Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

Zajrzałam na chwilkę zobaczyć jak rozwija się dyskusja, pewnie goręcej będzie wieczorkiem. A propos gorąca, w pracy grzejniczki ciepłe :tan da się żyć, ulitowali się nad zmarźlakami.

Dziewczynki dziękuję za dotychczasowe propozycje, cały czas mi się gotuje pod czaszką.

Co do tyłu rabaty, to nie chcę jej zupełnie osłonić np równym żywopłotem z thui czy cisów. I skłaniam się raczej do roślin iglastych w tym miejscu w niemal 90%. coś tam można dodać ale większość zdecydowana to iglaki. Rabata ma 25 m2 czyli niemal kwadrat 5 na 5 m. Dlatego z lewej chciałam tylko 2 góra 3 thuje takie żółte dla tła, potem bośniacka, nie wiem czy coś bliżej ogrodzenia za nią wsadzać - muszę też mieć dostęp do konserwacji ogrodzenia, no i dalej kosodrzewiny woków Klona. Byłyby plecki ale takie zróżnicowane, żeby od wjazdu, (po po prawej stronie jest brama a po lewej furtka na działkę) też to jakoś ciekawie się prezentowało. Jeszcze nie wiem kto się pobuduje przede mną ale działka była do sprzedania jakiś czas temu. Teraz to nawet nie wiem. W oddali widać biały betonowy niestety mur, bo właśnie ktoś się zaczął budować, ale to podad 100 m ode mnie.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zależy co Jola chce osiągnąć... zaiglaczeniem osłoni i ogrzeje rosliny, które znajdą się na rabacie, ale z drugiej strony przez wysokie świerki np. nikt nie ujrzy piękna rabaty i migączącej w słońcu czerwieni buka i klonu - poza Jolą, od strony domu... Z kolei zaliścienie miejsca przy płocie da śliczne tło dla roślin, będąc jednocześnie bardziej ażurową niż iglasta zasłoną przed ciekawskimi... Czyli poza Jolą od strony domu, ktoś z zewnątrz będzie się mógł pozachwycać przez płot pieknymi kolorowymi nasadzeniami... Nie wiem, czy Jola nie ma trochę przesytu dużymi iglastymi? W końcu działka sosnowa...
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

aguniada pisze:Ja już nie chcę wszystkim wrzucać tych pęcherznic, ale faktycznie złote Luteus byłyby pieknym tłem dla klonu i buczka...
a czemu? One są bardzo ładne i mysle, że fajnie by w tym miejscu wyglądały.

Fajnie zaplanowałaś tą część ogrodu. Wcześniej mi się w ogóle zdjęcia nie otworzyły, nie wiem czemu :roll: Pisałaś, że płożące roślinki chcesz wsadzić, czy mam rozumieć, że plan jest żeby na gęsto ją zagospodarować?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu, zaczynasz trafiać w sedno. Nie chcę się odgrodzić zupełnie, chcę się chwalić pięknotkami a zarazem zapewnić im ciepełko i przytulność. Ta rabatka ma być reprezentacyjna. Z wielkich to tam tylko klonik, reszta to max 2-3 m. Poza tymi dwama liściakami i może palmowym to raczej zimozielone, niekoniecznie zielone, ale też żółte i niebieskie. Podoba mi się np Daisy White z jej odrostami ale nie wiem czy da radę bo podobna Conica przemarzła mi w zeszłym roku, fakt że była w donicy nie w gruncie a to ogromna różnica. Była też tam opcja z Nutkajskim ale Jubilee bo ma bardzo wąski pokrój ale nie mogę nigdzie znaleźć, wszędzie są pendule.
Pomysłów masa ale jeszcze się nie sprecyzowały. Lubię dyskusje na Fo bo odkrywają nieraz ciekawe spojrzenia na tą samą rzecz. I często oczywiste rozwiązania nie zawsze przychodzą nam do głowy tak na początku.
Zachęcam gorąco do dyskusji. ;:167

-- 17 maja 2012, o 10:14 --

Aha mam pęcherznice w innych miejscach bo są piękne ale tu chyba za mało miejsca.
Z wielkich iglaków to chyba tylko coś baaardzo chudego np wężowy ale nie mam pewności żeby się tam mógł w pełni ze swą krasą rozwinąć.

