Nowy ogród Jacka 2011/12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2011/12
Witaj Jacku! Nie uważasz,że epimedia są wyjątkowo fotogeniczne..?
LOKI, barwinka większego mam w ogrodzie (prezent od Riane), jest efektowny w sezonie, ale przemarza. Jak na razie nie widać śladów życia.
LOKI, barwinka większego mam w ogrodzie (prezent od Riane), jest efektowny w sezonie, ale przemarza. Jak na razie nie widać śladów życia.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Piękne epimedium moje jedno wymarzło a dwa wyłażą z ziemi .. Piękny krąg z niezapominajkami , ja swoje posadziłam w paprociach .. zawilce białe u mnie tez ładnie rosną a japońskie chyba nie przeżyły , tylko różowy co był posadzony w doniczce przetrwał .. Najbafdziej mi szkoda ciemno rózowego którego w tamtym roku dostałam od Danusi , może jeszcze odbije bo leżało na nim sporo liści ..
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Loki, jasne że się da - wszystko się da
Znam ogród Kogry. Piękny
Barwinek większy jest dość popularny (przynajmniej na Forum
). Myślę, że nie będziesz miał problemu z dostaniem go w Polsce.
Dziś bardzo się ucieszyłem - znalazła się odmiana 'Variegata'
Izo, to epimedim od Ciebie
Zakwitło jeszcze drugie na różowo.
Zaobserwowałem prawidłowość u barwinka większego - stare kępy przemarzają ale młode odrosty dobrze sobie radzą.
Janko, z epimediami miałem różne perypetie. Mam nadzieję, że nauczyłem się z nimi obchodzić
Niezapominajki ładne ale powoli brzydną i trzeba je będzie wkrótce wyciąć.
Wiele osób pytało się o irysy. Kwitną już od dwóch tygodni
zaczęło sie od najniższych, czyli pumila

Uploaded with ImageShack.us

potem niskie, czyli SDB

Barwinek większy jest dość popularny (przynajmniej na Forum

Dziś bardzo się ucieszyłem - znalazła się odmiana 'Variegata'

Izo, to epimedim od Ciebie

Zaobserwowałem prawidłowość u barwinka większego - stare kępy przemarzają ale młode odrosty dobrze sobie radzą.
Janko, z epimediami miałem różne perypetie. Mam nadzieję, że nauczyłem się z nimi obchodzić

Niezapominajki ładne ale powoli brzydną i trzeba je będzie wkrótce wyciąć.
Wiele osób pytało się o irysy. Kwitną już od dwóch tygodni
zaczęło sie od najniższych, czyli pumila

potem niskie, czyli SDB

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Tamaryszek ? no tutaj we Francji barwinek większy rośnie dziko w lasach, więc tutejszy klimat ewidentnie znosi bez problemu.
@ JacekP ? mam nadzieję, że ktoś na forum zbiera nasiona tego barwinka, bo nasiona daje się wysłać listem. Bo prawda jest taka, że o ile list z Polski do Francji kosztuje grosze, o tyle paczka (a sadzonkę trzeba by już wysyłać paczką) poniżej 80 PLN nie schodzi? A to się już w ogóle nie opyla.
Poza tym ? śliczne irysy. Najbardziej spodobała mi się ta fotka z pająkiem w roli głównej.
Pozdrawiam!
LOKI
@ JacekP ? mam nadzieję, że ktoś na forum zbiera nasiona tego barwinka, bo nasiona daje się wysłać listem. Bo prawda jest taka, że o ile list z Polski do Francji kosztuje grosze, o tyle paczka (a sadzonkę trzeba by już wysyłać paczką) poniżej 80 PLN nie schodzi? A to się już w ogóle nie opyla.
Poza tym ? śliczne irysy. Najbardziej spodobała mi się ta fotka z pająkiem w roli głównej.
Pozdrawiam!
LOKI
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Na prawdę cudnie kwitną Twoje irysy
Te niskie, ciemnofioletowe są bossskiee
Iryski od Ciebie ładnie rosną, lecz nie kwitną.Które to z tych na fotkach ?
U mnie kwitły pumilla od Marcina, na irysowej rabacie z posadzonych w zeszłym roku będą tylko dwa
Podoba mi się niezapominajkowy krąg

Na prawdę cudnie kwitną Twoje irysy

Te niskie, ciemnofioletowe są bossskiee

Iryski od Ciebie ładnie rosną, lecz nie kwitną.Które to z tych na fotkach ?
U mnie kwitły pumilla od Marcina, na irysowej rabacie z posadzonych w zeszłym roku będą tylko dwa

Podoba mi się niezapominajkowy krąg

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
I właśnie to miałam na mysli pisząc u siebie, że nie za bardzo radzę sobie z bylinami. Wybieram te które rosna bez zarzutu i jak na drożdżach. I oczywiście muszą mi się podobaćJacekP pisze:
Moniko, 3 lata to dość długo jak na irysy. Zazwyczaj zakwitają szybciej. Zwłaszcza te mniejsze.

