znalazłam nazwę tego robaczka Symphilids (Hanseniella ivorensis) niestety z tego co piszą roślina nie jest już do odratowania
?Fungus Gnat Killer? to powinno je zabić, jest to środek niechemiczny w formie proszku, posyp nim glebę i podlej, po 7 dniach powtórz.
powodzenia
Dokładnie jeśli jest coś faktycznie suche można usunąć choć też wstrzymałbym się z tym do marca, często u fikusów bywa tak że chcesz usunąć jakąś gałązkę (sam tak miałem) nie usuniesz bo coś tam a za jakiś czas się okazuje że z niej wybiły nowe. Chyba że ewidentnie jest gałązka czy pień uschnięty to śmiało tnij ale po kawałku nie cały odrazu. Bywa też tak, że do pewnego momentu gałązka jest sucha lub sprawia takie wrażenie a jednak gdzieś w niej soki jeszcze płyną.
Witam, mam problem z kwiatami doniczkowymi w domu-prawie wszystkie cos zaatakowało. Takie małe, białe podłużne robaczki, które pokazują się tylko przy podlewaniu. Co to może być? Wcześniej ich nie widac, tylko przy podlewaniu w glebie. Rośliny zaczęły mi marnieć. Bardzo proszę o radę
Miałam też to ustrojstwo.Przesuszałam maksymalnie ziemię i sypałam popiołem z papierosów. To ustrojstwo może być w ziemi do kwiatów jak się trafi w opakowaniu .
Ja na ziemiórki stosuje metode podlewania wodą z rozgniecionym czosnkiem-->jedyna jak dla mnie skuteczna metoda, niech woda z czosnkiem trochę postoi, imusi być dużo czosnku:).
Witam wszystkich!
Od jakiegoś czasu mam problem z moim zamiokulkasem. Swego czasu przesadziłam z podlewaniem i jedna bulwa zaczęła mi gnić. Potem właśnie pojawiły się w doniczce te małe robaczki. Są jak przędziorki ale mają jasny kolor, taki beżowy. No i nie robią pajęczynki ani nawet nie łażą zbytnio po kwiatku, tylko po samej ziemi i doniczce... Są troszkę większe od przędziorków. Nie bardzo mam jak zrobić zdjęcia bo mój aparat nie jest w stanie tego uchwycić. Czy ktoś może wie co to takiego i jak się tego pozbyć? Dodam, że jest ich całkiem sporo w tej doniczce...
Pozdrawiam, Aga "Szczęścia pragnie cały świat, każdy, kogo znam,
lecz dać sobie szczęścia kwiat, nikt nie może sam. Lothar Zenetti "