"Tam gdzie mgły i róże mieszkają" 2012
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: "Tam gdzie mgły i róże mieszkają" 2012
O patrz, a ja się bałam posadzić Aspiryn w ziemi, wydaje się taka delikatna. Mam teraz 3 w jednej donicy.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aga - jeśli chodzi o powojniki to posadź je u góry - niech schodzą w dół - ładnie to będzie wyglądać. Mam kilka takich żelaznych odmian - Arabella, Polish Spirit, flammula - Summer Snow. Przeglądałam niemieckie fora o różach gdzie był watek poświęcony powojnikom - szczególnie sobie chwalili odmianę - Polish Spirit. Summer Snow może dorosnąć do 5 metrów.
MałaMi - nie wiem, może mojej miejsce podpasowało, ale przezimowała bez zmarzniętego pędu.
No to stało się! Stałam się właściecielką kilku nowych powojników
Dedire cieszę się, że to piszesz, bo ja właśnie zamówiłam między innymi: Arabellę i Polish Spirit i zaraz poczytam jeszcze o tym trzecim. Dziękuję Ci za radę
Wsadzę powojniki u góry.
No to stało się! Stałam się właściecielką kilku nowych powojników

Dedire cieszę się, że to piszesz, bo ja właśnie zamówiłam między innymi: Arabellę i Polish Spirit i zaraz poczytam jeszcze o tym trzecim. Dziękuję Ci za radę

- kureczka81
- 100p
- Od: 19 mar 2012, o 14:11
Kureczko (jeżeli 81 oznacza rocznik to nie tylko jesteś moją imienniczką ;))
Bardzo mi miło.
Muszę przyznać, że kocham ogrody angielskie i staram się konsekwentnie sadzić tylko takie rośliny, które w nich sadzą. Nigdy w żadnym ogrodzie angielskim nie byłam, ale mam kiedyś nadzieję spełnić to marzenie. Póki co chcę mieć choć namiastkę takiego ogrodu. Bardzo ucieszyła mnie twoja uwaga...bo to znaczy, że choć troszeczkę idę w dobrym kierunku.[/quote]
w rzeczy samej ten sam rocznik! ale cóż sie dziwić jak wtedy najwięcej takich imion nadawali
mnie na róże ,,natchnęło" dopiero w tym roku, ogród powstawał w poprzednim. Także jestem laikiem i popełniłam już dużo, dużo błędów, ale wiem jedno, że uprawianie ogrodu nauczy mnie cierpliwości, której mi tak brakuje, no i satysfakcję, że coś co posadziłam rośnie na moich oczach
Bardzo mi miło.
Muszę przyznać, że kocham ogrody angielskie i staram się konsekwentnie sadzić tylko takie rośliny, które w nich sadzą. Nigdy w żadnym ogrodzie angielskim nie byłam, ale mam kiedyś nadzieję spełnić to marzenie. Póki co chcę mieć choć namiastkę takiego ogrodu. Bardzo ucieszyła mnie twoja uwaga...bo to znaczy, że choć troszeczkę idę w dobrym kierunku.[/quote]

" Chcesz być szczęśliwy przez całe życie - załóż sobie ogród ! "
pozdrawiam maniaków natury Agnieszka
róże kureczki81
pozdrawiam maniaków natury Agnieszka
róże kureczki81
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Agnieszko, nie zdążyłam wszystkiego przeczytać ale jak widzę twoje piękne fotki to będę u ciebie gościć bardzo często.
Nie wiem jak to robisz ze wszytko u ciebie jest wszystko... piękniejsze ! Wielkie brawo !
Nie wiem jak to robisz ze wszytko u ciebie jest wszystko... piękniejsze ! Wielkie brawo !
Witaj! Nie będę bardzo oryginalna jeśli napiszę ze robisz piękne zdjęcia, urzekające...
Z przyjemnością podciągnę się z róż. U mnie wszystkie prawie wymarzły. Kiedyś przeczytałam ze dobrze jest zmienić im miejsce. Dosadziłam w to samo zobaczymy co będzie.
Z przyjemnością podciągnę się z róż. U mnie wszystkie prawie wymarzły. Kiedyś przeczytałam ze dobrze jest zmienić im miejsce. Dosadziłam w to samo zobaczymy co będzie.
Kureczko to prawda
Agnieszek z 81 Ci w bród ;) Jesteś na forum różanym i czytasz je - sukces w uprawie róż gwarantowany ;)
Gosiu - Bardzo Ci dziękuję
Staram się robić zdjęcia głównie pod światło, wtedy listki chwytają je i tak pięknie migoczą. Tak widzimy to w naturze co ciężko uchwycić na zdjęciach. Czasem mi się to udaje czasem nie.
Monifid To prawda, że wybór miejsca jest bardzo ważny, ale i też odmiany. Polecam wątek o terminatorkach
Są odmiany, które nawet u mnie nad morzem ledwo dają radę, ale i takie które zimują bez najmniejszej straty.
Mam dzisiaj duuużo zdjęć
Powklejam zaraz

Gosiu - Bardzo Ci dziękuję

Monifid To prawda, że wybór miejsca jest bardzo ważny, ale i też odmiany. Polecam wątek o terminatorkach

Mam dzisiaj duuużo zdjęć

Mam coraz więcej pączków. Niektóre róże są wręcz obsypane
Dla mnie to niesamowity widok. Niektóre z nich w zeszłym sezonie miały po 2 - 3 kwiatki. Eden rose ma pełno
Tak czekałam - w zeszłym roku uraczyła mnie po 1 kwiatku i się na nią obraziłam.
To chyba Lousie Odier

Zanim zakwitnie China girl, spektakl da niby skromna skalica.