Super masz Irysy
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Irys z pająkiem jest śliczny, ale pająków to ja się boję ;-)
- anabanana
- 1000p
- Od: 5 lut 2012, o 12:38
A ja tam lubię i pająki, i irysy
Jacku, przydybałam u Ciebie lepnicę czerwoną, u mnie też rośnie ("kradłam" ją jako coś innego, ale nie narzekam na efekt pomyłki
) - tylko coś mi zżarło połowę kwiatów (i łodygi do połowy też
) Widać nie tylko mi ta roślinka przypadła do gustu... Mam nadzieję, że roślinka łatwo się rozrasta - w końcu to taki "prawie chwast" 

Jacku, przydybałam u Ciebie lepnicę czerwoną, u mnie też rośnie ("kradłam" ją jako coś innego, ale nie narzekam na efekt pomyłki

Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Irysy przepiękne, najbardziej wpadł mi w oko Cherry Garden, ma ładny kolor, czy one rosną w tym zaczarowanym niezapominajkowym kręgu? Zdjęcia niezwykle wyraźne, super. 

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślałam, że najwięcej irysów ma Gienia, ale widzę, że Ty też jesteś irysowym potentatem 
Przepiękne kolory! Szcególnie podobają mi się te na pierwszym zdjęciu
U mnie podobny kolor przytbrał zwykły irys syberyjski niebieski, po przemrożeniu

Przepiękne kolory! Szcególnie podobają mi się te na pierwszym zdjęciu

U mnie podobny kolor przytbrał zwykły irys syberyjski niebieski, po przemrożeniu

- JacekP
Loki, a wiesz, że ja pierwszego barwinka którego mniemałem, że jest vinca major, przywiozłem właśnie z Francji? Bardzo dużo go tam rosło. Ale to jednak okazał się inny barwinek (do dziś nie wiem jaki).
Wiesz, można by spróbować w kopercie bąbelkowej. A jak już będziesz miał ogród w Polsce to chyba będzie możliwość przesłania Ci czegoś na adres krajowy
Agnieszko, naprawdę nie wiem, które irysy Ci wysłałem
Podejrzewam, że któreś z granatów (pumila lub SDB) lub fioletów (SDB). Dziwne, że nie zakwitły ale w przyszłym roku się wyjaśni.
Moniko, przyznam szczerze, że nie wszystkie rośliny sprostają Twoim wymaganiom
Ja na kwitnienie niektórych czekałem nawet 7 lat (wisteria). Ale przypominam sobie, że niektóre irysy też mi jeszcze nie zakwitły (po trzech latach)
Sosenki, coś czuję, że to nie pająk zdobi irysa ale irys pająka dlatego kilka osób zwróciło uwagę właśnie na tę fotkę
Aniu, a ja musiałem wygooglować, co przydybałaś u mnie, bo znałem tę roślinę tylko pod nazwą bniec czerwony. To jej pierwsze kwitnienie i całkiem do rzeczy
Irenko, zastanawiam się, czy na pewno dobrze podpisałem 'Cherry Garden'? Bo mam dwa bardzo podobne. Irysy mam w kilku miejscach. W kręgu głównie wysokie i średnie ale pumila też tam wcisnąłem
Izo, te pumila mają bardzo głęboki kolor. Wcześniej rosły w jednej kępie i aż biły po oczach. Teraz tworzą szpalerek, co widać na kolejnym zdjęciu w tle.
Wiesz, można by spróbować w kopercie bąbelkowej. A jak już będziesz miał ogród w Polsce to chyba będzie możliwość przesłania Ci czegoś na adres krajowy

Agnieszko, naprawdę nie wiem, które irysy Ci wysłałem

Moniko, przyznam szczerze, że nie wszystkie rośliny sprostają Twoim wymaganiom

Sosenki, coś czuję, że to nie pająk zdobi irysa ale irys pająka dlatego kilka osób zwróciło uwagę właśnie na tę fotkę

Aniu, a ja musiałem wygooglować, co przydybałaś u mnie, bo znałem tę roślinę tylko pod nazwą bniec czerwony. To jej pierwsze kwitnienie i całkiem do rzeczy

