Lilie - uprawa - cz.3
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie - uprawa - cz.3
Renia, a żyjątka jakieś tam są? Może pryśnij Karate lub Decisem? Żeby Ci się nie poroznosiło 

Pozdrawiam, Dorota
- Kasia1007
- 500p
- Od: 19 maja 2012, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pull pisze:Niezwykle ważne jest aby opryskać spód liści. Oprysk tylko powierzchni górnej nie daje żadnego efektu. Sytuacja dotyczy, oczywiście, oprysków przeciwko chorobom grzybowym (szczególnie szarej pleśni).
Baaardzo dziękuję za odpowiedziZibi_41 pisze:Na poskrzypkę bardzo skuteczny jest Fastac , stosuję go niekiedy nawet co dwa tygodnie. Szczególnie dokładnie musisz opryskać takie kulki błota umiejscowione blisko łodygi , to są ich larwy (bardzo żarłoczne) otoczone ich własnymi odchodami. Raczej nie odkładaj oprysku na później , bo nic z lilii nie zostanieKasia1007 pisze:Witam serdecznie wszystkichJestem tutaj nowa na forum, a, że od wielu lat jestem miłośniczką flory wszelakiej postanowiłam w końcu dołączyć to tego miłego grona miłośników roślin
Od kiedy się wyprowadziłam na stałe z rodzinnego domu, to niestety swojego jako takiego ogródka/ogrodu nie mam, ale w moim domu rodzinnym rodzice mają spory ogród, którym to właśnie zajmuję się przy każdej sposobności. Ale na temat. W ogrodzie mam kilkanaście lilii, niektóre z nich mają już piękne pączki i wczoraj pod wieczór zauważyłam na nich poskrzypkę liliową, a, że jeszcze do dziś nie wiedziałam co to jest za paskudztwo, pomyślałam sobie, że "jakieś robaczki" siedzą na lilii, na dodatek kopulowały, więc nie chciałam im przeszkadzać i zostawiłam je w spokoju... Dzisiejszego ranka własnym oczom nie mogłam uwierzyć. Otóż te wstrętne robale poobgryzały mi kilka lilii. Przewertowałam kilka stron internetowych i tutaj na forum również, ale nie znalazłam odpowiedzi, jakiego środka użyć by się ich pozbyć, jedynie, że najskuteczniejszą metodą jest ich wyzbieranie. Poskrzypki oczywiście wyzbierałam, (sztuk cztery) dokładnie obejrzałam wszystkie listki i nic więcej na nich nie znalazłam. Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś zna jednak jakiś skuteczny środek chemiczny, dzięki któremu mogłabym się ich pozbyć, to byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. Nie mieszkam razem z rodzicami, w domu jestem raz na dwa tygodnie i obawiam się, że jeśli robale nadal będą gościć w grodzie, to przy mojej nastepnej wizycie z lilii może już nic nie zostać...
![]()
![]()

Zibi_41 listki dokładnie obejrzałam i odstukać żadnych kulek błota nie znalazłam, ani nowych szkodników, ale jeszcze dziś postaram się zakupić polecony przez Ciebie środek. Ślicznie dziękuję raz jeszcze za pomoc

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Cantati - żyjątek nie widziałam, ale H pryskał w sobotę owocowe, to i lilie obskoczył. One stały długo w domy, potem na tarasie i znów w domu. Zobaczyłam jak wynosiłam do posadzenia. Stoją na tarasie (kwarantanna) i dziś je jeszcze raz dokładnie sprawdzę. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
A u mnie się jakieś cuda działy
Zmarzło kilka lilii a dalie stoją nienaruszone , ogórki i cukinie żyją a obok przemarzły goździki kamienne , na szczęście tylko jedna kępka
Nie bardzo to rozumiem

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Renia, to trzymam kciuki
Pull, ależ pięknego "cosia" wyhodowałeś!!!

