Moje geranium umiera. Bardzo proszę o pomoc.

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Daniel1989
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sie 2009, o 15:59

Moje geranium umiera. Bardzo proszę o pomoc.

Post »

Witam. Pod koniec lipca wyjechałem na dwa tygodnie do mojej kuzynki do Irlandii. Moimi kwiatkami zajmowała się wtedy mama. Niestety po moim powrocie okazało się, że to na czym mi tak bardzo zależało - geranium, co było takie duże i mięsiste, co było prezentem od babci (jak dostałem było trzy razy mniejsze), zaczęło więdnąć i usychać. Niestety obawiam się, że nie ma już ratunku dla mojej kochanej roślinki, ale chciałbym jednak spróbować. Poniżej załączam zdjęcia roślinki. Jedno jest zrobione przed samym wylotem, kolejne po powrocie. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje geranium umiera. Bardzo proszę o pomoc.

Post »

Wydaje mi się ,że przyschło z deka.Jeżeli po podlaniu nie wraca do formy to zrób kilka szczepek,dobrze ukorzeniają się we wodzie.
Po obcięciu powinno też wypuścić młode liście,ale wtedy już nie będzie takie jak przed powrotem.
Najlepiej zrób nowe sadzonki. :wink:
Daniel1989
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

też mi się tak wydaje. Podlewanie nic nie daje - roślinka nie chce pić wody. Boję się o korzenie. Konieczne jest chyba przesadzenie do nowej ziemi.
Sylwiaa
100p
100p
Od: 10 wrz 2011, o 19:10

Post »

Witam. Zakupiłam moje geranium jesienią zeszłego roku. Obserwuję, że roślina wygląda coraz gorzej. Stare i młode pędy wyglądają koszmarnie (najpierw żółkną a potem stają się suche i opadają). Najmłodsze pędy wierzchołkowe natomiast wyglądają zawsze na zdrowe. Najpierw podlewałam ją niewielką ilością wody, od jakiś dwóch miesięcy podlewam mocniej: aby woda przeleciała na podstawek. Problem nadal nie ustaje. Kwiat stoi od strony południowej, przysłonięte żaluzje. Ziemia odpowiednia. Bardzo proszę o pomoc.

Obrazek

Obrazek

Jeden pęd natomiast wygląda dziwnie ale inaczej niż reszta - tak jakby tracił barwnik w liściu:

Obrazek

Zrobiłam młode sadzonki ze zdrowych pędów wierzchołkowych. W najstarszej z sadzonek liście z ciemnozielonych stały się jasnozielono-żółtawe i zaczęły się lekko zwijać. Co mam robić? Dodam, że oddałam komuś jedną sadzonkę i wygląda pięknie, zdrowo, 100 razy lepiej od moich.
Pozdrawiam :)
---> Moi zieloni przyjaciele
---> Wystawy
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

A co to jest to białe na podłożu? Nawóz jakiś?
Daniel1989
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To białe to perlit :)
Jeśli chodzi natomiast o geranium - nie przejmował bym się zbytnio.
Z tego co widzę roślina wygląda nie najgorzej.
Podlewałbym natomiast nie bezpośrednio na ziemię, lecz do podstawka. Wtedy jest większa pewność, że nie przelejesz rośliny, ani nie przesuszysz, bo pije tyle, ile chce.

Jedno z moich geranium padło prawie dwa lata temu. Obecne, które posiadam jest starsze i ma się dosyć dobrze, chociaż jest to odmiana sporo słabsza od Twojej.

Pozdrawiam
Daniel

P.S. Również wrzuciłem perlit. :D

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Sylwiaa
100p
100p
Od: 10 wrz 2011, o 19:10

Post »

Ze zdjęcia wydaje się, że to geranium wygląda nieźle. W rzeczywistości każdy liść prócz kilku listków wierzchołkowych jest zielony o odcieniu brązowym (na drugim zdjęciu dokładnie to widać). No i ta dziwna gałąź, która pokryta jest liśćmi, którym jakby zaczynało brakować pigmentu. To geranium jest tak brzydkie, że jeśli nie znajdę rozwiązania to je po prostu wyrzucę. Tylko martwię się o sadzonki skoro one też powoli zaczynają tak wyglądać. Z tym podlewaniem poprzez podsiąkanie to dziękuję za sugestię - wypróbuję. Jednak tak jak wcześniej napisałam sądzę, że problemem raczej nie będzie nadmiar lub niedobór wody. Może macie jeszcze jakieś pomysły? Dlaczego w innym domu sadzonka ma się tak dobrze, że jest trzy razy wyższa i gęstsza od moich? Od razu zaznaczam, że nie była przycinana.
Pozdrawiam :)
---> Moi zieloni przyjaciele
---> Wystawy
Daniel1989
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie podzielam Twojej opinii, co do brzydoty Twojego geranium.

Jeżeli będziesz miała wyrzucać, powiedz dokładnie gdzie - to sobie wezmę do swojej kolekcji :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”