Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Popiół ma bardzo mocny odczyn alkaliczny, poza tym nie ma azotu.
Podsypuję popiołem w połowie sezonu, wtedy jak pomidorki potrzebują dużo potasu.
Podsypuję popiołem w połowie sezonu, wtedy jak pomidorki potrzebują dużo potasu.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Każdy liść który nie ma światła zamiast produkować, to odwrotnie zabiera pokarm i liście które są nasłonecznione dają pokarm liściom zacienionym zamiast owocom. Więc nie warto mieć taki gąszcz. Na początku owocowania, wczesną wiosną miałem przeważnie problemy z szarą pleśnią, ale po zastosowaniu POLYVERSUM, w tym roku w ogóle nie spotkałem, a za bardzo nie mają komfortowych warunków. A więc zero chemii i też można mieć ładne pomidory.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
robson ciekawy eksperyment
Z doświadczenia mogę powiedzieć że miałam też już raz tak gęsto tyle że w doniczkach. W 20 litrowych doniczkach miałam po 2 Bawole serca i 3 Bohuny. Stały pod dachem na tarasie. Miały wiadomo mało owoców, ale w ogóle nie chorowały ku mojemu zdziwieniu.
A teraz mnie nie ukamieniujcie... ale... można by dawać odchody papug jako nawóz? Moje tego dosyć produkują

Z doświadczenia mogę powiedzieć że miałam też już raz tak gęsto tyle że w doniczkach. W 20 litrowych doniczkach miałam po 2 Bawole serca i 3 Bohuny. Stały pod dachem na tarasie. Miały wiadomo mało owoców, ale w ogóle nie chorowały ku mojemu zdziwieniu.
A teraz mnie nie ukamieniujcie... ale... można by dawać odchody papug jako nawóz? Moje tego dosyć produkują

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje pomidory niestety jeszcze w pojemnikach, planuję wysadzić je w tym tygodniu ...bo niestety w terminie po ogrodnikach się nie udało - wpierw ulewa zalała nam ogród, podwórko i piwnicę ... a późniejsze przymrozki dobiły wszystko co mogły... Na szczęście pomidory były ukryte w stodole i nic im się nie stało 

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ja wrócę do tego fosforu
Z tabliczki AgiM wynika, że z dostępnych u mnie środków, popiół zawiera najwięcej. W którymś wątku czytałam żeby popiół rozpuszczać w wodzie i tym podlewać ale nie pamiętam proporcji i nie mogę znaleźć gdzie to jest. Może ktoś mnie skieruje?

Patrząc na ten wykaz to się cieszę bo swoje wsadziłem na kurzeńcu. A tak w ogóle moje krzaki wytrwały bez podlewania od czwartku i czują się dobrze, oby jak najmniej takich sytuacji.
Wszystkie moje pomidory już na działce, Malinowe takie duże Rumba też, jeszcze nie miałam takich dużych pomidorów w chwili wysadzania do gruntu. Super to wygląda. 

mam pytanie kiedy obrywa sie dolne liście pomidorom u mnie niektóre dotykają ziemi i sa żółte i różnymi plamkami , te górne zaś są pięknie zielone
dzis przygotowałem moja gnojówkę
ja często nia podlewać.? można za każdym razem w mniejszym stężeniu czy lepiej raz na tydzień a o większym stężeniu .?

dzis przygotowałem moja gnojówkę

pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Liście, które leżą na ziemi należy usunąć
Tomate, papuga też ptak - można stosować kupy kurze czy gołębie , więc papuzie chyba też. Ja dostałam nawóz przepiórczy, zrobiłam z niego gnojówkę i czekam aż dojrzeje. Pozdrawiam .
Pozdrawiam , Bożenka.
- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
Dziś posadziłam już moje pomidorki do gruntu
Kiedy mogę zacząć opryski mlekiem?
jak się je stosuje? bezpośrednio na liście z góry czy tylko od spodu?
Będę wdzięczna za wszelkie instrukcje
P.S. Mój balkonowy betalux odżył
Głuptak ze mnie, padł tak z braku wody 
Kiedy mogę zacząć opryski mlekiem?
jak się je stosuje? bezpośrednio na liście z góry czy tylko od spodu?
Będę wdzięczna za wszelkie instrukcje
P.S. Mój balkonowy betalux odżył

- x_M-l
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 lip 2010, o 15:35
Gnojówką można bezpiecznie podlewać co tydzień.arty pisze:mam pytanie kiedy obrywa sie dolne liście pomidorom u mnie niektóre dotykają ziemi i sa żółte i różnymi plamkami , te górne zaś są pięknie zielone![]()
dzis przygotowałem moja gnojówkęja często nia podlewać.? można za każdym razem w mniejszym stężeniu czy lepiej raz na tydzień a o większym stężeniu .?
Im większa masa zielona rośliny i im bardziej ukorzeniona tym większe stężenia można lać.
Pod rośliny młode i słabo ukorzenione lejemy ostrożnie.
Dobrą praktyką jest obfite podlanie wodą po podlaniu gnojówką.
Nawóz wpłukuje się do gleby i nie powstaje sucha skorupa na powierzchni gleby.
Odnośnie obrywania pomidorów to ja obrywam tylko liście silnie zniszczone przez choroby.
Po za tym nie obrywam niczego. Pomidory karłowe i wysokie, wszystkie prowadzę bez przycinania i bez usuwania wilków.
Takie pomidory wchodzą troszkę później w okres owocowania i jest gąszcz pomidorowy w foliaku, ale plony mam gigantyczne.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja tak na chłopski rozum podlewam lekko wodą, a potem jak się napiją, gnojówką. Boję się lać gnojówkę w jakimkolwiek stężeniu pod spragnione pomidory. Źle myślę ?
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."