ROD- mój pierwszy ogródek i pierwsze kroki jako działkowiec
Re: ROD- mój pierwszy ogródek i pierwsze kroki jako działkowiec
Płotek w mahoniu będzie bardzo ładny. Stare drewno zawsze należy wykorzystywać.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
o kurcze ale dorodne rzodkiewki, jak się napatrzę na takie cudeńka to też mi się zachciewa warzywnika ale to raczej nie dla mnie. Zaglądałam też do sąsiedzkich działek i nikt nie ma warzywnika
aleja w której mamy działkę jest nazywana aleja spacerową bo jest najszersza i wszyscy przychodzą tu spacerować, wzdłuż alei są działki z murowanymi, drewnianymi domkami i pięknymi ogrodami (widok na alejkę jest w ostatnich postach w moim wątku). Tylko moja jeszcze straszy pustkami. Wgłąb terenów działek za to jest dużo opuszczonych ogródków oraz działek typowo "warzywno-owocowych" oraz jak to prezes działkowców nazywa "śmietników" czyli działek na których jest wszystko i nic czyli dzikie chaszcze i chałupy zlepiane z czego się da.

- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Warzywnik piękny, jak spod linijki! Pogratulować Mamie 
U nas w tym roku z warzywami coś słabiutko, rzodkiewka siedzi w ziemi miesiąc i w ogóle nie rośnie, sałata ledwo wystaje, koper ledwo co wychodzi, straszna "bida". Jedno co to truskawki pięknie rosną

U nas w tym roku z warzywami coś słabiutko, rzodkiewka siedzi w ziemi miesiąc i w ogóle nie rośnie, sałata ledwo wystaje, koper ledwo co wychodzi, straszna "bida". Jedno co to truskawki pięknie rosną

Nie wiem dlaczego nie moze obejzec zdjec:-(((( szkoda. Czytam sobie tylko i az mnie skreca z ciekawosci jak to wszystko teraz wyglada. MOze pozniej sprobuje moze imageshuck cos szwankuje i chiwlowo nie pokazuje mi fotek. Pozdrawiam i będę zagladac i liczyc na szczescie:-)
ps. no patrzcie.. odswiezalam x razy i nic.. a jak cos napisalam od razu wszystko widze:-) jupi! ide ogladac:-)
ps. no patrzcie.. odswiezalam x razy i nic.. a jak cos napisalam od razu wszystko widze:-) jupi! ide ogladac:-)
No warzywniaczek równiutki, sałaty wsadzone przeze mnie już nie takie równiutkie.
Pogoda na razie sprzyja, ciepłe dni, poprzeplatane z deszczem, wszystko ładnie rośnie. Na szczęscie.
Wczoraj pojechałyśmy z do ogródka i oto poniżej co z tego powstało
Urodziła się weranda ;)

Strażniczka działki Kofi

Trawka się w końcu rozrasta, ale chwastów w niej mnóstwo ;(

Cudowny clematis

Kofi sprawdza czy coś wschodzi z nasionek

Czekam na wybuch piwoniowych łebków

Czas na powrót do domu..

@ ihasia
nie wiem czym spowodowane te problemy ze zdjęciami, ale cieszę się, że mogłaś wszystko zobaczyć
Dziękuję za odwiedziny u mnie, bardzo mi miło
@ Imer
Truskawki, mmm ja jeszcze żadnych nie mam. Zamiast truskawek mam trochę poziomek bo te uwielbiam
@ Davussum
Ciesz się tymi pustkami, bo za chwilę wszystko zagospodarujesz i miejsca Ci zabraknie
u nas też mnóstwo działek, nieuprawianych i zachaszczonych. a to wielka szkoda. Ludzi nadal trzymają takie działki mając nadzieję, ze kiedys dostaną za nie wielkie pieniądze...
Pogoda na razie sprzyja, ciepłe dni, poprzeplatane z deszczem, wszystko ładnie rośnie. Na szczęscie.
Wczoraj pojechałyśmy z do ogródka i oto poniżej co z tego powstało

Urodziła się weranda ;)

Strażniczka działki Kofi

Trawka się w końcu rozrasta, ale chwastów w niej mnóstwo ;(

Cudowny clematis

Kofi sprawdza czy coś wschodzi z nasionek

Czekam na wybuch piwoniowych łebków

Czas na powrót do domu..

