30 - metrowe maleństwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 30 - metrowe maleństwo

Post »

Bozuniu, Twoje lilie już olbrzymie! Moje dopiero z ziemi wychodzą, ale to dlatego, że niedawno je sadziłam. :;230
Wiem, że trochę to już za późno, ale ciągle o nich zapominałam. To moje pierwsze podejście do tych kwiatów i nie mam z nimi zupełnie doświadczenia. Czytałam, że bywają kapryśne.
Lubię ranne wstawanie, ale tak wczesna pora to niestety mus. Praca :D . Gdyby to ode mnie zależało, gniłabym w wyrku co najmniej do 7.oo :;230
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Bozuniu! Ten pomarańczowy kwiatek to liliowiec? U mnie ta odmiana nie ma jeszcze nawet pączków! :wit
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu lilie mam w ziemi od 2 lat, zostawiam je na zimę i tak sobie jakoś rosną. W tym roku muszę je uporządkować, bo jakoś mi się pomieszały, chyba wyższe są z przodu a niższe z tyłu :;230 Rzeczywiście ładnie rosną, nie chwaląc ich :wink: Twoje też będą ładne, tylko musisz trochę poczekać ;:333 U mnie szybko się rozmnażają, mają dostatecznie wilgotną glebę i chyba to im pasuje, nie za mokro, nie za sucho.

Renatko to liliowiec Stella d'oro. Mam trzy kępki i tylko na jednym jest kwiat i klika pączków, a na dwóch pozostałych, mimo, że rosną obok siebie i są identycznej wielkości, nie ma jeszcze nic... Także nie przejmuj się, one kwitną całe lato, więc lada moment u Ciebie też coś wyjdzie :wink:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jestem pewna czy to ta sama odmiana, bo moje to takie staruszki od Babci z ogródka, ale jak rozkwitną.... To nikt nie przechodzi obojetnie!
Mam jeszcze kilka innych odmian, ale kwitły w zeszłych latach tylko trzy (reszta to maluszki).
Jak będą w pełnym rozkwicie to porównam wygląd z Twoimi.
Tak, czy siak pomarańczowy kwiatek cudo! ;:3
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
bozunia
1000p
1000p

Post »

Renatko te liliowce rosną malutkie do ok.30cm, w przeciwieństwie do najbardziej popularnych - wysokich pomarańczowych i mają węższe i krótsze liście zebrane w kępkę. Kolor bardziej żółty niż pomarańczowy, może na zdjęciu tak wyszło... Mam też wysokie pomarańczowe, u nich pąków jeszcze nie widać, ale w centrum miasta jest taka duża rabata z tych właśnie liliowców i tam zaczynają już się pojawiać.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj, zajrzałem "przez przypadek" i oniemiałem taki mały skraweczek, a taki piękny i tyle rózności rośnie. Jestem pod wielkim wrażeniem! ;:138 ;:138 ;:138
bozunia
1000p
1000p

Post »

Remi Witam Cię serdecznie i dziękuję, zapraszam teraz nie tylko "przez przypadek" :wink:

Kosaciec syberyjski, wczoraj pąki - dziś pierwsze kwiaty ;:167
Obrazek Obrazek

i dla Renaty zdjęcie liliowców pomarańczowych ( nie znam nazwy), jednak mają już jakieś maleńkie pąki

Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, go fajnie uchwyciłaś, że sprawia wrażenie mocno egzotycznej roślinki :;230
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Bożenka ale u Ciebie się rozkręca lato ;:138 ja też mam już jeden paczek liliowca NN, kupiłam przypadkiem od działkowiczki na rynku ponoć ładny :heja
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
bozunia
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj kilka słonecznych roślinek z mojej rabatki przed domem. Są fantastyczne, bo nie trzeba ich podlewać, specjalnie tak posadziłam, z czystego lenistwa :;230

Szałwia omszona
Obrazek Obrazek

Pierwsze pąki lawendy i kwitnący zawciąg
Obrazek Obrazek

ukwap dwupienny
Obrazek Obrazek

macierzanka piaskowa i rozchodnik ostry
Obrazek Obrazek

pąki dzwonka brzoskwiniolistnego i rabatka ( nad nią jest brzoza 'Youngii')
Obrazek Obrazek

Obrazek
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten Twój zawciąg mnie wpędza dziki zachwyt. I szałwia omszona też jest sliczna. I co, naprawdę nic ich nie podlewasz?
bozunia
1000p
1000p

Post »

W tym roku tylko raz podlałam, jak kiełkowało, serio! Ziemia gliniasta, podsypana piaskiem, słońce od rana do ok. 15. Skazane tylko na wodę opadową... Może nie zbyt piękne roślinki, takie pospolite, ale o to właśnie mi chodziło, żeby nie latać z wodą...
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 18:13

Post »

Witam ... ależ piękne jest to twoje maleństwo, też mam mały ogródek - będę częstym gościem.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Śliczna ta rabat przed domem ;:138
bozunia
1000p
1000p

Post »

Marla Witam Cię serdecznie i zapraszam! Masz ogródek przydomowy? Jaki metraż? Bardzo jestem ciekawa jak inni zagospodarowują małe ogródki...

Agnieszka ta rabatka do końca nie jest taka jakbym chciała, więc z czasem będą niewielkie zmiany, ale cieszę się, że i tak się podoba. Najpierw zrobiłam tam trawnik, ale był paskudny i suchy w tym miejscu, więc zlikwidowałam i posadziłam bylinki, które lubią takie warunki.

Niesamowite jest to jak wszystko szybko się rozwija i kwitnie... Wczoraj robiłam zdjęcie pąków dzwonka brzoskwiniolistnego a dzisiaj już ma kwiaty :shock:

Obrazek Obrazek

i zdjęcia posłonka (korzystając z okazji, że dzisiaj otworzył się do słońca)

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”