Kosiarka spalinowa jaka?
-
- 50p
- Od: 3 wrz 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kosiarka spalinowa na ok 600m2 w cenie ok 1000 PLN, jaka?
Faworyt robi bardzo ciekawe i dobre kosiarki
a co do silników b&s, to najlepiej brać modele z serii 6...nizsze modele z tego co sie orientuje to czasami maja problemy z membranami w gaznikach. jeśli nie jest Ci niezbedny naped, to do 1000zl kupisz z silnikiem b&s 625, a do 1100zl z b&s 675.

-
- 50p
- Od: 15 maja 2012, o 10:46
A ktoś ma jakieś doświadczenia z tym Performance Power ? Gdzieś czytałem, że z powodu kiepskiej firmy kosiarka z powodu braku części zamiennych typu nóż, łożyska etc. musiała pójść w odstawkę pomimo posiadania sprawnego silnika B&S.
W necie wyczytałem, że Performance Power to własna marka Castoramy, która pewnie produkowana jest w Chinach
Napęd się przyda, bo jest trochę płaskich dużych powierzchni, a ten model który oglądałem miał silnik B&S 500, tylny napęd na dużych kołach, wyrzut boczny, mielenie i plastikowy kosz na trawę. Z 675 nie widziałem w cenach do 1000 PLN.
W necie wyczytałem, że Performance Power to własna marka Castoramy, która pewnie produkowana jest w Chinach

Napęd się przyda, bo jest trochę płaskich dużych powierzchni, a ten model który oglądałem miał silnik B&S 500, tylny napęd na dużych kołach, wyrzut boczny, mielenie i plastikowy kosz na trawę. Z 675 nie widziałem w cenach do 1000 PLN.
-
- 50p
- Od: 3 wrz 2011, o 20:14
Tu masz do 1000zl wcześniej wspomnianego Faworyta http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-fa ... 92164.html
Tu są 2 modele kosiarek z silnikiem b&s 625, ale bez napedu i kosza:
http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-mt ... 14575.html
http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-dy ... 24025.html
Ten faworyt ma gumowane kółka i kosz z plastikiem u góry i rączka co ułatwia noszenie i ściąganie kosza. Odradzam Ci kosiarki z całym materiałowym koszem.
Tu są 2 modele kosiarek z silnikiem b&s 625, ale bez napedu i kosza:
http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-mt ... 14575.html
http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-dy ... 24025.html
Ten faworyt ma gumowane kółka i kosz z plastikiem u góry i rączka co ułatwia noszenie i ściąganie kosza. Odradzam Ci kosiarki z całym materiałowym koszem.
Je też bym postawiła na AL-Ko. Przy takiej powierzchni wygodniej byłoby jednak z napędem. Do większej trawy przydałoby się coś mocniejszego np. AL-Ko z silnikiem Hondy 4 kW: http://megastore.pl/16337,AL-KO-Kosiark ... 1.html?c=1
Z tańszych opcji: http://megastore.pl/108454,AL-KO-Kosiar ... 1.html?c=1
Z tańszych opcji: http://megastore.pl/108454,AL-KO-Kosiar ... 1.html?c=1
-
- 50p
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
@rosa87, dziękuję ale poszukuję kosiarki do 1000PLN i jest to cena graniczna.
@lord_black ten faworyt wygląda całkiem fajnie, tylko dwie rzeczy mnie zastanawiają:
1. Czy te kółka, które ona posiada są duże czy małe (w niektórych kosiarkach z napędem tylne koła są większe ponoć to pomaga)
2. Czy rączka jest regulowana (prowadzić kosiarkę będą osoby z różnym wzrostem)?
Napęd raczej jest konieczny.
Gdzieś spotkałem się z informacją przy kosiarce, że posiada możliwość podcinania przy krawędziach. Jest to w ogóle przydatne/funkcjonalne czy to tylko taki slogan marketingowy dla klienta i jak to wygląda/działa ?
@rosa87, dziękuję ale poszukuję kosiarki do 1000PLN i jest to cena graniczna.
@lord_black ten faworyt wygląda całkiem fajnie, tylko dwie rzeczy mnie zastanawiają:
1. Czy te kółka, które ona posiada są duże czy małe (w niektórych kosiarkach z napędem tylne koła są większe ponoć to pomaga)
2. Czy rączka jest regulowana (prowadzić kosiarkę będą osoby z różnym wzrostem)?
Napęd raczej jest konieczny.
Gdzieś spotkałem się z informacją przy kosiarce, że posiada możliwość podcinania przy krawędziach. Jest to w ogóle przydatne/funkcjonalne czy to tylko taki slogan marketingowy dla klienta i jak to wygląda/działa ?
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wpisuję się,bo też interesuje mnie zakup kosiarki.
Pozdrawiam!!!
-
- 50p
Coś ktoś na temat Perfomance Power z Castoramy, o której pisałem wyżej ?
Młoda trawka rośnie, którą muszę skosić tylko nie mam jeszcze czym
Młoda trawka rośnie, którą muszę skosić tylko nie mam jeszcze czym

