Moja folia z pomidorami
- 
				anulab
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja pierwsza folia z pomidorami
Ja swoją folię na dzisiejszą noc zostawiłam otwartą,rano nie ma zaduchu,ściany folii suche,rośliny w dobrej kondycji,nie zawilgocone,polecam wietrzyć,grzyb nie będzie się rozwijał.

romaszka super masz tą szklarnię.
Moja ma wymiary (folia) ok 4m na 2m wysokość 2-2,5m . posadziłem w niej 19 krzaków pomidorów.
Ja na noc dzisiaj też zostawiłem ją już otwartą. To też jest moja pierwsza przygoda z folią

Moja ma wymiary (folia) ok 4m na 2m wysokość 2-2,5m . posadziłem w niej 19 krzaków pomidorów.
Ja na noc dzisiaj też zostawiłem ją już otwartą. To też jest moja pierwsza przygoda z folią

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje! Też niezmiernie się ciesze z nowego lokum  Zawdzięczam to mojemu M, napracował się, bidulka.
 Zawdzięczam to mojemu M, napracował się, bidulka. 
Rozmiar 5X12, troszkę taki parowóz wyszedł ale tak podwaliny się układały. Pomidorów 75 szt, papryki 48 szt, bakłażanów 14 szt no i trochę rzodkiewki, porów, koperek, parę ogórków i rządek marchewki wczesnej. A i między pomidorami wysadziłam śmierdziuchy-aksamitki, ponoć odganiają jakieś zarazy

Zawdzięczam to mojemu M, napracował się, bidulka.
 Zawdzięczam to mojemu M, napracował się, bidulka. Rozmiar 5X12, troszkę taki parowóz wyszedł ale tak podwaliny się układały. Pomidorów 75 szt, papryki 48 szt, bakłażanów 14 szt no i trochę rzodkiewki, porów, koperek, parę ogórków i rządek marchewki wczesnej. A i między pomidorami wysadziłam śmierdziuchy-aksamitki, ponoć odganiają jakieś zarazy

Witam ponownie 
Właśnie wróciłem z pod folii przed chwilą i ku mojemu zaskoczeniu "karuzela :/" - pomidorowy zawrót głowy
Podlałem je zwykłą wodą z beczki (temperatura wody neutralna) co prawda beczki musiałem napełnić wodą z sieci bo dawno nie padało.
I oto co jest 2 godziny po podlewaniu . Jedne liście się wykręciły spodami do góry, inne zawinęły się pod spód jeszcze inne stanęły dęba.
Hmm i bądź tu mądry.
Czytałem że do sporządzenia gnojowicy nie można stosować metalowych wiader.
Może ma to wpływ !!!
Woda do beczek spływa z dachu przez metalową rynnę. Rynna sięga do 1/2 beczki w chwili obecnej beczka jest pełna. Może w jakiś sposób żelazo (rdza) "wnika" w wodę????
Może ŻELAZO powoduje to zawirowanie pod moją folią.
Pomocy
Arek

Właśnie wróciłem z pod folii przed chwilą i ku mojemu zaskoczeniu "karuzela :/" - pomidorowy zawrót głowy

Podlałem je zwykłą wodą z beczki (temperatura wody neutralna) co prawda beczki musiałem napełnić wodą z sieci bo dawno nie padało.
I oto co jest 2 godziny po podlewaniu . Jedne liście się wykręciły spodami do góry, inne zawinęły się pod spód jeszcze inne stanęły dęba.
Hmm i bądź tu mądry.
Czytałem że do sporządzenia gnojowicy nie można stosować metalowych wiader.
Może ma to wpływ !!!
Woda do beczek spływa z dachu przez metalową rynnę. Rynna sięga do 1/2 beczki w chwili obecnej beczka jest pełna. Może w jakiś sposób żelazo (rdza) "wnika" w wodę????
Może ŻELAZO powoduje to zawirowanie pod moją folią.
Pomocy
Arek

- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Arku, nie sądzę by rynna miała tu jakikolwiek wpływ. Pokrzywianki nie robi się w metalu bo podczas procesu fermentacji zachodzą "jakieś tam" reakcje.... Poproś na pw Kozulę by tu zajrzała.

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia

Pozdrawiam, Joasia
- romaszka
Może dostały szoku termicznego? O której podlewałeś, czy lałeś po liściach? Jaka temperatura była w szklarni? Mam za mało doświadczenia ale stawiałam na różnicę temperatur miedzy powietrzem a wodą. Ale niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni 

Podlewałem ok 19:30 folia była otwarta cały dzień. 
O tej porze było ok 20 'C zawsze podlewam pod krzak (do cylindra).

O tej porze było ok 20 'C zawsze podlewam pod krzak (do cylindra).
- BRZOSKWINKA
Arku, a czy one nie są czasem przenawożone? Pisz tu, jak na spowiedzi, czym i kiedy lałeś przez ostatni tydzień.  

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia

Pozdrawiam, Joasia
Dwa dni temu podlałem je biohumusem 1 nakrętka / litr. Średnio pod jeden krzak leje 1 litr wody codziennie wieczorem.
Biohumusem podlewam je średnio 1/tydzień w sklepie powiedzieli mi że mogę go stosować codziennie , ale tak to nie szaleje.

Biohumusem podlewam je średnio 1/tydzień w sklepie powiedzieli mi że mogę go stosować codziennie , ale tak to nie szaleje.
- romaszka
Arek Asia ma racje, pisz do Kozuli, ona dobra duszyczka, na pewno ci podpowie bo my możemy tylko gdybać a tu działać trza 

Już napisałem i siedzę jak na szpilkach. 
Czuję się jak za czasów, kiedy czekało się na wyniki po sesji :P
O tak prosimy 

prosimy Pani Kozulo
  prosimy Pani Kozulo

Czuję się jak za czasów, kiedy czekało się na wyniki po sesji :P
O tak prosimy

prosimy Pani Kozulo
  prosimy Pani Kozulo- BRZOSKWINKA
Hmmm.... niech inni się wypowiedzą skąd one dostały skrętów.   

Sama jestem ciekawa.
-- 21 maja 2012, o 22:00 --
Doczytałam... Kozula pomoże. 

Aniu-Kozulo - prosimy odpowiedzieć publicznie. Czegoś się nauczymy.

Sama jestem ciekawa.
-- 21 maja 2012, o 22:00 --
Doczytałam... Kozula pomoże.

Aniu-Kozulo - prosimy odpowiedzieć publicznie. Czegoś się nauczymy.

Pozdrawiam, Joasia

Pozdrawiam, Joasia
- 
				chudziak
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Areks , wydaje mi się ,że mamy podobne objawy  http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3038160    - forumowicz poradził oprysk i podlanie saletrą amonową  - zresztą poczytaj sam .

Dziękuję wszystkim za rady. Dziś już nic nie zdziałam. Zobaczę jak będą miały się jutro.
Może jutro wypowie się również Kozula

Może jutro wypowie się również Kozula

Witam w ten piękny poranek   

Dziś o 7 rano poszedłem pod folię i ... wszystkie zachowują się jak powinny nie ma śladu po wczorajszym zawirowaniu liści.
Co o tym myślicie.
Arek

Dziś o 7 rano poszedłem pod folię i ... wszystkie zachowują się jak powinny nie ma śladu po wczorajszym zawirowaniu liści.
Co o tym myślicie.
Arek