@ ihasia
nie wiem czym spowodowane te problemy ze zdjęciami, ale cieszę się, że mogłaś wszystko zobaczyć

Dziękuję za odwiedziny u mnie, bardzo mi miło

@ Imer
Truskawki, mmm ja jeszcze żadnych nie mam. Zamiast truskawek mam trochę poziomek bo te uwielbiam

@ Davussum
Ciesz się tymi pustkami, bo za chwilę wszystko zagospodarujesz i miejsca Ci zabraknie

u nas też mnóstwo działek, nieuprawianych i zachaszczonych. a to wielka szkoda. Ludzi nadal trzymają takie działki mając nadzieję, ze kiedys dostaną za nie wielkie pieniądze...
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
altana po pomalowaniu wygląda rewelacyjnie 

Olgo, dawaj dużo zdjęć Kofi
może wszyscy odkryją, że to cudo nie moje a Twoje!
Płotek świetnie wyglada, a trawa - no cóż wygląda b. ładnie, tylko obie wiemy co się dzieje. Liczba chwastów jest porażajaca. Ja za kilka dni stosuję Mniszka, gorzej, że pojawiła sie taka gruba trawa, z która walczyc mozna jedynie ręcznie. Masz to coś u siebie. W tym roku to jakaś plaga.

Płotek świetnie wyglada, a trawa - no cóż wygląda b. ładnie, tylko obie wiemy co się dzieje. Liczba chwastów jest porażajaca. Ja za kilka dni stosuję Mniszka, gorzej, że pojawiła sie taka gruba trawa, z która walczyc mozna jedynie ręcznie. Masz to coś u siebie. W tym roku to jakaś plaga.
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Czy Twoja Kofi jest taka grożna na jaką wygląda ? Mam nadzieję, że to tylko pozory . Przecież jako strażniczka ogrodowej posiadłości musi sprawiać takie wrażenie
Olga, ja czekam na kwitnący szpalerek piwoni. Oj co to będzie za widok, a zapach ...

Olga, ja czekam na kwitnący szpalerek piwoni. Oj co to będzie za widok, a zapach ...

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
@ Debra
Trawnik spędza mi sen z powiek, ale nie mam zamiaru dziubac i wydłubywać ręcznie każdego źdzbła...
skoszę i zobaczymy, może z czasem trawa wyprze te cchwasty.
Drugi trawniczek ma już inna odmiane trawki, trawy z iławy, piekny kolor i mniej chwastów.
Co Do Kofuni, to mam nadzieję, ze wszyscy będą wiedzieć że ona moja
Zamieść w podpisie, że masz jedno psa i to nie Kofi ;)
Ale wyszło zamieszanie..
@ AAleksandra
Kofi jest to rany przylóż, po prostu na zdjęciach się zamysliła.
Ale jakby jakaś inna suczka wparowała na działkę to pewnie by była mała zadyma ;)
Piwonie to już chyba lada dzień, nie mogę sie doczekać weekendu, ahhh...
Trawnik spędza mi sen z powiek, ale nie mam zamiaru dziubac i wydłubywać ręcznie każdego źdzbła...
skoszę i zobaczymy, może z czasem trawa wyprze te cchwasty.
Drugi trawniczek ma już inna odmiane trawki, trawy z iławy, piekny kolor i mniej chwastów.
Co Do Kofuni, to mam nadzieję, ze wszyscy będą wiedzieć że ona moja

