Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Jacku po cichu oglądam Twoją stronę i mam pytanie czy mazus to roślina skalniakowa ????? i jak wprowadzasz zdjęcia nie masz problemu z przesyłem bo ja muszę zmniejszać Twoje roślinki /słoneczniczek i rozchodnik bordo/ powolutku w pojedynkę rosną. pozdrawiam ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Jacek ? no barwinków jest kilka gatunków i wszystkie do siebie podobne. A co najważniejsze ? wszystkie mają te piękne, niebieskie kwiaty. Więc w sumie mi wszystko jedno, czy to Vinca major czy Vinca difformis, czy może Vinca herbacea ? ważne, żeby był to barwinek. :-P

A ogród, owszem, będę mieć niedługo, jeśli nic nieprzewidzianego (w stylu nagłej śmierci ?jeszcze przed podpisaniem notarialnego aktu sprzedaży ? osoby, od której go kupujemy z Żoną) się nie przytrafi... Ale we Francji, nie w Polsce. A z przesyłkami zagranicznymi tak to już jest, że póki się coś wysyła listem (np. nasiona), to kosztuje to grosze, ale jak się chce coś już wysłać paczką (np. sadzonkę), to ceny stają się horrendalne... Wiesz, Jacek, w zeszłym roku zrobiłem całkiem spore zamówienie cebulek do nasadzeń jesiennych w PNOSie. Zapłaciłem coś koło 150PLN. Za towar. A drugie tyle za przesyłkę.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izunia, będą i zdjęcia przestrzenne ale jeszcze nie teraz. Z powodu wykopów kanalizacyjnych ogród podzielony na pół. Poza tym zacząłem intensywnie działać w innych częściach posesji więc brak spójności, jednolitej bryły. A tego, co mi się nie podoba, pokazywać nie chcę. Więc na razie macro musi wystarczyć.

Agnieszko, fioletowe podzieliłem na małe kawałki i w przyszłym roku powinny już tworzyć zwarte szpalery. Też bardzo lubię irysy pumilla ale wyższe nie mniej, choć trzeba je wiązać.

Loki, muszę poszukać, jak wyglądaja barwinki, które wymieniłeś, to może zidentyfikuję "francuskiego" jak go mogę umownie nazwać 8-)
Dziś obfociłem kilka odmian barwinków więc wkrótce będę mógł zrobić minizestawienie.
Czytałem o Twoich planach ale chyba coś źle zrozumiałem więc dobrze, że prostujesz :)
Przy takich cenach przesyłki to nie wiem, czy warto coś zamawiać za granicą. Niektórzy zamawiają w kilka osób i te koszty się rozkładają, a rośliny mają niedostępne w Polsce.

Marysiu, mazus jak najbardziej na skalniak :!: Choć u mnie paradoksalnie - na skalniaku wymarzł, a na rabacie rośnie bardzo dobrze.
Zdjęcia oczywiście zmniejszam do wklejania do ok 250-300 megabajtów.
Cieszę się, że rośliny rosną. U mnie tez pustynniki od Ciebie spisują się lepiej niż moje stare (maja więcej pąków) :)

Wczesne płomyki:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Całkiem, całkiem te łączki z floksów ;:180 . Przyznam się do niecnego czynu, że spod Castoramy skubnęłam gałązkę z ogródka z drewnem i liczę, ze się przyjmie. Odmiana oczywiście dla mnie NN. Oj brzydko z mojej strony, brzydko ;:14
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Śliczne irysy, zwłaszcza ten błękitny. Moje dopiero w pączkach, ciekawe skąd taka różnica w terminie kwitnienia?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Jacek ? Floksy cudne. Jeśli chodzi o barwinki ? we Francji podobno występują trzy gatunki: Vinca major, Vinca minor oraz Vinca difformis. Jeśli chodzi o ceny przesyłki ? widzisz, niepolskie sklepy często dogadują się z pocztą we własnym kraju i ? jako klienci profesjonalni ? mają preferencyjne ceny. Czasami naprawdę szczęka mi opada, jak coś zamawiam, a koszty przesyłki mam trzy razy niższe niż gdybym sam wysyłał paczkę o takich samych gabarytach i masie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, szkody pewnie wielkiej nie było. Niech Ci floks zdrowo rośnie :)

