Carissima w ogrodzie rządzić zaczyna

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Carissima w ogrodzie rządzić zaczyna

Post »

Witaj na forum ;:138
Pięknie zapowiada sie Twój wątek, będziesz miała spore pole do popisu i pokazywania fotek Przed i po. Pomocniczke widże masz z prawdziwego zdarzenia ;:333, piękna niunia ;:167
Bardzo fajnie wyszła okrągła rabata. Jakie bedą w niej nasadzenia?
Mszyce u mnie tez sie pojawiły, także jedyne wyjście, to oprysk ;:108
Awatar użytkownika
carissima
50p
50p
Od: 17 mar 2012, o 00:39

Post »

Brrrrr u Was też tak zimno???? Rozgrzewam się imbirową herbatą jak w zimie, no ale - w końcu trzech ogrodników mamy :)

lulka W tym tygodniu chyba zorganizuję jakieś opryski bo mszyca nie odpuszcza, jabłonki biedne - tak poskręcane liście mają, szpinak i inne warzywa jednak muszę prysnąć jakimś ekologicznym środkiem (może roztwór z czosnku przygotuję), bo posiałam to wszystko z myślą o córeczce.
A jeśli chodzi o rabatę to myślałam, żeby głównie byliny tam wysadzić. Rośnie już rudbekia, szałwia, nachyłek okółkowy, aster nowobelgijski, odętka, są już wsadzone kłącza dalii, a jedną odmianę mam podpędzoną w domu, po 15 maja wysadzę. Jesienią pewnie wysadzę trochę tulipanów, narcyzów itp. Na samym przodzie chyba żurawki będą. Marzyłam o takiej kwiatowej, wiejskiej rabatce :) Serdecznie Cię pozdrawiam!!

Simbi Myślisz, że warto jesienią je wykopać i wsadzić głębiej? Nic się im nie stanie? Bo martwi mnie to że tak płytko wsadziłam - mogłam najpierw trochę więcej poczytać na ten temat, no ale teraz już trudno, najważniejsze, że pięknie rosną ;:63
A co do naszych dziewczynek to u nas konewka jest numerem jeden. Dziesiątki razy muszę małej wlewać wodę do konewki i nawet nie daje sobie pomóc, tylko taszczy tą wodę do miejsca gdzie zaplanowała podlewanie :lol: Posadziłam dla niej budleję i często jej mówię, że to drzewko dla niej i że będą przylatywały do niego motylki więc musimy o nie bardzo dbać. :) Dobrej nocy!!

robaczku od godziny przeglądamy Twój wątek, robię notatki i inspiruję się. Dzięki Tobie zachorowałam na hortensje i właśnie przeglądam all i nie mogę wybrać odmiany. Tak piękne są. Ahhhh i wydaje mi się że lubisz styl vintage - dom też urządziłaś w takim stylu? Ja uwielbiam........ Uściski!!!

Dziś udało mi się na chwilę pojechać na wieś. Zakwitły clematisy ;:138 ;:138 ;:138 Po tym jak ostatnio skosiłam trawę, ogród prezentuje się całkiem nieźle, ale i tak nie mogę się doczekać kiedy zabierzemy się za trawnik, tylko to chyba jeszcze nie w tym roku.....
Zapraszam do oglądania :) Obrazek
Obrazek

zastanawiam się jak zaaranżować ten kącik. W samym rogu jest róża Eden i chyba jeszcze dokupię dwie i posadzę koło niej. Obok właśnie te piwonie. No nie wiem, może przed różą lawendę? Tą budleję chyba trochę źle posadziłam, mogłam gdzieś z boku bardziej. Może jeszcze jakieś clematisy? Może żurawki (Tylko że to płd strona).
Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek

Mamy też na ogrodzie takie cudo :) Stara waga! Najpierw chciałam ją wyrzucić, ale wszyscy mówią, że zwariowałam. Muszę ją jakoś odnowić pomalować, postawimy ją bokiem, zrobimy skrzynkę na kwiaty i na tej platformie postawię. Może to całkiem nieźle wyglądać :)

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Wpadłam na szybciutko, bo moja mała ząbkuje, więc pewno z doświadczenia wiesz jak wspaniałe są wtedy nocki :wink: Co do róż, to na jesieni po okresie kwitnienia ja bym ja podkopała, wybrała spod niej trochę ziemi i po prostu ją głębiej wsadziła i już . Dodatkowo kopczyk usypała na 20cm i nic jej/im nie będzie. Najczęściej róże wymarzają gdy miejsce okulizacji jest wsadzone za płytko. To wrażliwy punkt.
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ciekawy początek.A ogród nabiera barw
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Bardzo mi się podoba ten Twój ogród. ;:oj ;:oj Masz śliczną wagę, ;:108 uroczą córcię, ;:224 piękne klematisy ;:138 no i wspaniałe miejsce blisko rzeki. ;:215 ;:63 ;:196
Awatar użytkownika
carissima
50p
50p

Post »

Dziękuję Wam!!! :)

Rozkręcam się powoli, a to też dlatego, że nie mam okazji zbyt często jeździć na wieś, ale mam nadzieję, że jesienią się już wprowadzimy ;:138 i będę miała swój ogród na miejscu.