I tak Magdo, raczej nie chcę tam widzieć gołej ziemi, chcę żeby delikatnie rośliny przenikały się. Oczywiście bez przesady i wiadomo że na początku nie da się bo rośliny rosną ale dlatego celowo wybieram rośliny wolno rosnące żeby w miarę kształt rabaty był usystematyzowany i się nie zmieniał.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No nie wiem, dla mnie pecherznice jak zarosnal, to tak czy inaczej widac w lecie rabaty nie bedzie :wink: A mnie nie chodzilo o wielki zywoplot, tylko o ok poltora metrowe mieszance. Moga byc stozki, kolumny, cos bardziej azurowego, wszystko wolnorosnace z przeswitami.. Tak zeby nie zawiewalo przez caly rok. Czlek normalnej wysokosci hihi zobaczy co dzieje sie wewnatrz.
Ale ja moze faktycznie mam juz obsesje na punkcie zimna i wiatrow :twisted:
x-ag-a
---

Post »

Skoro Jola narzeka na wiatry, to Twoja obsesja Jula jest tu bardzo wskazana i na pewno pomoże w dobraniu najwłaściwszych roślin... Czy iglaste stożki i kolumny nie sformalizują zbytnio naturalnego leśnego ogrodu? Nie kwestionuję propozycji - głośno myślę... A może to dobry zabieg i ich posadzenie przy płocie da pożadany balans między zwichrowanymi liściakami i sosnami-tubylcami a uporządkowaną formą, którą proponujesz?
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Kontakt:

Post »

Ja też jestem za pęcherznicami :) Kolorystycznie super, wspaniale się je formuje, szybko rosną. Jak urosną za duże łatwo można je odmłodzić.... Dopadłam ostatnio moją najmłodszą pęcherznicę i formuję ją na pienną :lol: .... zobaczymy co mi my wjdzie ;:224
Ja chcę słońca ;:3
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już po trudnym spotkaniu pracowym, aż mam wypieki na twarzy.
Zaglądam co się dzieje na froncie.
Ale widzę że tu dyskusje też wcale do łatwych nie należą.
Gatita, ja bardzo lubię pęcherznice, są cudowne, można je formować. Ale tutaj stanowczo stwierdzam że się nie da. Zimą nie osłonią gołe pędy innych roślin. Jakoś nie pasują też do koncepcji. Poza tym nie bedą tłem dla buka i klona a raczej je zagłuszą kolorystycznie. Potrzeba czegoś co wydobędzie kolor zwłaszcza z buczka, bo klon broni się sam zarówno intensywnością barwy jak i pokrojem kolumnowym i wzniosłym. Chcę połączyć liściaste z iglastymi żeby o żadnej porze roku nie było łyso.
Trzeba tu znaleźć trudny konsensus pomiędzy leśną działką a trochę mocniej sformalizowaną rabatą przy wejściu, na którą się patrzy jako pierwszą. Zwłaszcza że jadąc do mnie jedzie się wzdłuż ogrodzenia i widać najpierw naturalnie leśną część działki a potem 40 metrów ogrodzenia z żywopłotem ciętym z thuji brabant. Może formalizm tej rabaty by nie raził tak bardzo. Byle zachować dystans i nie przesadzić. Taki formalizm lekko rozczochrany.
Jula rozumiem Twoją obsesję i podzielam, bo wiatry zachodnie u mnie potrafią 15m sosnę odchylić o niemal 4 metry od osi. Dlatego trochę trzeba tu osłonić ale nie koniecznie zwartym murem, tylko czymś nieregularnym.
Aguś ze stożkami nie będę przesadzać, ale z pewnością jeden mógłby lekkiej pikanterii dodać. A rośliny kolumnowe po prostu lubię. Boję się tylko żebym swoim kolekcjonerstwem nie narobiła bałaganu, bo może powstać uczucie że nie wiadomo na co patrzeć.

Pewne wnioski z tej dyskusji już pierwsze mi się wyklarowały. Z pewnością nie chciałabym żeby powstał zwarty żywopłot z jednego rodzaju roślin, nieważne czy iglastych czy liściaków. Po drugi bedzie to najbardziej poważna rabata w ogrodzie ale muszę zachować charakter leśny i podkreślić kolory liściaków.
x-ag-a
---

Post »

