co to za chwast : może to podagrycznik strasznie mi za chwaścił maliny nie mogę z nim dać rady
boję się dać randapu bo zniszczę sobie maliny i inne roślinki to ma strasznie długie kłącza
proszę o pomoc
To podagrycznik, największa zmora.
Można próbować wybrać bardzo dokładnie wszystkie korzenie(odrasta z najmniejszego kawałka!), a potem to co odrośnie pryskać jakimś chwastobójczym.
Ale nie pewności, że w przyszłym sezonie znów nie odrośnie.
Można sobie z nim poradzić,przykrywać go gazetami czarno-białymi lub obierkami ziemniaków przysypywać.Daje efekty tak własnie walczyłam na 2000 mkw.i wygrałam z nim walkę,mimo że za ogrodzeniem całe połacie rosną.
Podagrycznik.
Ciężko będzie, można jakąś chemią ( typu Roundup ), jeśli nic tam nie rośnie.
Można pracowicie przez kilka sezonów wydłubywać każdy korzonek, ale to syzyfowa praca, chociaż mnie się udało.
Roundap raczej tego nie "chwyci". Czytałem kiedyś, że jest jeden 100% sposób na pozbycie się tego chwasta. Przekopać dwukrotnie działkę i powybierać dokładnie wszystkie korzonki. Powodzenia
Witajcie!
Ciekawa jestem co to za roślinka: rozeszła się po ogrodzie, wyłazi co kilka cm obok siebie i każda taka zielona gałązka połączona jest z resztą za pomocą kłączy.