Pull, ależ pięknego "cosia" wyhodowałeś!!!
Pozdrawiam, Dorota
- Rozanka
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
Ale piękna i dorodna.
Gratuluję.
Od ilu lat w doniczce? Bo to niemożliwe, żeby tak pięknie wyrosła w tym sezonie.

Od ilu lat w doniczce? Bo to niemożliwe, żeby tak pięknie wyrosła w tym sezonie.

-
- 200p
- Od: 23 kwie 2011, o 15:48
Właśnie, jak to możliwe, że w tak małej doniczce urosła tak wielka lilia z bardzo dużą ilością kwiatów?
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
W zeszłym roku cebula kupiona w kwietniu. Rozmiar +22. Oczywiście zakwitła w czerwcu. W tym roku przeniesiona do ogrzewanej szklarni 10 marca. Jak widać uległa podziałowi. Dzisiaj zakwitła.
- pull
Carlos9 Doniczka nie taka mała. Chociaż w zeszłym roku korzenie cebulowe znacznie przerosły doniczkę i musiałem (jak widać na zdjęciu) wstawić w następną. Po przekwitnieniu rozdzielę cebule i wsadzę do gruntu.
- Rozanka
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
Pull, jeszcze raz gratulacje.
Coraz bardziej zazdroszczę posiadaczom szklarni, chyba będę musiała nabyć.
Moja Sartarello niestety prawdopodobnie zmarzła tej zimy, a jest cudowna i pięknie pachnie.
Tak bardzo się cieszyłam na nią w tym roku, a tu klops.
Będę ją podglądać zatem u Ciebie.
Tak duże cebule dzielą się i jest świetny efekt. Jak podzielisz, to w nastepnym roku znów nie będzie tak obficie kwitła, tylko będzie odbudowywać cebulę.
Teraz napisz czym ją dokarmiasz, bo jak na doniczkową, to jest bardzo okazała.

Moja Sartarello niestety prawdopodobnie zmarzła tej zimy, a jest cudowna i pięknie pachnie.
Tak bardzo się cieszyłam na nią w tym roku, a tu klops.

Tak duże cebule dzielą się i jest świetny efekt. Jak podzielisz, to w nastepnym roku znów nie będzie tak obficie kwitła, tylko będzie odbudowywać cebulę.

Teraz napisz czym ją dokarmiasz, bo jak na doniczkową, to jest bardzo okazała.

- pull
Rozanka. Pod korzenie cebulowe(na dno doniczki) przygotowuję mieszankę ziemi kompostowej, liściowej ze żwirem w stosunku 1:1. Pod samą piętkę trochę czystego żwiru. Pod korzenie pędowe mieszankę przekompostowanego obornika i ziemi kompostowej, liściowej w stosunku 1:1. Nawozami sztucznymi nie nawożę. W czasie upałów podlewam codziennie. Należy chronić doniczkę przed przegrzaniem.
- pull
Rozanka Ja Tobie zazdroszczę działki leśnej. Masz idealne warunki do uprawy lilii. Rosły u mnie w ogrodzie lilie trąbkowe Pink Perfection i Mabet Violet. Rok w rok na pędzie kwitło po 6 pąków. Postanowiłem obdarować koleżankę liliami, która ma właśnie działkę leśną. Po 2,3 latach na 2-u metrowych pędach kwitło już po 17 pąków. Kto widział więcej chylę czoła!
-
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 08:29
- Kontakt:
Przecudna lilia. Mam nadzieje, że chociaż jedna z zakupionych w tym roku obdarzy mnie choćby jednym kwiatkiem

Pozdrawiam serdecznie. Magda
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Bądź dobrej myśli. Ja przeczytałam na forum, że można rozmnażać lilie z łusek, więc trochę oskubałam nowo wsadzone. Ale i tak mają malutkie pączuszki.magda-hm pisze:Mam nadzieje, że chociaż jedna z zakupionych w tym roku obdarzy mnie choćby jednym kwiatkiem