Zamieść w podpisie, że masz jedno psa i to nie Kofi ;)
Ale wyszło zamieszanie..
@ AAleksandra
Kofi jest to rany przylóż, po prostu na zdjęciach się zamysliła.
Ale jakby jakaś inna suczka wparowała na działkę to pewnie by była mała zadyma ;)
Piwonie to już chyba lada dzień, nie mogę sie doczekać weekendu, ahhh...
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale zmiany:O Niewiarygodne że to ta sama działka co na pierwszych zdjęciach.Gratuluję wytrwałości:D
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Olga, i jak tam wypadła inspekcja działki ? Mam nadzieję, że jednak przymrozek nie wyczynił dużo szkód.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Plotek wyglada super!!! czekam na Twoje piwonie- od dziecka jestem ich fanka i uwielbiam je pasjami- sama mam tylko jedna ale... to sie zmieni:-)))))
@max 1232
Dzięki za miłe słowa i odwiedziny
@ Olu
niestety pomarzły pomidorki, papryka, fasolka i winogron na ogrodzeniu
U mojej mamy też duże straty jak i u wiekszosci sąsiadów.
@ Ihasia
No piwonie już tuż tuż, będą białe, różowe i takie malinowe.
Ależ będzie kolorowo
Wczoraj spędziłam cały dzień na działce, bardzo pracowicie zresztą
Skosiłam trawnik u mamusi, oba trawniczki u siebie ( ich pierwsze koszenie! ), spryskałam trawę preparatem na chwasty bo to co się dzieje na jednym tym większym trawniku pod względem chwastów przechodzi ludzkie pojęcie.
Napompowałam się wody jak szalona, i zaimpregnowałam płot, który będzie nas oddzielał od sąsiadów, miałam dobry dzień wczoraj
Mała fotorelacja :
Trawniczek po pierwszym koszeniu

Biedronkowy parasol

Wczorajszy zakup:

Dzięki za miłe słowa i odwiedziny
@ Olu
niestety pomarzły pomidorki, papryka, fasolka i winogron na ogrodzeniu

U mojej mamy też duże straty jak i u wiekszosci sąsiadów.
@ Ihasia
No piwonie już tuż tuż, będą białe, różowe i takie malinowe.
Ależ będzie kolorowo

Wczoraj spędziłam cały dzień na działce, bardzo pracowicie zresztą

Skosiłam trawnik u mamusi, oba trawniczki u siebie ( ich pierwsze koszenie! ), spryskałam trawę preparatem na chwasty bo to co się dzieje na jednym tym większym trawniku pod względem chwastów przechodzi ludzkie pojęcie.
Napompowałam się wody jak szalona, i zaimpregnowałam płot, który będzie nas oddzielał od sąsiadów, miałam dobry dzień wczoraj

Mała fotorelacja :
Trawniczek po pierwszym koszeniu

Biedronkowy parasol

Wczorajszy zakup:

Niedziela znowu minęła bardzo pracowicie!
Ogrodzenie w postaci płotów ogrodowych zostało założone, płotek dorobiony i troszkę malowania też było.
Wszystko powoli zaczyna wyglądać całkiem przyzwoicie.
Przyleciały do mnie też dwa drewniane ptaszki, zawisły na pięterku pod oknem naszej altanki i z dumą tam teraz wiszą

Ogrodzenie w postaci płotów ogrodowych zostało założone, płotek dorobiony i troszkę malowania też było.
Wszystko powoli zaczyna wyglądać całkiem przyzwoicie.
Przyleciały do mnie też dwa drewniane ptaszki, zawisły na pięterku pod oknem naszej altanki i z dumą tam teraz wiszą

Kofi widać,że wytrawna ogrodniczka i spaceruje tylko po ścieżkach w warzywniaku. Ja musiałam swój ogrodzić, bo Szelma pałała wyjątkową chęcią nadzorowania warzywniaka, ale w swojej pasji nie zważała na roślinki
i tratowała wszystko jak leci. Działeczka pięknieje z dnia na dzień 

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan