Piknie - nie ma to jak kwitnące, najpiękniejsze kaktusy świata :]
Generalnie sam już pisałeś co się nie zgadza. Ta KK 969 z tego zdjęcia mi na jakąś, steinmannkę wygląda, ale przydałaby się lepsza fotka na korpus. Wcześniej pisałeś też, że elegantulka się nie zgadza. Tutaj to jest właśnie chyba knizeika, mam małą wątpliwość bo mocno napita, a najłatwiej po cierniach przy stożku wzrostu je poznać. Ale to raczej nie diersianka, a to musi być jednak z tych dwóch. Knizei różni się cierniami, diersiana ma krótsze przylegające do pędu (jak na Twoich fotach), knizei dłuższe, lekko odstające (np. tu
http://www.tephroweb.ch/kuas/wr676a.htm ). Aczkolwiek nadawanie jej teraz numeru to raczej nadużycie. Tak samo IMO lepiej nie pisać, że lokalizacje się sobie równają, jeśli zbieracze nie podróżowali razem. Wystarczy, że roślina zebrana kilkaset metrów dalej i już może być inny troszkę inny materiał ;P
No i u Ciebie M. rosalbiflorka wygląda tak, jak powinna, a u mnie nie :] Ciekawi mnie jeszcze L422a ze zbiorowego zdjęcia. Ta po prawej (chyba, że to coś innego) ma trochę inny kwiat, standardowo u cincinnata raczej są takie, jak u tych dwóch po lewej. M. torquata, która jest w tle z pąkami, troszkę mnie niepokoi, bo pokrój ma coś jak haagejki v. orurensis, ale sie zobaczy jak będą kwiaty, maluchy czasem wyglądają zwodniczo. No i nie widzę nazwy na tej M. haagei v. orurensis (lub jeśli ktoś haagei nie uznaje, pygmaea v. orurensis), co jest w okrągłej doniczce.
No i dawaj tego więcej. Fakt faktem, w przypadku medio, bez sporych zakupó nasiennych za granicą sie nie da :]