-
- 50p
No to może taka ?
Kosiarka spalinowa z napędem Torq B&S 675. Silnik Briggs & Stratton 675, szerokość koszenia 51 cm, kosz z plastiku i materiału o pojemności 50 l, łożyska na kołach, duże tylne koła, sposób regulacji kół - centralnie, regulacja wysokości cięcia w zakresie 25 - 75 mm, mielenie trawy, boczny wyrzut.
Szkoda, że kosz jest częściowy z materiału ale w plastiku nic nie znajduję, co by spełniało moje oczekiwania. Niestety ceny jeszcze nie ustaliłem ale zastanawia mnie firma/producent Torq. Żadnych opinii oraz informacji na ich temat nie mogę znaleźć.
Może ktoś z Was używa takiego produktu lub z tej firmy ?
Kosiarka spalinowa z napędem Torq B&S 675. Silnik Briggs & Stratton 675, szerokość koszenia 51 cm, kosz z plastiku i materiału o pojemności 50 l, łożyska na kołach, duże tylne koła, sposób regulacji kół - centralnie, regulacja wysokości cięcia w zakresie 25 - 75 mm, mielenie trawy, boczny wyrzut.
Szkoda, że kosz jest częściowy z materiału ale w plastiku nic nie znajduję, co by spełniało moje oczekiwania. Niestety ceny jeszcze nie ustaliłem ale zastanawia mnie firma/producent Torq. Żadnych opinii oraz informacji na ich temat nie mogę znaleźć.
Może ktoś z Was używa takiego produktu lub z tej firmy ?
Zakupilem kosiarke Brute EBTP22650E w Leroy Merlin cena 1395 raty 0%
Pierwsze koszenie oceniam bardzo pozytywnie
Napęd na przód spisuje sie rewelacyjnie
Silnik pracuje znacznie ciszej niz u sasiadów
Bardzo łatwy rozruch 2 delikatne pociagniecia i smiga(przy pierwszym odpaleniu)
Teraz juz odpala za pierwszym razem
Brak centralnej regulacji wysokości koszenie - ustawiamy przy każdym kole osobno
Ja jestem bardzo zadowolony.Duza szerokosc koszenie znacznie przyspiesza prace
Polecam
Pierwsze koszenie oceniam bardzo pozytywnie
Napęd na przód spisuje sie rewelacyjnie
Silnik pracuje znacznie ciszej niz u sasiadów
Bardzo łatwy rozruch 2 delikatne pociagniecia i smiga(przy pierwszym odpaleniu)
Teraz juz odpala za pierwszym razem
Brak centralnej regulacji wysokości koszenie - ustawiamy przy każdym kole osobno
Ja jestem bardzo zadowolony.Duza szerokosc koszenie znacznie przyspiesza prace
Polecam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 maja 2012, o 16:25
Tej kosiarce brakuje tylko łożyskowanych kół 

