Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

To wsadź to co masz, a obok posiej i wyjdzie Ci, że na dwie tury robisz :;230 Tylko przykryj je folią! Ja robię taki mały foliaczek na prętach-super się sprawdza.
Ponoć to dwu etapowe wysiewanie ma przedłużyć zbiór ogórków, ale jak zaraza przyjdzie to i tak będzie po temacie.
Miło, by było zbierać ogórki we wrześniu, bo u mnie jak wytrzymają do końca sierpnia, to jestem zachwycona.
;:7
No i widzisz jakie dostałaś wsparcie! (dla takiej pomocy, to chyba warto było je stracić ;:215 )
forumowicz byle komu nie proponuje :wink:

forumowicz ;:138
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:;230
Ależ dziękuję Pomodorku Ty mój, na Ciebie to zawsze można liczyć Obrazek

Renia, i tak będę musiała zrobić, bo mi zostały może ze 3 sadzonki korniszonków :evil: Dzięki :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

czy to przypadkiem nie Turkuć Podjadek wam ryje w ogórkach.
Turkuć podjadek (Gryllotalpa gryllotalpa)
Szkody wyrządzają owady dorosłe i larwy. Uszkadzają korzenie włośnikowe i korzenie palowe młodszych roślin. Drążą chodniki tuż pod powierzchnią ziemi, która unosi się i pęka, a rośliny które znajdują się na trasie chodnika są podcinane. Uszkodzone rośliny więdną i obumierają. Turkuć jest owadem drapieżnym - zjada larwy, gąsienice, które występują w glebie.
Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

janhel41 Nie strasz :;230 Tylko mi tego brakuje!
U mnie są kopce nawet na 50-60 cm wysokie to juz wiem, że to krecionek, no chyba że inna plaga. ;:134
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Kasencja

Post »

Suppa pisze:Kasia, znając Ciebie to pewnie już kwitną :lol:
No, kwitną w moich snach ;:128 . Trochę odbiły, nie powiem.
Dzisiaj zauważyłam, że kilka posianych ostatnio jednak mi wschodzi :) , co oznacza, że nie zostały pożarte, jak te ostatnie ;:161 .

Ale w zapasie posiałam kilka dni temu w namiocie w kubeczkach i też już wzeszły. Następnym razem do gruntu nie sieję ;:218 .
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

w ubieglym tygodniu dosiałam ogórków przy wcześniej posadzonych z rozsady (sąsiadka mówiła, że za rzadko posadzone), powychodziły maluchy a że wczoraj miałam pomocników na działce - mama myślała, że to chwasty :evil: bo jako jedyne wyszły z ziemi i większość poszło pod grabki zmieszane z ziemią :evil:

przepraszam mam dziś lenia, może ktoś podpowie lub podeśle linka :roll: dlaczego pierwsze liście ogórka zrobiły się białe? spalone od słońca czy jak? podlewam je pod wieczór ciepłą odstaną wodą, spryskane raz miedzianem, 1,5tyg po wysadzeniu podlane saletrzakiem.
Pozdrawiam
gizela-75
100p
100p
Od: 22 lis 2009, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moje wzeszły (Julian), tylko co z tego jak dopadły je małe skaczące stworki. Podziurkowały liścienie i siewki trochę przyżółkły, zrobiłam im prysznic z Decis'a. Mam nadzieję, że odżyją te moje ogóraski.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Rozsada ogórasków posadzona :D
I resztka nasion korniszonków wysiana do gruntu. Ciekawe, czy wzejdą... :roll:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

A u mnie siane w sobote dziś już widać ja wschodzą ogóreczki :) Muszą korzystać póki ciepło...

Teraz poszukuje lini kroplującej i muszę zorganizować pompe aby nawadniać uprawe, ma ktoś z tym doświadczenie? Zamierzam kupić jakieś 1000mb taśmy, do tego mam zbiornik na wode 2000l i chciałbym dobrać jaskąś pompkę elektryczną aby utrzymać jednakowe i stałe ciśnienie w całym obwodzie? Z tego co się orjentuje to potrzebuje minimum 2 bary aby sensownie to działało. Kombinuje tak ze względu na to chcąc równocześnie podlewając nawozić ogórasy.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

krismiszczA nie lepiej zastosować dozownik i nie będzie potrzebny zbiornik, a woda w maju to już się ogrzeje przez słońce w linii. Ciśnienie też nie jest tak duże potrzebne, ważne aby nie spadało, potrzeba doprowadzenie dać odpowiedniej średnicy, lub podzielić na kilka sekcji i podlewać na przemian. Długość linii to pewnie do 100m. Nie zapomnij o filtrze.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

ekopom najtańszy dozownik w hurtowni widziałem za 1100zł to raczej zakup na przyszły rok, a na razie muszę się posiłokować pompką elektryczną, a tu koszt max 200zł.

Jeśli masz jakieś linki z dozownikami to chętnie poczytam.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Dosatronu od razu nie musisz kupować, gdzieś widziałem w necie za jakieś 130zł, ale może mniej dokładny. Można go wyskalować, gdy zainstaluje się wodomierz.A może dozownik inżektorowy http://www.koltech.entro.pl/dozownik_in ... -11-s.html
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

ekopom heh, coś podobnego robiłem na politechnice - ale zastosowanie było związane a mechaniką ;-) Dobrze że mi o tym przypomniałeś, budowa jest bardzo prosta w pracy mogę sobie wykonać detale, tylko muszę na początek policzyć :)

Dzięki raz jeszcze. ;:136
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p
Od: 24 maja 2012, o 08:59

Post »

Dzień Dobry.
Moje sadzonki ogórków, dopiero zawiązuje się drugi listek główny, ale coś jest nie tak. Są słabe, jakby niedożywione. Było dość zimno, a ja pospieszyłam się z wysadzeniem do gruntu.
Było ciepło, i nagle klops - zimno jak ch...rka
Stanęły w miejscu, są bardzo jasno zielone (chociaż ruszyły trochę jak się zrobiło cieplej). Reszta, w domu na parapecie ma piękny zielony kolor. Mogłabym zrezygnować z tamtych i wysadzić nowe, ale po prostu mi szkoda. Mam w domu coś takiego:
Intermag-ogórek. Nie zaszkodzi im jeśli je wzmocnię taką odżywką?
Może jakieś inne rady?
Ziemia nie jest na pewno kwaśna. Sama nie sprawdzałam, znajomy wziął próbkę do siebie i zadzwonił z wiadomością że ziemia ma odczyn 6,8-7,2. Nie wiem skąd wziął ten wynik, muszę podpytać.
Pozdrawiam.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Czuszka pisze:Może jakieś inne rady?
Tak. Rada podstawowa- wkleić foto.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”