Ogród Piotra-

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ela SZ
200p
200p
Od: 12 sie 2011, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Piotra-

Post »

Woda wpada do dzbana i co się z nią dzieje ??
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piotrze, ja ostatnio wciągnęłam się w serial ( jak to baba :;230 ) o dynastii Tudorów i tak mi się z nim skojarzył Twój ogród, głównie zakątek z różanką i lwią paszczą :wink:
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej wszystkim:) No więc po kolei:

Piotrze P. - faktycznie ten dzban dziwnie wyszedł na zdjęciach. W rzeczywistości lepiej pasuje- jakoś sam patrząc na zdjęcia nie byłem pewny- ale w ogrodzie już lepiej. Mi na razie pasuje, ale coś jest w tym co napisałeś.

Igor_89 - dobrze, że piwo nie leci- mam do niego wielką słabość- źle by się to skończyło :lol:

Ogla- dziękuję Ci, to miłe.

Elu SZ - Woda wpada do dzbana i zostaje przepompowana za dzbanem do rzygacza. To obieg zamknięty :) Szczegóły konstrukcji są na wcześniejszych stronach wątku :wink:

Bozunia: - no więc tak - dzięki wielkie za te słowa- to dla mnie wielki komplement- właśnie do ogrodów angielskich mój miał nawiązywać. A co do samego serialu- też mnie wciągnął- świetnie zrobiony, dość rzetelny historycznie - pomijając niektóre wpadki :roll:
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Dzisiaj mam też chwilę, aby obok odpowiedzi na posty zrelacjonować pokrótce wycieczkę z niedzieli- a mianowicie wybraliśmy się do Wojsławic- myślę, że większość kojarzy to miejsce.

Wyjazd mało planowanym, dość spontaniczny - pomysł teściowej brata. Wiedziała, że od razu się zgodzę. Wybraliśmy się w sześc osób- poza teściową brata i mną również jej szanowny małżonek, bratowa moja, siostrzenica, brat i siostra bratowej. Samochód duży i wygodny a do celu mamy jakieś 180 km.

Wiedziałem, że będzie pięknie, ale nie spodziewałem się że aż tak. Cudowna pogoda i cudowne miejsce. Dla każdego miłośnika ogrodnictwa pozycja obowiązkowa do "zaliczenia". Przecudna kolekcja rododendronów- różaneczników, azali, ale też ogromnej ilości bylin - w tym funkie i liliowce w wielkiej liczbie. Coś cudnego. Nie ma co się rozpisywać- zainteresowanych odsyłam do stron internetowych. No i w tym okresie naprawdę ogromna liczba zwiedzających - po nas w ciągu 2 godzin weszło 3 tys. ludzi :!: ;:oj :lol: A to kilka z ponad 200 zdjęć jakie zrobiliśmy ( na żadnym z poniższych nas nie ma :D ):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek-

Ale jakby tego było mało, że pięknie to odbywał się tez kiermasz roślin. Nie nastawiałem się na niego specjalnie będąc świadomym, że w takim miejscy ceny roślin będą zabójcze. Jakież było moje zdziwienie, kiedy odkryłem że są 3... powtarzam 3 razy niższe niż na moim terenie!!!! Masakra. Oczywiście nie mogłem przepuścić takiej okazji - za całe 45 zł - dosłownie- kopiłem 3 odmiany azali japońskich i różanecznik na który polowałem - odmiana "Nova Zembla". Azalie po 10 zł różanecznik 15 zł. Coś niesamowitego. Teraz żałuję że nie zrobiłem większych zakupów, ale wysępiłem wizytówkę- szkółka mieści się w Ząbkowicach Śląskich - ja tam często przejeżdżam jadąc do znajomych w Kotlinie Kłodzkiej, więc nie ma problemu :) A to moje zakupy:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ela SZ
200p
200p

Post »

Piotrze, piękną wycieczkę miałeś...a jaka uczta dla oczu ;:oj

Zakupy bardzo udane,będzie co podziwiać...
Piotrze a co z moim powojnikiem??
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Z twoim winobluszczem :) Wyśle ci w przyszłym tygodniu :) Wybacz- ... zapomniałem :oops:
Awatar użytkownika
Ela SZ
200p
200p

Post »

No tak z winobluszczem :lol: czekam z niecierpliwością i wyglądam listonosza ;:214 hehe fajne te emotoikonki
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10

Post »

