Borówka amerykańska - 2cz
Re: Borówka amerykańska - 2cz
ja dopiero zaczynam z borówkami, posadziłam 2 krzaczki i zobaczymy co z tego będzie, są w ziemi od początku kwietnia i na razie tfu tfu tfu - widać,że ziemia im służy 

- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie jest Wasze zdanie na temat odmiany Bluegold? Proszę o opinie.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
u mnie z Bluegolda jagody sa mniej slodkie niz u innych odmianYvona pisze:Jakie jest Wasze zdanie na temat odmiany Bluegold? Proszę o opinie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2012, o 10:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czy do Borówki Patriot dobrym zapylaczem będzie Spartan ?
sprawdziłam odmianę swojej borówki i mam bluejey, ciekawa jestem czy uda mi się wychodować na niej jakieś owoce 

Borowki nie maja typowych zapylaczy. Dobrze jest po prostu posadzic kilka roznych odmian, wiec do Patriota spartan bedzie ok. ale jeśli bedziesz sadzic cos jeszcze to warto pomyslec o jakichs pozniejszych odmianach zeby dluzej cieszyc sie owocamijagoda_julka pisze:czy do Borówki Patriot dobrym zapylaczem będzie Spartan ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Mam 7 krzaczków borówek w tym 2 NN.. Moze ktoś ze zdjecia rozpozna...
chciaż zasugerujcie jaka to może być odmana.. (jakiejś na pewno są ,ale nie patrzyłam...)
1. Borówka amerykańska

2. Borówka amerykańska..

Prosze ! odpowiadajcie !
Jemu coś się stało :< ? To Bluecrop (chodzi o listki te oklapłe)

Odpowiadajcie !
Julka

chciaż zasugerujcie jaka to może być odmana.. (jakiejś na pewno są ,ale nie patrzyłam...)

1. Borówka amerykańska

2. Borówka amerykańska..

Prosze ! odpowiadajcie !

Jemu coś się stało :< ? To Bluecrop (chodzi o listki te oklapłe)

Odpowiadajcie !
Julka
moje nie kwitną jeszcze 

Z tego co zauważyłem moje borówki znów robią się zielone, widocznie jak napisał ktoś że czerwone od zimna. pozdrawiam
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tyle odmian borówek było tu wymienionych, ale skoro na liście nie było mojej borówki to się o nią zapytam. Zna ktoś borówkę toro? Niestety posadziłam ją na poczatku maja, więc nie liczę na owoce w tym roku.
Czy borówke można podlewać rozcięczoną gnojówką z pokrzywy?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Doradzam podlewanie borówek rozcieńczonąXavierka pisze:

Pozdrawiam.
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Z katalogu od Krzewińskich: " Toro- wzrost silny, pokrój wzniesiony, dość rozłożysty. Owoce średniej wielkości do dużych, kuliste, jasnoniebieskie,aromatyczne,bardzo smaczne. Odmiana plenna o średniej porze dojrzewania"
I teraz tak: spośród 10 moich posadzonych jesienią ubiegłego i wiosną tego roku borówek właśnie Toro (miałam jedną Toro) zaczyna zamierać....Dziś ją właśnie oglądałam na działce i stwierdziłam, że nic z niej nie będzie ...a skoro tak to stwierdziłam ,że gnojówką z pokrzywy (rozcieńczoną) już i tak jej nie zaszkodzę, więc popryskałam po liściach i podlałam nią....chyba tak dla eksperymentu a może dlatego, że skoro gnojówka z pokrzywy jest tak cudotwórcza jak w wielu miejscach się czyta to może uratuje moją Toro
choć szczerze w to wątpię .A wracając do tematu-nie wiem czy to po porstu przypadek ze ta odmiana akurat mi padła, nie znam się też na przyczynach, objawach etc. jestem początkująca:) pozdrawiam
I teraz tak: spośród 10 moich posadzonych jesienią ubiegłego i wiosną tego roku borówek właśnie Toro (miałam jedną Toro) zaczyna zamierać....Dziś ją właśnie oglądałam na działce i stwierdziłam, że nic z niej nie będzie ...a skoro tak to stwierdziłam ,że gnojówką z pokrzywy (rozcieńczoną) już i tak jej nie zaszkodzę, więc popryskałam po liściach i podlałam nią....chyba tak dla eksperymentu a może dlatego, że skoro gnojówka z pokrzywy jest tak cudotwórcza jak w wielu miejscach się czyta to może uratuje moją Toro

pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
-
- 20p - Rozkręcam się...
Naprawdę !?Slawgos pisze:
Doradzam podlewanie borówek rozcieńczonągnojówką zrobioną z liści rabarbaru. Metodologia taka sama, jak w przypadku pokrzywowej, czyli 2 tygodnie, czyli 1kg liści na 10 litrów wody itd. Proporcje do podlewania też takie same.
Pozdrawiam.

-
- 50p
- Od: 16 paź 2009, o 15:33
Jako, że rabarbaru w okolicy nie znalazłem, nastawiłem gnojówkę ze szczawiu. Mam tylko jedno zasadnicze pytanie.
Wiem, jak przygotować gnojówkę i że należy ją później rozcieńczyć w stosunku 1:10. Ale nikt nie pisze, jaką ilością takiego roztworu można podlać jeden krzaczek. Ich wiek pewnie ma znaczenie, więc moje mają 4-5 lat, a jedną mam świeżo posadzoną 2-letnią.
Wiem, jak przygotować gnojówkę i że należy ją później rozcieńczyć w stosunku 1:10. Ale nikt nie pisze, jaką ilością takiego roztworu można podlać jeden krzaczek. Ich wiek pewnie ma znaczenie, więc moje mają 4-5 lat, a jedną mam świeżo posadzoną 2-letnią.
Moje borówki posadzone w zeszłym roku pięknie kwitły

A tak wyglądają borówki posadzone w tym roku i to 4 z 6 posadzonych

A tak wyglądają borówki posadzone w tym roku i to 4 z 6 posadzonych

Dorota