Olu, dzięki :) Różnica w czasie kwitnienia może wynikać ze stanowiska. U mnie też irysy na słonecznej rabacie przy murze (dodatkowe ciepło od muru) wyprzedzają o tydzień pozostałe

Loki, dziwna sprawa z tymi przesyłkami zagranicznymi. Ale nic na to nie poradzimy.
Naprowadziłeś mnie na trop i zidentyfikowałem swojego "francuskiego" barwinka; to vinca difformis. Dzięki wielkie :) Muszę go teraz poszukać, czy nie wymarzł albo przywieźć ze starego ogrodu bo tak się panoszy już 11 lat 8-)
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

JacekP pisze:
Moniko, przyznam szczerze, że nie wszystkie rośliny sprostają Twoim wymaganiom :lol: Ja na kwitnienie niektórych czekałem nawet 7 lat (wisteria). Ale przypominam sobie, że niektóre irysy też mi jeszcze nie zakwitły (po trzech latach)

Jacku bo ja taka wybredna jestem :;230 , ale masz rację nie wszystkie mi odpowiadają Lubię rośliny o zgrabnym gęstym pokroju, obficie kwitnące i zdobiące ogród przez cały sezon jak nie kwiatami to ubarwieniem liści. I najlepiej by szybko rosły -takie mają u mnie największe szanse.

Jestem pod ciągły wrażeniem Twojej umiejętności zapamiętywania nazw roślin i ich odmian. U mnie floksy funkcjonują pod nazwą różowy , fioletowy, biały, z paskami, z oczkiem itp.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

:wit Jacku co to jest takie śliczne niebieskie ?
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkody rzeczywiście dużej nie zrobiłam i nic nie było widać, ale i tak czułam się jak ... Cóż, chciejstwo zwyciężyło zdrowy rozsądek.
Przyłączam się do Soczewki i podziwiam Twoją pamięć do roślin, no i do tego łacińskie ;:180 , dla mnie odmiany to tak jak u Soczewki : biały, różowy itp...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jacku, przepiękna kolekcja irysów!! Na razie czekam na swoje syberyjskie- mam nadzieję, że zakwitną :)\
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia-Soczewka, na pewno znajdziesz wiele roślin o takich parametrach. A znając Twoje zamiłowanie, stworzysz im najlepsze warunki, by Cię zadowoliły 8-)
Na początku określenia kolorystyczne wystarczą ale jak się głębiej wchodzi w temat i odmiany to już za mało. Sama dobrze wiesz na przykładzie róż - trudno byłoby się połapać, używając samych określeń kolorów.

Dosiu, wszystkie roślinki podpisane 8-)

Sosenko, przyznam się bez bicia, że nie zapamiętuję nazw roślin. Wszystkie mam skatalogowane, otabliczkowane (w miarę możliwości), na bierząco aktualizowane w mojej bazie. Z czasem nazwy same się zapamiętują :)

Monia68, u mnie irysy w pełnym rozkwicie. Z syberyjskich kwitnie gatunek a odmiany szykują się do swojego pokazu. Przy obecnej pogodzie rozwijanie się kwiatów odbywa się szybko i jest cudownie :!:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku ale masz kobierce z floksów ,moje po woli przekwitają .
Cieszę się że nie długo zobaczę je na własne oczy .
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to mądre z tymi katalogami, jednak przy moim braku zorganizowania to raczej niewykonalne u mnie, więc roślinki będą chyba gatunek i kolor, bez odmiany.
Rzeczywiście przy tych temperaturach wszystko kwitnie na raz i bardzo szybko, nawet szybciej jak w innych latach. Niestety susza na pewno skróci czas kwitnienia :-(.
Piękne masz iryski ;:180
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Róże to inna bajka tu nazwy same wchodzą do głowy :D (pomijając te brzmiące po niemiecku na nich to mogę sobie język połamać :;230 )
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”