Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Głowę dam że mój bertram rośnie trzeci rok. Chyba mu się spodobało ;:3
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Izo ciekawa powtórka z chistorii tworzenia pieknego skalniaka. Efekty mówią same za siebie - podziwiam ;:138
Czytałam,że padły Ci Powojniki a Ty je tak kochasz bo mnie do tej pory raczej nie zależało. Ostatnimi czasy zainteresowały mnie botaniczne i bylinowe..
Z bylinowymi jakoś tak błyskawicznie poszło,ze miałam tylko 1 a w tej chwili mam już 5 i cieszy mnie to ogromnie. One takie bezproblemowe i niewysokie a mnie też odpowiada to ,że ruszają każdego roku prawie od zera.
Nie doczytałam się czemu likwidujesz biała rabatę ?
Aha ... nie dodzwoniłam się do Elbląga ( wiesz gdzie) i na odpowiedź w sprawie liliowca trzeba poczekać.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ależ pędzi twój wątek, znowu mam zaległości...... :roll:
Bunkier przemienił się w piękny skalniak , który rozwija się imponująco.
Markham tez mi zakwitł w tym roku ładnie, ale kamasja poszła w niebyt już zeszłej zimy.
Twoja ładna i dorodna. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza jak zwykle zakupy udane , drobniutkie ale cieszą :D a ja mam problem ... muszę poszukać roślinek na mój skalniak przydomowy który jest w około 90 % zacieniony przez drzewa , rozwalić tego nie mogę bo to wiekowe i korzenie bym odkryła :roll:częściowo obsadziłam zwykłą gęsiówką by zakryć ziemię no i pomyślałam by te wzgórki podsadzić pióropusznikiem on da rade nic więcej do głowy mi nie przychodzi :roll: może jakaś podpowiedż ;:196
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo Zamiana w skalniak niesamowita ;:oj .Można się poczuć normalnie jak w górach :;230 .
Zakupy bardzo ładne
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Też miałem od razu skojarzenie z penstemonem ale Janek już zidentyfikował.
A Tiji chiałem podpowiedzieć, że jeśli na skalniak i do cienia to skalnice. To ich podstawowe wymagania.
Tiarella pierwsza klasa! Ma pięknie powcinane listki niemal jak u zawilców.
Znasz może nazwę tego niskiego goździka? Też go mam - jako nn.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Serdeczne dzięki za wszystkie wizyty i wpisy!
Ewuniu jak się uda z powojnikami to super, a jak nie to trudno - poszukam gdzieś w sprzedaży. Może już na czerwcowych targach coś trafię. Kamasji wcześniej nie kupowałam, bo nie sądziłam że nadaje się na nasz klimat. Biała jak biała, ale ciemnoniebieską bym chciała trafić.
Izo w zeszłym roku ten powojnik kwitł 3 kwiatkami :evil: Nawet nie zauważyłam czy powtarzał. Bertram ma u Ciebie sucho i pewnie dlatego mu się podoba.
Aniu - nie znam nazwę tego czosnku, ale to raczej mój biedronkowy zakup. Te od Ewy mam posadzone w innym miejscu i to są karatawskie - wkrótce zakwitną.
Elżbieto - to świetne zakupy zrobiłaś. Moja lewizja w zeszłym roku była obsypana kwiatami, a w tym zakwitła jednym kwiatkiem :roll: Najważniejsze jednak, że wciąż żyje. Czosnków jesienią kupiłam sporo. Te jednak to biedronkowe.
Janku wielkie dzięki za rozpoznanie. Wiedziałam, że na Ciebie mogę liczyć w tej kwestii. Widziałam pestemona u Ciebie i wyglądał mi znajomo, ale nie śmiałam przypuszczać, że mam to samo. Rośnie to u mnie bez problemów już ze 2-3 lata i tylko nie kwitło do tej pory. Bertram kosztował raptem 4 zł, więc w razie czego kupię w przyszłym roku jeszcze raz.
Krysiu - czekam na telefon. Powojniki będę gromadziła. Siatki u mnie nie brakuje. Bylinowego nie mam żadnego. Likwidacja białej rabaty to zbyt mocno powiedziane. Raczej reorganizacja ;:224
Grażynko znam szybciej pędzące wątki :wink: Ciesze się, że zaglądasz. Moja kamasja już 2 zimy przeżyła i chyba się rozrasta :tan
Elu już Ci Jacek podpowiedział - skalnice będą idealne. Choć nie wszystkie. Myślę, że większość rojników i rozchodników też sobie poradzi w takich warunkach. Poza tym dąbrówka. Masz jej przecież sporo. Tawułka chińska - ta niziutka.
Dzięki Andrzejku za słowa uznania.
Jacku - dziękuję! Nazwy goździka nie znam. Mam jeszcze kilka innych choć podobnych na skalniaku. Po tej zimie myślę. że tiarelle to jest to. Są podobnie ładne jak żurawki, ale ładniej kwitną i lepiej zniosły zimę. Mam kilka różnych i będę szukała kolejnych odmian.

