Kleszcze jak je przechytrzyć ?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kleszcze - dyskusja, obrona, co warto wiedzieć

Post »

Ostatnio jak byłam u weta mówił mi, żeby dobrze uchwycić kleszcza i sprawnym uchem pociągnąć. Ponoć to jakieś bajki z tym wykręcaniem. Ja mam specjalny wyciągacz do kleszczy. Kupiłam na allegro. Sprawdza się w 100%.
Co do partii ciała u człowieka, które sobie szczególnie upodobały kleszcze, to wszystkie te miejsca, gdzie mają ciepło, wilgotno i zacisznie :roll:
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

atena40 pisze: Ponoć to jakieś bajki z tym wykręcaniem.
Powiedział bym że to bardziej zależy od ułożenia kleszcza , niektóre wkręcają się tak że główki nie widać , wtedy wykręcanie najlepsze ale zawsze zostaje to ryzyko. Wtedy na "pogotowie" trzeba jechać :roll:
atena40 pisze:Ja mam specjalny wyciągacz do kleszczy. Kupiłam na allegrooo. Sprawdza się w 100%.

Też się nad tym zastanawiałem , jeżeli u Ciebie działa to sobie kupię :wink:
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p
Od: 9 paź 2006, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie oglądam aukcje z tymi obcążkami do kleszczy ...
Czym tak na prawdę różnią się one od dobrej metalowe pęsety, takiej jak na obrazku
http://polki.pl/work/privateimages/formats/E/46871.jpg
Na forum nie umieszczamy zdjęć nie będących naszą własnością.KaRo

Chodzi mi o działanie czym są lepsze, bo wygląd widzę różnice tylko nie wiem czy ma to znaczenie.
Bo nie wiem czy jest sens kupować jak mam dobrą pęsetę ?
regulamin
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Mają inną budowę końcówki. Chwytają kleszcza przy samej główce, tam gdzie jest zwężenie i nie rozgniatają go. Pensetą ściskając przy wyciąganiu można takiego już opitego krwią kleszcza zmiażdżyć i niepotrzebnie zakażać rankę po ukąszeniu.
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ech j mojemu kocurkowi wyciągnęłm ostatnio 21 kleszczy :shock: ,on wyjdzie na łąkę i łapie kilka,a ja do lasu i żadnego.
Łatwiej złapać kleszcza na łące niż w lesie,niestety większość ludzi tego nie wie.
Kwiaty to resztki Raju.
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36

Post »

Kleszcze zawsze wyciągam obcinaczkami do przewodów. Są o tyle wygodne, że można złapać gada od spodu. Wypróbowane na kotach i psie, bo mnie się jakoś kleszcze nie chwytają, albo ich nie widzę :wink:
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Witajcie,

mam pytanie, jak wygląda z kleszczami w Polsce? Jedziemy z dziećmi na urlop na Śląsk i w Beskidy i chciałabym wiedzieć czy tam duże zagrożenie. Nie wiem czy kupić jakiś środek przeciwko. Mamy w rodzinie kogoś kto ma boreliozę, dlatego trochę panika...
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Re: Kleszcze w Polsce

Post »

Kupno środka na 100% nie zaszkodzi
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49

Post »

Kleszcze chyba wszędzie bywają, nie trzeba nawet być w lesie, można nawet na łące złapać bo siedzą w trawie. Trzeba po prostu po wyprawie oglądnąć całe ciało i sprawdzić czy nie ma kleszczy. Przy usuwaniu bardzo przydaje się tzw. "lasso" - przyrząd podobny do długopisu, z wysuwaną pętelką z żyłki którą zaciska się na kleszczu i przekręcając wyciąga się go w całości.
Do lekarza nie ma co iść z każdym kleszczem, chyba że pojawi się zaczerwienienie z wyraźną ostrą granicą. Wtedy lekarz zapisze antybiotyki.
Tak na pocieszenie - mój dziadek co drugi dzień chodzi do lasu i często przynosi nawet po kilka kleszczy, a boreliozy nigdy nie złapał.
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p

Post »

Dzięki za odpowiedzi. Dla spokoju duszy kupię jakiś środek przeciwko. Ja sprawdzam dzieci codziennie. W zeszłym roku mieliśmy parę razy kleszcze, ale te u nas na szczęście nie mają tak często boreliozy jak np. w Bawarii.
Pozdrawiam
Ewa
bigs
100p
100p
Od: 17 sty 2011, o 20:57

Post »

Awatar użytkownika
tomate
200p
200p

Post »

ja cie... paskune stworzonka... ;:222 Dzięki za link..
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Idąc do lasu wystarczy ubrać czapkę, coś z długim rękawem oraz długie spodnie. Koszulę w spodnie a nogawki od spodni w skarpetki. Może i śmiesznie będzie to wyglądać, ale jednak zdrowie ważniejsze. Po powrocie prysznic z myciem głowy. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Czemu śmiesznie? Śmiesznie to wyglądają w lasach nieszczęśnicy w szortach, przedzierając się przez jeżyny i inne chaszcze :;230
Choć im raczej nie do śmiechu. Ale ja zawsze miałem ubaw, wybaczcie. Czasem i lekarze mieli ubaw...

Nie muszą być nogawki w skarpetki, lepiej normalnie. Kleszcze spadają na człowieka z góry. A czapka najlepiej typu kapelusik z rondem, podwiniętym ku górze na karku zwłaszcza - bo najłatwiej zarobić kleszcza za kołnierz.
:wit
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Nie zgodzę się z tobą. To stary, nieprawdziwy mit, że kleszcze mieszkają na drzewach i spadają z góry na nas. Najwięcej ich siedzi w podszycie i runie leśnym (mówię tutaj o lesie). Ocierając się o rośliny tam rosnące, pajęczaki przechodzą na nas. Co tydzień bywam w lesie rekreacyjnie i bardzo często przechodzę przez zarośnięte krzakami, nieużywane ścieżki. Do niedawna nie wsadzałem nogawek w spodnie i zawsze wyciągałem po dwa małe kleszcze. Ostatnio stosuję taką metodę i po przyjściu z lasu ani jednego. Możecie to sprawdzić i przejść się leśnymi zaroślami bez wkładania nogawek czy koszuli. Później odkryjcie nogi i sprawdźcie czy coś spaceruje. Nietrudno je dostrzec na jasnej skórze. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”