April pisze:...bedzie to najbardziej poważna rabata w ogrodzie ale muszę zachować charakter leśny i podkreślić kolory liściaków.
... i tego się trzymaj. Ja bym się jeszcze zastanowiła nad wzięciem pod uwagę choiny kanadyjskiej - zimozielona, ale o koronkowym wyglądzie, dobrze znosząca zarówno słońce jak i lekki półcień oraz przeciętne gleby, o ładnym przewieszającym się pokroju, którą zresztą można ciąć... Mogłaby się ładnie wkomponować między bardziej stożkowo-kolumnowe iglaki. Zrobiłabym świerki, tuje złociste i choiny.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś choina kanadyjska w planach, co prawda odmiana Jeddeloch - jest na zdjeciu. To takie gniazdko, i będzie ich więcej. Odmiany zwykłej nie brałam pod uwagę bo rośnie olbrzymie drzewo, ale jeszcze poczytam, bo może są jakieś pośrednie wielkości. Chyba że masz coś konkretnego na myśli.
Te thuje złociste mnie męczą bo są właśnie w szkółce blisko mnie odmiana aurea Piramidalis i wyglądają zjawiskowo. Przyznam że mam dylemat jaki kolor podkreśli brązowo-czerwonego buka. Rozważam wszystkie, od zielonych po niebieskie i żółte. Chyba będę musiała kupić kilka roślin i poprzestawiać na tej rabacie przymierzając jak się to komponuje. Jakby co zawsze mogą trafić w inne miejsce. ;:224
x-ag-a
---

Post »

Nie miałam na myśli gniazdka Jeddeloch, ale zwykłą choinę kanadyjską... chyba, że w ogóle żywopłot zrobisz niższy, z rarytasów typu tsuga Pendula, świerki Conica, niebieskie jałowce, formowane bukszpany (stożek, kula) - ale nie jestem pewna czy tak chcesz :) Kurczę, teraz jest taki wybór i tyle inspiracji, że człowiek się gubi :)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie tylko zagubiona ale i rozdarta jestem. Tyle cudowności jak np świerk Acrocona lub Push czy wężowy lub ościsty. ;:223
Taki niziutki żywopłocik to tylko na kawałeczku, tak jak doniczki ustawione, no może ze 3-4 więcej ale nie na całości. Nie chcę nic symetrycznego. Taki dobrze zaplanowany nieład i różnorodność barw i kształtów ale zarazem dobrze skomponowane.
No wiedziałam że sama nie podołam stąd konsultacje ogólno-forumowe :uszy
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jolu Agunia ma rację, że choina kanadyjska jest pięknym drzewem, w przeciwieństwie do sosen w ogóle nie choruje i nie gubi igieł, a jej koronkowe gałązki wyglądają bardzo delikatnie i lekko.
Jeśli masz miejsce w swoim leśnym ogrodzie, to posadź ją, jako soliter.
Świerk Conica Daisy,s White u mnie zupełnie nie przemarza, trzeba tylko opryskiwać w upały od przędziorka. :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Przy Klonie i Buku nadmierna pstrokacizna tez niewskazana i starannie trzeba to dobrac. Miedzy innymi dlatego nie proponowalam "lisciastych kolorowych", tylko wlasnie iglaki. U Agus zolty Wiaz, tylko dlatego sie tak pieknie prezentuje, bo jest kolo wielkiej zielonej choiny posadzony.
A co do iglakow, to jest sporo kolumnowych waskich jalwcow. Pamietaj, ze tam musisz miec wasko w gornym odcinku ,bo masz dosc mala odleglosc do pierwszych stalych nasadzen - Chinskie- 'Obeliks', 'Spartan' albo pospolity 'Arnold', 'Hibernica', 'Sentinel', 'Suecica' i 'S. Nana', 'Gold Cone' albo skalny- 'Blue Arrow', wirginijski- 'Bourkii', 'Glauca'. Sosny tez waskie sa - P. nigra 'Pyramidata', silv. 'Fastigiata', do tego np Swierk 'Cupressina'. No i cisy - ktorych wcale nie trzeba formowac 'Fastigiata', 'F. Aurea', 'Standishii', 'Hicksii', 'Wojtek', 'Krzysztof'.
Musiala bys tylko posprawdzac wysokosci i szybkosc wzrostu, bo szukajac dla siebie patrzylam tylko na szerokosci.... Na ta przestrzeni jaka tam jest, wystarczy Ci 3 egzemplarze ... mozna nadac wiecej zamierzonego nieladu, sadzac wieksze kosowki miedzy iglaki, do tego bedzie bardziej azurowo.
.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

To jeszcze spore zakupy Cię czekają :D Ja dzisiaj nabyłam Conicę
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”