Piotrze jestem zachwycona przechadzając się po Twoim ogrodzie. Jest piękny i zadbany. Mam pytanie odnośnie pięknie skrojonego trawnika przy rabatach, czy posiadasz jakieś ukryte gotowe obrzeża czy tniesz czymś? Ja staram się wykrajać ogromnym nożem, ale efekt odbiega od moich oczekiwań a Ty masz właśnie tak jak mi się marzy :) ;:138
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Piotrze - podziwiam Twoje grodowe pomysły . Podoba mi się ten kranik z ceramiczną beczką , do której spływa woda - proste , a efektowne rozwiązanie :)
W Wojsławicach byłam chwilkę przed Tobą - w sobotę . No proszę , chodziliśmy niemal w tym samym czasie po tych samych alejkach i pewnie nawet wzdychaliśmy podobnie z zachwytu ! :;230
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Hej, hej :) Dzisiaj udało mi się znaleźć chwilę, aby coś napisać :)
Kwiaty_poli- witaj. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa ;:172 Co do brzegów trawnika- część jest obrzeżona, a cześć przycinana. Obrzeże jakie zastosowałem to zielona taśma z tworzywa sztucznego. Dzisiaj można dostać też czarną. Ale generalnie- nie polecam - wyłazi z ziemi, kruszy się. W części przycinam też nożem lub szpadlem - to daje fajny efekt. A poluję na specjalny szpadel do przycinania darni - coś takiego:
Obrazek

Generalnie świetne są też takie obrzeża:

Obrazek
A montuje się je tak :
Obrazek

Ewelino: Dzięki również na miłe słowa. Co do Wojsławic- zapewne te same miejsca wzbudzały nasz zachwyt :)
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

W niedzielę miałem ostatnie zajęcia w technikum architektury krajobrazu. Kurcze- te 2 lata minęły jak z bicza strzelił. Teraz tylko egzamin zawodowy- 18 i 19 czerwca :) I jeśli się uda- będę technikiem architektury krajobrazu. To dla mnie wiele znaczy- dużo więcej niż wcześniejsze studia ;-) Było bardzo sympatycznie, a na koniec miły akcent- opiekunka naszej grupy i główny wykładowca zaskoczyła nas pięknymi prezentami. każdy z nas (16 osób) dostał osobiście przez nią malowany obraz rośliny- wraz z dedykacją na odwrocie. Coś pięknego :) O to co ja dostałem :
Obrazek

Prawda że ładne:) Oczywiście w związku z powyższym szachownica cesarska zagości również w moim ogrodzie - teraz nie wypada jej nie mieć :wink:

Jakby tego było mało, podobny prezent dostałem od naszego najstarszego słuchacza- malarza Józefa lat... 74 ;:215 A to od niego :

Obrazek

No wzruszające :wink:
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Piotr-Sz pisze:W niedzielę miałem ostatnie zajęcia w technikum architektury krajobrazu. Kurcze- te 2 lata minęły jak z bicza strzelił. Teraz tylko egzamin zawodowy- 18 i 19 czerwca :) I jeśli się uda- będę technikiem architektury krajobrazu.

Ogarnęliście wszystko w dwa lata ? ;:oj robiliście jakieś projekty ? wstaw jakieś fotki tego co tam robiliście ;:224
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Hej. Jasne, że robiliśmy. Generalnie wszystko co potrzebne do wykonywania tego zawodu było :D prac moich poszukam- ale wszystkie zaliczeniowe- czyli między innymi projekty czy wizualizacje zostają w archiwum szkolnym. A jesteś zainteresowany szkołą ?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Piotr-Sz pisze:Hej. Jasne, że robiliśmy. Generalnie wszystko co potrzebne do wykonywania tego zawodu było :D
Wszystko mówisz ? nadal jestem pełen podziwu dla solidnie okrojonego materiału :roll:
Piotr-Sz pisze:A jesteś zainteresowany szkołą ?
Wybieram się na studia w tym kierunku ,a 4 lata mam już za sobą i wszystkiego nie da się zrobić , mimo że dzień w dzień mieliśmy po kilka godzin (minimum 8)... lecz cieszy mnie że ten kierunek się rozwija :)
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Wiem o co ci chodzi :wink: Generalnie powiem tak- to co mi było potrzebne było. A inna sprawa, że mam trochę skrzywiony obraz, bo szedłem tam - było nie było z pewnym bagażem wiedzy, mając za sobą 15 lat doświadczenia hobbystycznego.

Na studia? Młodziutki jesteś :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”