Dziś nie wytrzymałam i zamówiłam dwie róże Mariatheresia i The Alnwick rose. :heja :heja i teraz mam dylemat, jeśli chodzi o miejsce ich wysadzenia. :roll:
U Was też tak mroźno? Mi zmarzły pomidorki :( Dobrze, że przypomniałam teściowi, żeby dalie przykrył mi donicami, bo byłoby już po nich...

Hmmm tak się zastanawiam, czy róże które posadziłam w tym roku już zakwitną? Czy do przyszłego muszę czekać?????? ;:185

Gdzieś zapodziałam aparat, a tam miałam dla Was zdjęcia nowo posadzonego rododendrona, w którego zaopatrzyłam się w Wojsławicach, gdzie mieliśmy okazję być we wtorek. Piałam z zachwytu nad tym ogrodem i wściekła byłam na siebie bo nie wzięłam aparatu. No ale udało mi się naciągnąć męża na kwiatuszek więc humor mi się poprawił :D
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Bardzo ładne odmiany róż kupiłaś. Mariatheresia jest tolerancyjna , więc może mieć lekki półcień . Alnwick Castle z tego co wiem lubi pełne słoneczko i bosko pachnie. Szkoda,że nie masz zdjęcia tego rh . A jakiej jest odmiany ?
Co do przymrozków - moje pomidory też zmarzły , już poprzedni przymrozek je załatwił,nie wiem co z nich będzie . Dziś ma być ostatnia tak chłodna noc, oby tak było i ie wróciło

Co do tegorocznych róż, pewno zakwitną, bo czemu by nie miały :wink:
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Carissima :wit
Budleja potrzebuje dużo miejsca, w ciągu sezonu urasta ogromna. Zasłoni trochę Edena (też się na niego skusiłam wiosną :tan ). Myślę, że on wolałby u stóp mieć lawendę lub inna różę ;:333 Lawenda świetnie komponuje się z różami i odstrasza mszyce, więc różom pasuje jak najbardziej - u mnie króluje na większości różanych rabat.
Lubię vintage 8-) Domek mamy w zabudowie angielskiej, z cegły, a wnętrze też utrzymane w takim klimacie..nie jestem trendy, lubię przytulne i ciepłe miejsca ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Witaj,ciekawa jestem co dalej :wit
Awatar użytkownika
carissima
50p
50p

Post »

Trochę mnie nie było, ciągle gdzieś wyjeżdżamy. Na wieś zawsze też na szybko, podlać ogród i wracamy do domu. Ale dziś popołudniu pojedziemy na dłużej :)
Zgubiłam swój aparat ;:14 no amnezję mam, nie wiem co z nim zrobiłam ;:223 ostatnie zdjęcia robiłam po wkopaniu rododendronu i dalej nic nie pamiętam (może go zakopałam przypadkiem) ;:124 ;:124
Miejmy nadzieję, że się znajdzie. Teraz korzystam z aparatu siostry.

Dostałam dziś przesyłkę z Floribundy. :tan :tan Zamówiłam The Alnwick rose i Mariatheresa. Piękne sadzonki przybyły w doniczkach. Dopatrzyłam się już nawet pąka :) Zastanawiam się czy którąś z tych róż nie wsadzić do donicy dużej i mieć przy sobie, dopóki nie mieszkamy jeszcze na wsi. Tylko którą?? ;:145

robaczku dziękuję za cenne uwagi. Budleja jest jakieś 1,5 m od Edenu ale i tak chyba jesienią znajdę dla niej inne miejsce. Przed różami faktycznie posadzę lawendę.

dorcia ja sama jestem ciekawa co dalej :D:D zapraszam

Obrazek
Obrazek
Pączek w The Alnwick rose
Obrazek

Pomimo tego, że teraz miejsce szczepienia jest tak wysoko, przy wsadzaniu powinnam je umieścić pod ziemią prawda?
Obrazek

Temu pędowi coś jest??
Obrazek

A to ogród mojego taty, tu teraz mieszkamy
Obrazek
Obrazek

I moja dalia w doniczce, całkiem inna od tej którą zamówiłam :( Miała być pomponowa melody allegro...

Obrazek

A jutro kolejna paczka :) Tym razem z hortensjami i szałwiami ;:224
W czerwcu planuję wykopać cebulki tulipanów, bo posadzone były trzy lata temu i od tamtej pory są w jednym miejscu.
Pozdrawiam Was cieplutko :)
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już po przeprowadzce ?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Skrobnij coś ;:108
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halo :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p
Od: 3 sie 2010, o 16:06

Post »

Co słychać u Ciebie i twoich różyczek?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”