Roślinki gosi
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- koniczynka
- koniczynka
- koniczynka
- koniczynka
- koniczynka
- basga
- Od: 12 sie 2007, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj...kochana...storczyki podlewa się inaczej niż inne doniczkowce.
W ten sposób szybko korzenie zaczną gnić.Storczyki wstawia się do naczynia z wodą+nawóz do storczyków tak średnio raz na tydzień albo i jeszcze rzadziej ,naokoło pół godzinki,odsączasz i potem odstawiasz.Powinny mieć przeżroczystą doniczkę,wtedy obserwujesz,czy zbiera się wilgoć w doniczce.Podlewasz dopiero wtedy,jak nie ma kropelek wody na ściankach.Ale spryskiwać oczywiście możesz często.Jeszcze może tylko podpowiem,ze doniczka dobrze jak stoi na tacce z keramzytem i wodą,ale rak,by woda nie dotykała dna doniczki tylko chodzi tu o wilgotność wokół roślinki.

W ten sposób szybko korzenie zaczną gnić.Storczyki wstawia się do naczynia z wodą+nawóz do storczyków tak średnio raz na tydzień albo i jeszcze rzadziej ,naokoło pół godzinki,odsączasz i potem odstawiasz.Powinny mieć przeżroczystą doniczkę,wtedy obserwujesz,czy zbiera się wilgoć w doniczce.Podlewasz dopiero wtedy,jak nie ma kropelek wody na ściankach.Ale spryskiwać oczywiście możesz często.Jeszcze może tylko podpowiem,ze doniczka dobrze jak stoi na tacce z keramzytem i wodą,ale rak,by woda nie dotykała dna doniczki tylko chodzi tu o wilgotność wokół roślinki.
- koniczynka
Cześć
o kurcze ile to zachodu .moi znajomi byli w Tailandi i kupili mi tam tego storczyka i przytargali do kraju .fajnie wyglądał bo siedział w małej buteleczce z jakimś żelem i butelka zamknięta na trzy spusty. na ulotce pisało tyle żeby butelkę stłuc i posadzić do ziemi dla storczyków. to też uczyniłam . Dziękuje ci Basiu za rady nie wiedziałam że z tymi storczykami to taka zabawa ale nie poddaje się poszukam czegoś przezroczystego i go przesadzę. a potem będę go podlewać według zaleceń. W ikei są takie doniczki przezroczyste i w różnych kolorach ale może się kiedyś doczekam że ją wybudują w łodzi.
- basga
- Od: 12 sie 2007, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No jest z tymi kwiatami troszkę zachodu...storczykowe doniczki są w marketach ogrodniczych.Podpowiem ci,że ja swojego posadziłam w takim plastikowym,przeżroczystym wiadereczku po śmietanie czy czymś takim.Narobiłam dziurek na dnie i bokach i takie podłoże storczykowe z keramzytem, i mchem kupiłam.Te doniczki nie sa piękne ale można wstawić w osłonkę a podlewasz go rzadko.Jest na forum orchidarium-tam dowiesz się od specjalistów wszystkiego o tych kwiatach bo ja mam tylko jednego,tak z głupoty chyba kupiłam.