-
- 50p
No łożyskowane koła wydają się dobrym pomysłem.
Czytałem wcześniej, że AL-KO również nie jest polecana ze względu na dużą awaryjność (dużo tego sprzętu w warsztatach) ale ja się zastanawiam czy w takim razie takie AL-KO nie będzie lepsze od jakichś made by castorama jak podałem wyżej performance power. W tym przedziale cenowym wszystko wydaje się podobne jedynie różni się posiadanymi rzeczami.
Patrzę na model AL-KO Silver 51 BR Comfort cena: 1279PLN w sklepie internetowym.
Posiada plastikowy kosz, silnik B&S 625, napęd na tylne koła, 51cm średnicy koszenia, łożyska kulkowe na kołach - jedynie czego może brakować to mocy bo jedynie 2,4kW. Wydaje mi się, że będzie to dobry wybór - co myślicie ? Może ten model ktoś posiada i się wypowie, bo jakoś mam ograniczone zaufanie do opinii na portalach typu ceneo czy opineo.
Czytałem wcześniej, że AL-KO również nie jest polecana ze względu na dużą awaryjność (dużo tego sprzętu w warsztatach) ale ja się zastanawiam czy w takim razie takie AL-KO nie będzie lepsze od jakichś made by castorama jak podałem wyżej performance power. W tym przedziale cenowym wszystko wydaje się podobne jedynie różni się posiadanymi rzeczami.
Patrzę na model AL-KO Silver 51 BR Comfort cena: 1279PLN w sklepie internetowym.
Posiada plastikowy kosz, silnik B&S 625, napęd na tylne koła, 51cm średnicy koszenia, łożyska kulkowe na kołach - jedynie czego może brakować to mocy bo jedynie 2,4kW. Wydaje mi się, że będzie to dobry wybór - co myślicie ? Może ten model ktoś posiada i się wypowie, bo jakoś mam ograniczone zaufanie do opinii na portalach typu ceneo czy opineo.
Kosiarki z przednim napędem, nie są uniwersalne.
Napęd na przednią oś, nie ułatwia manewrowania.
Średnio się sprawdza na długich prostych fragmentach, zwyczajnie jest za wolny.
Nie polecam takiego rozwiązania ani do małych ani do dużych ogrodów.
Przy tylnym napędzie, lekkie uniesienie przedniej osi i naciśniecie napędu powoduje
bardzo łatwy skręt bez używania siły mięśni. Takie rozwiązanie sprawdza się w małych ogrodach
i tam gdzie dużo trzeba manewrować. Na prostych długich odcinkach praktycznie nie używa się napędu, bo szybciej koszenie idzie bez jego użycia, no chyba, że ktoś ma czas i chęci chodzenia za wolno, jadącą kosiarką.
Napęd na przednią oś, nie ułatwia manewrowania.
Średnio się sprawdza na długich prostych fragmentach, zwyczajnie jest za wolny.
Nie polecam takiego rozwiązania ani do małych ani do dużych ogrodów.
Przy tylnym napędzie, lekkie uniesienie przedniej osi i naciśniecie napędu powoduje
bardzo łatwy skręt bez używania siły mięśni. Takie rozwiązanie sprawdza się w małych ogrodach
i tam gdzie dużo trzeba manewrować. Na prostych długich odcinkach praktycznie nie używa się napędu, bo szybciej koszenie idzie bez jego użycia, no chyba, że ktoś ma czas i chęci chodzenia za wolno, jadącą kosiarką.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 maja 2012, o 16:25
Lepiej chyba dołożyć i kupić za 1350zł kosiarkę Faworyt z silnikiem B&S 675, który ma już 6kmIceman0 pisze:No łożyskowane koła wydają się dobrym pomysłem.
Jak już tak dokładamy to za 1800zł jest Husqvarna LC48 i jej nieco droższy brat LC-48EE za 2500złvesenia pisze:Lepiej chyba dołożyć i kupić za 1350zł kosiarkę Faworyt z silnikiem B&S 675, który ma już 6kmIceman0 pisze:No łożyskowane koła wydają się dobrym pomysłem.
w tej samej cenie mamy John Deer'a model JM46.
-
- 50p
hehe, w ten sposób dojdziemy do mercedesów
Te 1350PLN brzmi jeszcze realnie przynajmniej dla mnie jeśli posiada to wszystko co wymieniłem we wcześniejszym poście (zdaje się, że kosiarki faworyt miały pojemnik materiałowy?). Możecie polecić jakiś sklep/centrum zaopatrzenia na śląsku jeśli chodzi o kosiarki FAWORYT?
Czym się różnią pomiędzy sobą silniki B&S z serii 500, 625XVS i 675 ? Czy warto dopłacać kilkaset zł do silnika np. 675 ?

Te 1350PLN brzmi jeszcze realnie przynajmniej dla mnie jeśli posiada to wszystko co wymieniłem we wcześniejszym poście (zdaje się, że kosiarki faworyt miały pojemnik materiałowy?). Możecie polecić jakiś sklep/centrum zaopatrzenia na śląsku jeśli chodzi o kosiarki FAWORYT?
Czym się różnią pomiędzy sobą silniki B&S z serii 500, 625XVS i 675 ? Czy warto dopłacać kilkaset zł do silnika np. 675 ?