Stary świerk podcięte korzenie. Jak uratować?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 maja 2012, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stary świerk podcięte korzenie. Jak uratować?
Witam, mam ogromny problem z moim 25-letnim świerkiem pospolitym... Ktoś podciął mu zeszłego lata bardzo mocno korzenie, te wystajace i przy samym pniu, są to głebokie rany
Jednak swierk rósł sobie sppkojnie dalej, posiada piekne tegoroczne przyrosty. Miejscami pojawiają się martwe gałęzie. Czytałem, że nic nie moge juz zrobić i w ciągu kilku lat świerk umrze... Szkoda mi go, bo to bardzo piękny świerk. I jeszcze na dodatek wczoraj zaobserwowałem kilka nowych nacięć. Czy jest szansa, że drzewo nie umrze? Z góry dziękuję za wszelka pomoc.

-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Re: Stary świerk podcięte korzenie. Jak uratować?
A może wkleisz kilka zdjęć?
-
- 0p - Nowonarodzony
oczywiście, ale dopiero w weekend będę miał szansę, z góry dziękuję za azinteresowanie:)
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Wycięte korzenie są przez kopanie rowu z jednej strony, czy wszystkie płytkie, wystające? Fakt, nie możesz wiele zrobic, ale najgorsze to się martwić- po pierwsze nic nie da, a po drugie najpewniej niepotrzebnie. Myślę, że wzorem innych roślin podgryzionych przez mysiory dobrze by mu zrobił okład z kompostu albo podlewanie gnojówką. Bo mikoryzy to już sobie sam nałapał...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
U mnie budowano nowe bloki, podcięto przy tym kilka korzeni staremu świerkowi i w tym roku usechł...
więc nie wiem czy da się coś zrobić. Pod blokiem znowu jeden z świerków cały usechł ale na końcach wypuścił nowe przyrosty komicznie to wygląda cały łysy tylko końcówki zielone.

-
- 0p - Nowonarodzony

przesyłam zdjęcie podcietego pnia... ten widok zastałem rano i w posmarowałem te rane maścią ogrodniczą z żywicą bo nie wiedzialem co zrobić...
-- 22 maja 2012, o 22:07 --
http://imageshack.us/photo/my-images/16 ... 0217c.jpg/
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Wygląda na to, że ktoś w twojej najbliższej okolicy ma zupełnie inne zdanie odnośnie obecności tego świerka... Kiedyś ludzie właśnie w ten sposób podsuszali drzewa. Jeśli ta rana jest wkoło pnia, to już raczej możesz zacząć się z nim żegnać...
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nie nazwał bym tego podcięciem korzeni... to raczej podcięcie tętnicy szyjnej. Przez kilka miesiesięcy korzenie będą pompować soki w górę, ale nic za to nie dostaną od liści. I obumrą.
To taka metoda na zaoszczędzenie (chyba) 35 zł. Na wycięcie takiego drzewa potrzebne zezwolenie- dopóki żyje. Na wycięcie suszka chyba już nie trzeba zgody.
To taka metoda na zaoszczędzenie (chyba) 35 zł. Na wycięcie takiego drzewa potrzebne zezwolenie- dopóki żyje. Na wycięcie suszka chyba już nie trzeba zgody.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 0p - Nowonarodzony
aha, dziękuję, niestety korzenie tez sa podciete tylko nie wstawiłem zdjecia...
czyli nic nie da sie zrobić. Szkoda:(

Na wycięcie uschniętego chyba też trzeba zgodę był tu wątek gdzie o tym pisano.