Taki busz się robi w nieprzesadzanych

Niżej w większości przesadzane i wiosenne krzaczki

Crocus zawiązuje i zawiązuje ..w zeszłym roku kwitła obficie - ale w tym roku pączków jest jeszcze więcej. Polecam tę różę! Nie umarzła jej ani jedna gałązka. Skróciłam ją w celu zagęszczenia.

Sebastiany Kneippy też bardzo gęste

Obok Constance Spry domek, który podsadziłam clematisem The President

Może kiedyś będzie tak?
http://pinterest.com/pin/219480181810430431/
http://pinterest.com/pin/104708760056675043/
Żeby nie było, że nic nie kwitnie ;)
Lawenda i ostróżki już się szykują

Pierwsze irysy (moje naprawdę pierwsze) i będzie więcej

Czosnki zaraz pękną

Poźnie tulipany mają się wciąż dobrze

Kalina w końcu urosła
Była długo patykiem niemożliwym.

To chyba Lousie Odier

Zanim zakwitnie China girl, spektakl da niby skromna skalica.

Taki busz się robi w nieprzesadzanych

Niżej w większości przesadzane i wiosenne krzaczki

Crocus zawiązuje i zawiązuje ..w zeszłym roku kwitła obficie - ale w tym roku pączków jest jeszcze więcej. Polecam tę różę! Nie umarzła jej ani jedna gałązka. Skróciłam ją w celu zagęszczenia.

Sebastiany Kneippy też bardzo gęste

Obok Constance Spry domek, który podsadziłam clematisem The President

Może kiedyś będzie tak?
http://pinterest.com/pin/219480181810430431/
http://pinterest.com/pin/104708760056675043/
Żeby nie było, że nic nie kwitnie ;)
Lawenda i ostróżki już się szykują

Pierwsze irysy (moje naprawdę pierwsze) i będzie więcej

Czosnki zaraz pękną

Poźnie tulipany mają się wciąż dobrze

Kalina w końcu urosła

- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Właśnie szłam spać ale jeszcze popatrzyłam na FO i Twoje zdjęcia.I mogę iść spać zadowolona. 

Zabawny pomysł z tym domkiem
Ps. Twój domek nawet ładniejszy niż w linkach

Ps. Twój domek nawet ładniejszy niż w linkach

Martika
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko bujnie wybijają pędy różyczkom,Crocus rose zachwalasz może i ja się skuszę...
Cieszę się,że eden Rose ma pełno pączków,będzie wspaniały spektakl

Cieszę się,że eden Rose ma pełno pączków,będzie wspaniały spektakl

- Deirde
Do Constance Spry przygotuj dobry i silny łuk - moja wypuszcza spore pędy - nawet do 250 cm - mam już taką 4 letnią.

Annes ja taką mam nadzieję...chucham i dmucham na te pąki...ale bardzo boję się szkodników. Chemii nie chcę stosować. Oglądam krzaczki i zdejmuję gady.
Deirde na razie jest dużo miejsca. Pergolę wymarzyłam sobie już jakiś czas temu, ale pewnie dopiero za rok uda mi się ją zamówić. Mam nadzieję, że do tego czasu moje pnące jeszcze nie będą potrzebowały podpór. 2,5 metra mówisz

Dziewczyny potrzebuję rady....
Chciałabym jedną różę w kolorze ciemno purpurowym, najlepiej angielkę. To kolor, który trudno uchwycić na zdjęciach, bo przekłamuje albo na czerwono, albo na fiolet w zależności od skłonności aparatu i dlatego wolę się was spytać.
Ten kolor którego oczekuję porównałabym do dojrzałych ciemnych czereśni z delikatną nutką fioletu.
Która odmiana ma takie kwiaty?
http://gardenpictures.com/wp-content/up ... lpaper.jpg
Czy np. Chianti ma taki kolor? Może Otello albo Whiliam?
Chciałabym jedną różę w kolorze ciemno purpurowym, najlepiej angielkę. To kolor, który trudno uchwycić na zdjęciach, bo przekłamuje albo na czerwono, albo na fiolet w zależności od skłonności aparatu i dlatego wolę się was spytać.
Ten kolor którego oczekuję porównałabym do dojrzałych ciemnych czereśni z delikatną nutką fioletu.
Która odmiana ma takie kwiaty?
http://gardenpictures.com/wp-content/up ... lpaper.jpg
Czy np. Chianti ma taki kolor? Może Otello albo Whiliam?
- Deirde
Moja jest cała w pąkach - już w zeszłym roku miała tyle kwiatów. Młode pędy są miękkie i ze spokojem będziesz mogła je owijać. Niestety wadą jest duża ilość kolców. Zresztą na pewno Twoja sadzonka ma już takie kolce - ładny okaz ma też Ewa - Gloriadei - chyba jej jest starszy.