Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian
Re: Tulipany
A ja powsadzałam tulipany a to pomiędzy różne krzaczory - berberysy, tawuły, derenie, a to na front rabaty z rozmysłem - by zdobiły. Zdobią ,ale w fazie kwitnienia. Cenę za to trzeba później zapłacić i patrzeć jak na pierwszym planie budują sobie podziemne cebulki . No coś za coś.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie przeraża to wykopywanie i ponowne zakopywanie - nie mam po prostu czasu i miejsca na przechowywanie, ale jak mus to mus.
Ja muszę mieć wszystkie cebulowe w doniczkach - używam takich od dużych chryzantem, bo koszyczki się nie sprawdzają,

Ja muszę mieć wszystkie cebulowe w doniczkach - używam takich od dużych chryzantem, bo koszyczki się nie sprawdzają,
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Renato , a Ty wykopujesz ?
Ja zostawiam. Nie daję rady . Widzę jednak ,że chyba trochę karleją i przydałoby im się takie miesięczne wietrzenie.

Ja zostawiam. Nie daję rady . Widzę jednak ,że chyba trochę karleją i przydałoby im się takie miesięczne wietrzenie.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- renzal
No właśnie nie wykopywała i w tym roku przynajmniej część muszę. Jak pomyślę to mi sie zimno robi (ups... zapomniałam, że mam okno otwarte w sypialni
)
W tym roku postanowiłam wykopać wszystkie starsze niż dwa lata, ale część rośnie tak głęboko, że pewnie się nie uda. Rekord mojego tulipana to 69 cm pod ziemią. Ja go tak głęboko nie sadziłam
.

W tym roku postanowiłam wykopać wszystkie starsze niż dwa lata, ale część rośnie tak głęboko, że pewnie się nie uda. Rekord mojego tulipana to 69 cm pod ziemią. Ja go tak głęboko nie sadziłam

jak to 69 cm pod ziemią ??? ! To w ogóle wyszedł na powierzchnię ? Starczyło mu pary ? Tzn. długości łodygi ? 

Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- renzal
TAK! Plus jakieś 15 cm nad ziemią i kwitł! Ja mam farta do ektremalnych roślin (tylko takie dają sobie radę
).

To jak peryskop łodzi podwodnej
Mnie udało się zeszłej jesieni wkopać na jakieś 20 cm i wyszły tylko same czubki. Utrafić nie mogę
Poza tym zauważyłam,że bardzo dużo zależy od jakości cebul. Te przywiezione z Holandii nie wykopywane kwitną silnie . Nasze polskie cebule ...w zaniku.
"Polskie", ale pewnie też część z Holandii ,bo jak dla Polski to pewnie inny sort...No widzę różnicę.

Mnie udało się zeszłej jesieni wkopać na jakieś 20 cm i wyszły tylko same czubki. Utrafić nie mogę

"Polskie", ale pewnie też część z Holandii ,bo jak dla Polski to pewnie inny sort...No widzę różnicę.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja tam między tulipany sieję chabry bławatki ? i gdy te pierwsze przekwitają, te drugie je zasłaniają najpierw bujną wegetacją, a potem jeszcze bujniejszym kwieciem.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Ups! ale Ja głupia jestem!!!
Zamiast się najpierw zapytać co i jak to ja ...oj aż żal pisać co zrobiłam moim tulipaną
Tak im liście zżółkły juz to wziołam i je wychlastałam całkiem
to sobie dorobiłam po całości..!!!
Bedzie co z Nich za rok???
No niby co roku tak robiłam bo koło nich albo nawet na nich sadzę aksamitki to te liście czy tam łodygi mi przeszkadzaly to ciach,ciach je i już ich ni ma
Głupek ze Mnie!

Zamiast się najpierw zapytać co i jak to ja ...oj aż żal pisać co zrobiłam moim tulipaną

Tak im liście zżółkły juz to wziołam i je wychlastałam całkiem

Bedzie co z Nich za rok???
No niby co roku tak robiłam bo koło nich albo nawet na nich sadzę aksamitki to te liście czy tam łodygi mi przeszkadzaly to ciach,ciach je i już ich ni ma

Głupek ze Mnie!

no a jak co roku tak robisz, to z czego Ci wyszły tegoroczne ? Dosadzałaś jesienią jakieś nowe cebule ?reniusia20 pisze:No niby co roku tak robiłam, bo koło nich, albo nawet na nich sadzę aksamitki to te liście, czy tam łodygi mi przeszkadzaly to ciach,ciach je i już ich ni ma![]()
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Rok temu ratowalam spod koparki tulipany i zonkile jak jeszcze mialy zielone liscie. Niestety, w tym roku sa malutkie, karlowe. Tylko te zakupione jesienia sa takie jak powinny. Czy jest szansa, ze te karlowe, teraz porzadnie sie wykarmia i beda znowu duze w przyszlym roku?
-
- 50p
- Od: 19 maja 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja trochę z innej beczki, czy ktoś pomoze mi zidentyfikować tego osobnika

Uploaded with ImageShack.us
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... e036z.jpg/]
[/URL]
Dodam, że zakwitł zaraz po długim majowym weekendzie i pomimo upałów, i niedawnych ulew nadal jest piękny, ale chyba w realu nieco jaśniejszy niż na zdjęciach.

Uploaded with ImageShack.us
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... e036z.jpg/]

Dodam, że zakwitł zaraz po długim majowym weekendzie i pomimo upałów, i niedawnych ulew nadal jest piękny, ale chyba w realu nieco jaśniejszy niż na zdjęciach.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, wystarczy że się w tym roku porządnie wypasą na słońcu i w żyznej ziemi.noriska pisze:Rok temu ratowalam spod koparki tulipany i zonkile jak jeszcze mialy zielone liscie. Niestety, w tym roku sa malutkie, karlowe. Tylko te zakupione jesienia sa takie jak powinny. Czy jest szansa, ze te karlowe, teraz porzadnie sie wykarmia i beda znowu duze w przyszlym roku?
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Dzięki. W tym roku dostana duzo czasu na dokarmienie cebulek