnie wróciłam z foliaka, i powiem że tylko jeden krzaczek pozostał taki żółty, dam mu jeszcze szansę, bo nie więdnie i może kolejne liście zaczną wyrastać już prawidłowe. Reszta wraca do normy, nawet wychodzą nowe liście. Trzymam za nie mocno kciuki :-D
Nie wiem czy to ta wczorajsza odżywka czy temperatura, ale coś się zaczęło ruszać.
forumowicz - co myślisz o tej odżywce? Może być? Nie za wcześnie żeby nią zasilać?
I jeszcze takie pytanie - kiedy robić oprysk miedzianem? Od którego listka?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No tak by wyglądał mniej więcej ogórek gdyby go posiać do jałowego odkwaszonego torfu albo do bardzo kwaśnej gleby gdzie jest bardzo mala przyswajalność składników pokarmowych. Na glebie alkalicznej mogłaby wystapić chloroza z niedoboru żelaza i manganu ale nerwy byłyby zielone a nie jednolicie żółte jak i reszta liscia.
Ten nawóz jest dobry i zastosuj go w przepisanym stężeniu. Jednocześnie pryśnij na liscie ale w stężeniu o połowę mniejszym.

Jaki masz Miedzian ? I czy masz go czym zważyć?. Jeżeli to Miedzian w proszku / WP/ to ma b. duży ciężar nasypowy i odmierzanie go łyżeczką, jak to niektórzy czynią , może się źle skończyć dla ogórków.
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p

Post »

http://www.marshalls-seeds.co.uk/fruit- ... d3798.html

87.7% w/w copper (miedź) oxychloride

Na szczęście produkt jest w saszetkach, z załączoną instrukcją obsługi na ile litrów wody jedna saszetka, problem w tym że nie ma informacji o ogórku.
Ale dla przykładu na pomidory jest proporcja 1 saszetka na 1.6l wody. Każda saszetka zawiera 4,75 grama 87,7% miedzianu.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czuszka pisze:Na szczęście produkt jest w saszetkach,
Nie wiem czy to akurat szczęście jako, że Tobie na kilka krzaczków ogórków nie jest potrzebne aż 1,6 l cieczy do oprysku.
Miedzianem pryska się ogórki przede wszystkim na kanciasta plamistość do momentu zakwitnięcia
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p

Post »

No trudno, najwyżej nie wykorzystam wszystkiego i się zmarnuje część. Poza tym mam jeszcze ze 20 innych sadzonek - dopiero co się wykluły :) ale gonią szybko i nic im nie jest - na razie :)
Może jak podgonią tamte zmarznięte, to wykorzystam jednak te półtora litra.
No tak - ale w jakich proporcjach na ogórki - takich jak na pomidora czy nieco bardziej rozcieńczonym?
Swoją drogą nie mam pojęcia czemu nie zamieścili informacji o oprysku ogórka???
Czyli jak? Zacząć oprysk jak będą już 2-3 liście?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli ktoś się upiera tylko i wyłącznie przy środkach miedziowych proponuje jeszcze przemiennie z miedzianem Curzate, świetnie sobie radzi z ochroną przed mączniakiem rzekomym dyniowatym.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”