Choć bez szaleństw to jednak mimo wszystko zaczynają kwitnąć mi różaneczniki. Najlepiej idzie to tym biedronkowym :D Azalia wielkokwiatowa dała radę, więc dokupiłam jej 2 koleżanki.
Jeszcze kilka dni i zakwitną powojniki. Nawet zauważyłam parę maleńkich pączków różanych. Niestety wszelkie "dziadostwo" obżera się na moich różycach :evil:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Powojniki to następna z moich miłości-zaraz po różach, hostach i żurawkach, a przed dzwonkami i piwoniami :D Może mi ogrodu nie starczyć na wszystkie moje uczucia :;230 Zapomniałam o liliowcach.
Zapowiada się ładny dzień, od dziś znowu wyniosę doniczkowce na podwórko.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ech, na moich różach tez pasą się rozmnażają różne paskudy :evil:
Maximę prawie obżarły z pączków.
Poza tymi które znam, pojawiły się jakieś małe zielone gąsienice żerujące w pąkach.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

A u mnie na moich małych i skromnych różyczkach mszyca. Miałam prysnąć ale najpierw podlałam i nie wyschły więc chlapnę rano.
Dzisiaj posadziłam co nieco do donic. Nie są to moje wyśnione rośliny tylko to co byłoi :roll:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ewuś możesz się kochać w czym chcesz, bo masz duuuże pole do popisu :wink: O wielkość ogrodu nie musisz się jeszcze martwić. Zostaje tylko zasobność portfela. A wiesz, że jedna z piwonii od p.Marka ma już pąki i będzie kwitła?! ;:oj Ale dla równowagi inna chyba padła...
Oliwko na swoje szczęście lub nieszczęście nie znam wszystkich różanych szkodników. Jest ich jednak całkiem sporo i zaczynam mieć obawy czy wszystkie róże przeżyją ten zmasowany atak. Może to dziwne, ale najlepiej się mają różyczki miniaturowe kupowane w supermarketach i B. jako doniczkowe.

Obrazek - pierwszy kolorowy już pąk - oczywiście na miniaturze :D

Izo od mszycy już 3 razy pryskałam i jest jej coraz więcej zamiast mniej :evil: Muszę kupić kolejny środek. Do tego jeszcze susza i suchy kran na działce :evil:

Jest tak ciepło, że zakwitła mi majowa piwonia i maki. Choć wczoraj nic jeszcze na to nie wskazywało. Zaczyna szaleć powojnik Multi Blue.

Mały przegląd czosnków:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie też Miss America ma pąk :D Bowl of Beauty dopiero wyszła, ale pąk widać. Jedna w ogóle się nie pokazała, ale to od innego sprzedawcy. Pamiętasz, że obiecałam podzielić się niebieskim wilcem?Hoduję dla Ciebie w doniczce :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06

Post »

Czosnki tak pięknie kwitną?U siebie nie mam żadnego.Chyba pora to zmienić.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Czosnki super! Z moim ulubionym - karatawskim na czele. Ma super liście :!:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196
Twoje azalie mimo wszystko wyglądają uroczo- zawsze się będę nimi zachwycać!!
Trochę zazdroszczę Ci czosnków- bardzo je lubię, ale po latach uprawy wychodzi na to, że u mnie się nie sprawdzają... Karatawski nadal pięknie kwitnie, o innych muszę raczej zapomnieć.
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”