Irenko, zastanawiam się, czy na pewno dobrze podpisałem 'Cherry Garden'? Bo mam dwa bardzo podobne. Irysy mam w kilku miejscach. W kręgu głównie wysokie i średnie ale pumila też tam wcisnąłem

Izo, te pumila mają bardzo głęboki kolor. Wcześniej rosły w jednej kępie i aż biły po oczach. Teraz tworzą szpalerek, co widać na kolejnym zdjęciu w tle.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Makro w Twoim wydaniu jest rewelacyjne. Czasami na Twych fotkach widzę więcej szczegółów niz oglądając kwiat w realu - podziwiam i gratuluję.
Epimedium jest wyjątkowo fotogieniczne ale trzeba umieć uchwycić to coś.
Są piekne a do tego maja własciwości lecznicze.
Stosowane w medycynie chińskiej, obecnie również jako "cudowny lek" - stymulujący czynności seksualne, regulujące ciśnienie, pracę nerek i wiele innych funkcji ...
Nieformalne podejście do kształtów rabat itd itp a tu takie kręgi z poszczególnych gatunków az miło się je ogląda - zaskoczyłeś wiele osób.
Kamienny krąg Stonehenge wszyscy znaja a teraz poznaliśmy Kwiatowe kręgi u Jacka
Jacku mam prośbę zerknij do mnie i potwierdź czy na 100% ten Barwinek większy to faktycznie on bo w ub roku był z nim cyrk.
Współczuję problemów z internetem a raczej z ograniczeniami jakie Tobie narzuca bo na pewno jest to bardzo stresujące.
Epimedium jest wyjątkowo fotogieniczne ale trzeba umieć uchwycić to coś.
Są piekne a do tego maja własciwości lecznicze.
Stosowane w medycynie chińskiej, obecnie również jako "cudowny lek" - stymulujący czynności seksualne, regulujące ciśnienie, pracę nerek i wiele innych funkcji ...
Nieformalne podejście do kształtów rabat itd itp a tu takie kręgi z poszczególnych gatunków az miło się je ogląda - zaskoczyłeś wiele osób.
Kamienny krąg Stonehenge wszyscy znaja a teraz poznaliśmy Kwiatowe kręgi u Jacka

Jacku mam prośbę zerknij do mnie i potwierdź czy na 100% ten Barwinek większy to faktycznie on bo w ub roku był z nim cyrk.
Współczuję problemów z internetem a raczej z ograniczeniami jakie Tobie narzuca bo na pewno jest to bardzo stresujące.
- JacekP
Dzięki Krysiu za wszystkie miłe słowa
To bardzo motywujące, jak słyszy sie takie opinie.
Powiem szczerze, że założeniem było zrobić klasyczną okrągłą rabatę z czterema promieniście odchodzącymi ścieżkami. Kwiatowe kręgi wyszły same. Nie sądziłem i nie liczyłem, że znajdą uznanie a teraz nic tylko kontynuować pomysł. Jeszcze kilka kręgów kwiatowych się zmieści
Przez to makro zapominam robić i wstawiać zdjęcia przestrzenne ogrodu
Ale jest on coraz bardziej rozciągnięty, umiejscowiony już w tylu zakątkach i niespójny kompozycyjnie, że chyba lepsze te zdjęcia makro 

Powiem szczerze, że założeniem było zrobić klasyczną okrągłą rabatę z czterema promieniście odchodzącymi ścieżkami. Kwiatowe kręgi wyszły same. Nie sądziłem i nie liczyłem, że znajdą uznanie a teraz nic tylko kontynuować pomysł. Jeszcze kilka kręgów kwiatowych się zmieści

Przez to makro zapominam robić i wstawiać zdjęcia przestrzenne ogrodu

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Nie, nie, Jacku! Veto!
Twoje macro są naprawdę piękne, ale nie mówią nic o Twoim ogrodzie. Wiemy jedynie, kto w nim mieszka. Czas już, zebyś przedstawił swój ogród w całej okazałości

Twoje macro są naprawdę piękne, ale nie mówią nic o Twoim ogrodzie. Wiemy jedynie, kto w nim mieszka. Czas już, zebyś przedstawił swój ogród w całej okazałości

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku iryski prześliczne i jak ich dużo.....a te fioletowe to całe łany
prześlicznie to wygląda
U mnie już wszystkie niskie skończyły kwitnienie, teraz czekam na wysokie....Chociaż zdecydowanie moimi ulubieńcami są niskie....