"Ogoliłem trawnik" do zera

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
niututa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2012, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

"Ogoliłem trawnik" do zera

Post »

Witam wszystkich forumowiczów :)
Mam taką sprawę,wczoraj "ogoliłem" cały trawnik przed domem jeskieś 8x8metrów czyli szpadlem poodcinałem całą trawe poniewaz przez 14 lat biegał po niej duży piesek,ale juz niestety po prostu dożył swojego czasu staruszek :(
Postanowilismy z żoną ze trzeba by cały ogródek wyczyscic bo za rok nasza córka bedzie juz biegac samodzielnie po ogrodzie,ale nie bardzo wiedzielismy jak wiec dlatego taka decyzja o goleniu.Przekopanie raczej nie wchodziło w grę ponieważ czarnej ziemi jest na ogrodzie ok 3cm grubości a pod spodem tylko glina jest.
Staraliśmy sie takze korzenie usuwac zeby stara zwykła trawa nam nie wyrosła za szybko,ale wiadomo ze 100% nie usuneliśmy pewnie.I tu mamy do was małe pytanie.W następny weekend mają nam przywieźć 4m3(czy to nie za mało?) czarnoziemu i niewiemy czy moze zastosować jakąś chemie na stare pozostałości czy odrazu ziemię rozłożyć i po prostu siać trawnik (Wiem jak bo juz zakładałem trawnik na ładnie przekopanej i oczyszczonej ziemi) ale martwią mnie korzenie które mogły zostać w ziemi i glinie.A chcemy teraz ładny plac zabaw stworzyć córeczce i na ładnej trawce.
Dziekujemy za wszystkie porady.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Re: "Ogoliłem trawnik" do zera

Post »

szukaj wątku 'trawnik po zimie' ;:3
niututa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No dobra byo tego wiele ale konkretnej i jednoznacznej porady nie znalazłem :( tak wiec co teraz? Mam eksperymentować???
niututa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Znacie może preparat który zabije mi te pozostałe korzenie w ziemi?? Roundap podobno działa od zielonego co wystaje nad ziemię,ale czy zabije mi same korzenie też???
;:130
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

niututa pisze:Znacie może preparat który zabije mi te pozostałe korzenie w ziemi?? Roundap podobno działa od zielonego co wystaje nad ziemię,ale czy zabije mi same korzenie też???
;:130
Preparaty, których szukasz, zostały wycofane z obrotu.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można je jeszcze dostać ... na alledrogo.
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

1. dwu drożny - Avalon Dyspersyjny 450 SC
2. doglebowy - Treflan 480 EC
3. dolistny najsilniejszy jaki znam 2xmocniejszy od Roundapu - Basagran 600 SL
niututa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam dostałem tylko roundap dolistny-poczekalem ze 2tyg. aż "niedobitki" zaczną rosnąć i wpsikałem je wszystkie,a po nastepnych 2tyg. wykopalem jeszcze kilka.No i wczoraj nawiozłem czarnoziemu i juz jestem gotowy żeby jakąś wolnorosnącą trawkę posiać :) Temat zamknięty dziekuje za pomoc :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”